spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăVieţi curmate de isteria anti vaccin

Vieţi curmate de isteria anti vaccin

Sute de familii din Botoşani refuză imunizarea copiilor, motivele invocate mergând de la teama de reacţii adverse, metalele grele din doze şi până la contestarea existenţei bolilor împotriva cărora au fost create dozele.

Autorităţile au încercat să riposteze cu informaţii, statistici, campanii de promovare a vaccinării şi un proiect de lege care prevedea obligativitatea acesteia şi, implicit, sancţiuni pentru cei care o refuzau. Niciuna dintre măsuri nu pare să fi avut efect, părinţii continuând să refuze imunizarea micuţilor. Ba chiar au obţinut contrariul. Sute de părinţi din toată ţara au ieşit în stradă, cerând să aibă dreptul de a hotărî asupra deciziei de a-şi imuniza sau nu copiii.

 

Epidemii imposibil de oprit

 

Aşa s-a ajuns ca în judeţ să existe luni în care ponderea micuţilor imunizaţi să fie de doar unu din patru. Situaţia este aceeaşi în toate judeţele, iar medicii, îngrijoraţi că vaccinarea este la cel mai jos nivel de după 2009, atrag atenţia că epidemia de rujeolă este imposibil de oprit în România, zilnic fiind înregistrate cazuri noi.

Grav este că, în unele situaţii, se ajunge la deces. La sfârşitul săptămânii trecute, de exemplu, un copil care nu fusese vaccinat împotriva rujeolei a murit în spital la Iaşi, după ce a luat boala de la fratele mai mare.

Decesul este al 57-lea la nivel naţional şi al treilea în judeţul Botoşani, plasat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Combatere a Bolilor Transmisibile pe primul loc la numărul de îmbolnăviri, luna aceasta.

În total, însă, de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, în 2016, la noi în ţară s-au înregistrat aproape 16.000 de cazuri de rujeolă. Datele centralizate la nivel european arată că doar în primele opt luni din 2017 au fost 8.274 de cazuri de rujeolă, de aproape două ori mai multe decât în Italia (4.855) şi de peste opt ori mai multe decât în Germania (919 infecţii).

„E tragic şi inacceptabil faptul că zeci de copii şi adulţi au murit din cauza complicaţiilor rujeolei, de-a lungul ultimilor doi ani, cu toate că vaccinuri sigure şi eficiente există de mult timp”, spune dr. Andrea Ammon, director al European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC (Centru European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor).

Majoritatea cazurilor, 87% dintre acestea, au fost înregistrate în rândul celor care nu erau vaccinaţi, cu toate că disponibilitatea vaccinurilor ROR este foarte mare. „Vaccinarea cu cel puţin două doze de ROR rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a împrăştierii rujeolei”, spune dr. Ammon, care sugerează şi că Europa este hotărâtă să elimine această boală.

 

Pericol de reapariţie a bolilor considerate dispărute

 

Specialiştii se tem că, din cauza nevaccinării, vor izbucni noi epidemii şi vor reapărea boli considerate eradicate, precum poliomielita sau difteria. Aşa cum s-a întâmplat deja în alte ţări, unde vaccinarea a fost întreruptă în anumite perioade. „După ce s-a destrămat fosta Uniune Sovietică, între 1990 şi 1996 a fost o lipsă acută de vaccinuri şi s-au semnalat peste 115.000 de cazuri de difterie şi câteva mii de decese. Apoi, când lanţurile de aprovizionare au fost refăcute, numărul îmbolnăvirilor a scăzut până la zero. Nu avem de ce să ascundem că vaccinurile au şi efecte secundare, la fel au toate medicamentele, dar acestea s-au împuţinat de-a lungul timpului. Şi asta pentru că vaccinurile au devenit din ce în ce mai bune. De exemplu, vaccinul pentru Pertussis cauza în trecut destul de multe efecte secundare, cum ar fi febră, crize. Acum nu mai întâlnim aceste probleme”, a declarat pentru „Monitorul de Botoşani” medicul Franklin Apfel, fost şef de comunicare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

4 COMENTARII

  1. Eu mi-am vaccinat copilul, urmează urmatorul la 9 luni, daca il mai fac. Cunoștința mea si-a vaccinat copilul cu ror, la 11 luni, iar dupa acest vaccin băiețelul e schimbat, nu mai rade, nu mai gangureste, plange noptile, in conditiile in care acum 5 săptămâni era un copil superb, interactiona cu toata lumea. Cum se poate ca de la un simplu vaccin un copil sa se schimbe atât de mult? Eu, pana sa vad acest lucru cu ochii mei, condamnam toți parintii care nu si aveau copiii vaccinati, dar acum, balanta inclina mai mult spre a nu mai face niciun vaccin fetitei mele. Știu, daca nu o vaccinez si se intampla ceva, n o sa mi o iert, la fel si daca o vaccinez si Doamne ferește ramane cu sechele, pana la urma, Dumnezeu ma va indruma ce sa fac. Fiecare decide pentru copilul lui.
    Mi-ar fi placut sa vad ca in România se fac teste, poate copilul meu e alergic la vreun compus chimic, cine răspunde daca se întâmplă o nenorocire?

  2. Zeci de copii vaccinati, morti din cauza complicatiilor rujeolei, MIIde copii morti din cauza faptului ca nu au fost vaccinati. Medicii au facut ani de scoala si studii pt a fi combatuti de mamici atotstiutoare de medicina de pe internet. Boli eradicate pe vremea inculturii, reapatute acum in era tehnologizarii si informatiei prost inteleasa. Traiesc tocmai datorita vaccinurilor atit de hulite acum. Poate e prima data cind scandez…. traiasca partidul comunist roman cu obligativitatea vaccinarii copiilor.

Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...