vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăCardul de sănătate valabil şapte ani

Cardul de sănătate valabil şapte ani

Peste 10.000 de botoşăneni cărora le expirau cardurile de sănătate anul acesta pot sta liniştiţi. Măcinaţi de cheltuielile enorme cu menţinerea pe linia de plutire a sistemului, cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au decis ca termenul de valabilitate al cardului naţional de sănătate să fie prelungit de la cinci la şapte ani.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, în şedinţa de Guvern organizată pe 28 iunie a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se prelungeşte termenul de valabilitate al cardurilor emise până la data de 31 iulie 2018. De asemenea, pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, cei şapte ani de valabilitate se vor calcula începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Prin prelungirea duratei de valabilitate a cardului până la data expirării valabilităţii certificatului digital necalificat emis de Autoritatea de Certificare a CNAS, se degrevează bugetul de stat pentru 2018-2019 cu cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane de carduri naţionale de asigurări de sănătate, precum şi a bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate de cheltuielile aferente distribuirii acestora.

La nivel naţional, 730.000 de asiguraţi ar fi trebuit să primească în acest an noi carduri de sănătate, la nivelul judeţului fiind peste 10.000 de astfel de cazuri.

 

Mii de botoşăneni au refuzat cardul

 

Mii de botoşăneni au refuzat chiar să primească plicul cu cardul de asigurări de sănătate din motive „de conştiinţă sau religioase”, iar alte câteva mii nu au fost găsiţi acasă de poştaşi. Mai exact, unii refuză să pună mâna pe card deoarece consideră că este un instrument diavolesc şi i-ar duce direct în Iad, iar alţii au plecat la muncă în străinătate sau în alte judeţe fără a declara acest lucru.

Pe lângă acestea, alte câteva mii nu au fost folosite niciodată, deşi au fost ridicate de posesori, în total existând peste 5.000 de astfel de carduri la nivelul judeţului.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...