Lăsat liber după ce a acţionat ca teroriştii

0

Botoşaniul devine scena unor întâmplări incredibile, răzbunările cu foc fiind pe primul loc. Într-un gest inconştient, un tânăr în vârstă de 23 de ani a încercat să incendieze barul „Tequila House” de lângă Casa Tineretului. Trimis în judecată pentru tentativă de distrugere prin incendiere, botoşăneanul Daniel A. a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, însă cazul urmează să fie analizat acum şi de magistraţii Curţii de Apel Suceava. Faptele s-au petrecut în noaptea de 4 spre 5 decembrie 2015, însă au fost ţinute sub tăcere de anchetatori, care au considerat cazul ca fiind izolat, dar care ar putea genera un curent periculos, mai ales că în primăvara şi vara lui 2012 municipiul Botoşani a fost scena unor incendieri de maşini, iar metoda a fost copiată mai apoi de alţii localnici dornici de răzbunare.

 

Incendiu provocat după un conflict spontan

 

Ancheta efectuată de poliţişti a arătat unde se poate ajunge de la un simplu conflict. Astfel, în seara de 4 decembrie 2015, Daniel A. a ajuns în cafe-barul „Tequila House” cu un prieten pentru a bea o bere. După circa o jumătate de oră, la o masă alăturată s-au aşezat alte şase persoane, dar la un moment dat Daniel A. a fost deranjat că unul dintre vecini mişca scaunul, generându-se un conflict între cele două grupuri.

La intervenţia soţului administratorului localului, Daniel A. şi amicul său s-au mutat la o altă masă, iar la scurt timp au părăsit barul. O jumătate de oră mai târziu Daniel A. s-a întors, a fixat cu privirea adversarii, după care a dispărut. Imediat ce a ieşit din bar, tânărul a găsit lângă un tomberon de gunoi un PET de doi litri şi a mers la benzinăria Rompetrol de pe Calea Naţională, de unde a cumpărat benzină în valoare de doi lei. S-a întors mai apoi la Casa Tineretului, a improvizat un cocktail Molotov cu un şerveţel căzut pe jos, după care a mers către cafe-barul „Tequila House”, unde a lansat proiectilul în flăcări spre uşă. Recipientul s-a lovit de un copac, iar de aici a ricoşat într-un banner publicitar din material plastic, care era montat pe peretele unui rezervor de apă, care a luat foc.

Tânărul a dispărut imediat din zonă, flăcările fiind stinse de un barman al cafe-barului, fără să fie nevoie de intervenţia pompierilor.

 

Făptaş prins cu ajutorul camerelor de supraveghere

 

Ulterior, cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor, care au reuşit să recupereze imaginile surprinse de camerele de supraveghere din jur şi au reconstituit întreaga desfăşurare a evenimentelor. Confruntat cu probele adunate, Daniel A. a recunoscut totul şi susţinut că regretă cele întâmplate. Ce i-a surprins pe anchetatori a fost însă faptul că tânărul a recunoscut că ştia că în local se aflau mai multe persoane şi cu toate acestea a acţionat. Ba, mai mult, el ar fi parcurs aproape şase kilometri ca să cumpere benzină şi să se întoarcă pentru a se răzbuna. Astfel, poliţiştii au propus trimiterea lui în judecată, mai ales că doar întâmplarea a făcut ca fapta să rămână în faza tentativei.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

+0 -0
se încarcă...