Preţuri mai mari la pastile

3
BUCURESTI, ROMANIA: Farmaciile nu mai elibereaza retete compensate, 14 august 2001. Foto ROMPRES/Simion MECHNO

Zeci de medicamente s-au scumpit începând de ieri. Măsura vizează produse populare în rândul botoşănenilor şi vândute bine de farmacii, cum ar fi analgezice, siropuri contra tusei, antiinflamatoare sau antipiretice. Justificată prin devalorizarea leului, multe dintre pastile fiind aduse din import, precum şi prin scumpirea benzinei, măsura a fost adoptată de producători în încercarea de a atenua pierderile suferite cu medicamentele cu preţ reglementat, printre cele mai ieftine din Europa. „Noi am primit deja listele cu noile preţuri. Scumpirea variază între 3% şi 10%. Fiind vorba de medicamente uzuale, aceasta va fi de doar câţiva lei. Va afecta, însă, foarte multe persoane”, a declarat un farmacist botoşănean.

În ultimii ani, guvernanţii au menţinut preţurile medicamentelor la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa. Din această cauză, zeci de denumiri au dispărut de pe piaţă, iar la altele au apărut sincope în aprovizionare, producătorii refuzând pur şi simplu să le mai trimită pe piaţă.

În ultimii ani, România s-a confruntat din această cauză cu o criză a citostaticelor, a imunoglobulinelor şi a altor tipuri de medicamente, care au dus chiar la pierderi de vieţi omeneşti. Din cauza politicii fiscale din România, care a impus preţuri mai mici decât în restul Uniunii Europene, dar şi un nivel ridicat al taxei de clawback, peste 2.000 de medicamente, în special cele ieftine, au fost retrase începând cu 2015, iar alte câteva sute, dacă nu chiar mii, vor dispărea de pe piaţă în 2018, prin retragerea acestora de către producători.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reuneşte 16 situri de manufactură din ţară – semnalează de jumătate de an că taxa „clawback” este cauza numărul unu pentru care dispar medicamentele ieftine din farmacii şi spitale şi nu sunt înregistrate altele noi, blocând accesul pacienţilor la terapiile uzuale.

 

– Tudor CHIRIAC

 

+0 -0

3 COMENTARII

se încarcă...