spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăPrima PaginăSalvări blocate de şoferi inconştienţi

Salvări blocate de şoferi inconştienţi

Neatenţia la volan tinde să devină o regulă. Acest lucru este demonstrat de un accident produs la sfârşitul săptămânii trecute, pe Calea Naţională din Botoşani. Aflat la volanul unui Volkswagen Golf, un botoşănean a observat cu întârziere echipajul de Terapie Intensivă Mobilă, care se grăbea să ajungă la un caz grav. Pentru a oferi prioritate ambulanţei, acesta a frânat brusc. Şoferul unei Skoda aflate în spate nu a apucat să reacţioneze la timp, intrând în acesta. În urma accidentului, o femeie, pasageră în Skoda a suferit mai multe răni şi a ajuns la spital. Din fericire, femeia este în afara pericolului.

Ambii şoferi au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele arătând că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Conducătorul auto responsabil de producerea accidentului a rămas fără permis pentru 60 de zile şi va trebui să achite o amendă în valoare de 1.160 de lei.

 

Semnal de alarmă tras de ambulanţieri

 

Şoferii de pe Ambulanţe şi autospecialele SMURD se plâng de faptul că sunt tot mai mulţi şoferii care nu respectă autospecialele aflate în misiune, astfel că atât ei, cât şi asistenţii sau medicii îşi riscă viaţa în goana lor spre a salva alte vieţi. Deşi cei mai mulţi şoferi trag pe dreapta, opresc dacă e cazul, şi fac tot posibilul să facă loc ambulanţelor, există şi cei care nu ştiu ce să facă în astfel de cazuri. Se pierd în momentul în care aud sirenele, mai ales în intersecţii foarte aglomerate sau în trafic aglomerat.

O altă categorie este cea a indolenţilor. Aceşti şoferi, chiar dacă aud sirenele ambulanţelor sau ale autospecialelor de pompieri, jandarmi, poliţie, nu se catadicsesc să tragă pe dreapta, să creeze drum autospecialelor aflate în misiune.

Personalul de pe Ambulanţă le cere şoferilor ca în momentul în care aud sirenele, fie că vorbim de ambulanţe, pompieri, jandarmi sau poliţişti, să se gândească că acele autospeciale se pot deplasa în viteză să salveze viaţa cuiva drag.

În ciuda apelurilor făcute de salvatori, a amenzilor date şi a campaniilor de informare, în ultimii ani s-au înregistrat mai multe accidente în care au fost implicate ambulanţe, iar cauza a fost nerespectarea regulilor de circulaţie de către şoferi.

Cel mai grav accident în care a fost implicată o ambulanţă a avut loc la sfârşitul lunii martie 2015. Atunci, ambulanţierul Constantin Brânzilă a murit, iar autosanitara cu care ducea la Iaşi un copil bolnav transformată într-un morman de fiare din cauza unui şofer neatent.

 

Maşinile cu girofar au prioritate

 

Poliţiştii botoşăneni le reamintesc cetăţenilor obligativitatea de a acorda prioritate ambulanţelor şi autospecialelor aparţinând poliţiei şi pompierilor atunci când acestea se află în misiune şi au semnalele acustice şi luminoase pornite. Astfel, la vederea unui girofar cu lumină roşie, şoferii sunt obligaţi să oprească în direcţia de mers, cât mai aproape de marginea drumului.

Lumina albastră nu îi obligă pe şoferi să oprească, dar îi obligă să acorde prioritate de trecere.

La vederea unui girofar cu lumină galbenă, şoferii sunt obligaţi să circule cu atenţie.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!

3 COMENTARII

Botoșani
cer acoperit de nori
15.3 ° C
15.6 °
12.1 °
58 %
1.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...