Sindicaliştii din educaţie ameninţă cu proteste

0

Sindicaliştii din educaţia botoşăneană nu renunţă la idea continuării mişcărilor de protest. După pichetarea Prefecturii, acţiune care a avut loc pe 8 iunie, sindicaliştii iau în calcul organizarea unui protest în toamnă, la deschiderea noul an şcolar. „Vom face şi o evaluare la nivelul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi vom decide dacă se va putea organiza o acţiune de protest chiar la deschiderea anului şcolar, sau ulterior”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).

Cele mai mari nemulţumiri sunt în rândul personalului nedidactic din şcoli, care a fost exclus de la majorarea salarială aprobată cu 1 martie 2018. „Problema personalului nedidactic este o problemă naţională. Acestor colegi nu li se acordă nici măcar un spor pentru condiţii deosebite de lucru, deşi personal care lucrează pe funcţii similare în alte instituţii publice beneficiază de acest spor. Mai grav este că angajaţii pe funcţii nedidactice din Ministerul Educaţiei primesc acest spor”, a precizat Liviu Axinte.

Toate aceste nemulţumiri sunt cunoscute la nivel naţional. „Noi am transmis toate doleanţele la nivel central. Sperăm ca prin discuţiile care sunt la guvern să se deblocheze situaţia în sensul emiterii unei ordonanţe şi, de ce nu, o altă hotărâre de guvern care să corecteze regulamentul de sporuri, care este imposibil de aplicat în forma actuală. Ministerul Muncii a răspuns Ministerului Educaţiei că regulamentul de sporuri poate fi oricând  modificat, lucru pe care noi l-am şi solicitat”, a explicat liderul LSI.

La această dată lucrurile sunt cât se poate de neclare în privinţa regulamentului sporurilor.

Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a declarat că în aproximativ 40 de unităţile de învăţământ specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au expertizat condiţiile de lucru, emiţând buletine de analiză pe baza cărora să se poată acorda sporurile pentru condiţii deosebite de lucru. Consiliile de Administraţie nu au însă cum să aprobe aceste sporuri, deoarece directorii de şcoli au obligaţia să se încadreze în bugetul alocat pentru şcoala respectivă, buget care nu include fonduri şi pentru sporuri.

 

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!