spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăCondamnări adunate în întreaga Europă

Condamnări adunate în întreaga Europă

Botoşăneanul Cristian Ioan Străchinaru, în vârstă de 33 de ani, care în noiembrie 2016 a deturnat un avion care zbura pe ruta Bruxelles – Malta, în urma unui scandal provocat în interiorul aeronavei, a s-a ales cu o pedeapsă de şase ani de închisoare. Dar nu pentru incidentul din avion, ci din cauza unor condamnări mai vechi. Astfel, imediat după ce a fost extrădat din Italia (n.r. – botoşăneanul era dat în urmărire generală în urma unei condamnări dictate de Judecătoria Botoşani), el a cerut contopirea tuturor pedepselor. Aşa s-a descoperit că el mai fusese condamnat şi în Olanda, dar şi în Danemarca, însă, întrucât botoşăneanul nu a prezentat niciun document din care să rezulte pedepsele primite şi perioada executată, instanţa nu a avut cum să i le adune şi pe acestea. În schimb, magistraţii ieşeni au cumulat alte cinci condamnări mai vechi ale acestuia primite în perioada 2011-2016, pedeapsa rezultantă fiind cei şase ani de detenţie.

În schimb, Cristian Ioan Străchinaru o obţinut scăderea din aceasta a duratei reţinerii, de 24 de ore, din 16 martie 2010, precum şi a duratei arestului provizoriu din Italia, în vederea extrădării.

 

Avion deturnat după o altercaţie

 

Specializat în furturi, botoşăneanul îşi execută acum pedeapsa în Penitenciarul Bistriţa. Isprava care l-a adus însă în atenţia întregii lumi a avut loc pe 3 noiembrie 2016. Atunci, el a urcat într-un avion al companiei irlandeze Ryanair şi s-a luat la ceartă cu alţi pasageri. Bătaia a pornit în momentul în care Cristian Ioan Străchinaru sau unul dintre amicii care îl însoţeau a lovit o femeie în vârstă, pe motiv că şi-a schimbat locul în avion, au povestit atunci martorii oculari. Ulterior, doi belgieni ar fi sărit în apărarea femeii, iar spiritele s-au încins, totul culminând cu o bătaie generală.

O stewardesă a fost şi ea lovită în timpul altercaţiei.

Piloţii s-au văzut nevoiţi să aterizeze de urgenţă la Pisa, unde au cerut intervenţia poliţiştilor. Autorităţile aeronautice urmau să decidă dacă botoşăneanul va trebui să plătească daune companiei Ryanair pentru pagubele provocate din cauza aterizării forţate la Pisa, costurile suplimentare fiind estimate la câteva mii de euro.

Preluat de autorităţile italiene, botoşăneanul a fost verificat în bazele de date şi aşa s-a descoperit că el figura în consemn, pe numele său existând mandatul european de arestare emis de Judecătoria Botoşani. Arestat provizoriu, Cristian Ioan Străchinaru a fost extrădat după câteva zile.

Cât priveşte altercaţia din avion, deocamdată nu se ştie ce sancţiune a primit şi asta pentru că autorităţile aeroportuare urmau să stabilească cine este competent să analizeze cauza, incidentul având loc în spaţiul aerian internaţional, la peste 10.000 de metri altitudine.

 

Palmares infracţional impresionant

 

Cristian Ioan Străchinaru este din satul Manoleşti, comuna Mihai Eminescu. Înainte de a fi condamnat la închisoare cu executare, el a primit pedepse cu suspendare. Dar nu a apucat să fie închis pentru că a fugit în Belgia, la Bruxelles, de unde a postat regulat fotografii pe reţelele de socializare, în ciuda poliţiştilor care îl caută de luni bune prin toată Europa.

În fapt, Cristian Ioan Străchinaru este o cunoştinţă mai veche a poliţiştilor botoşăneni. Pe lângă spargerile comise la mai multe societăţi comerciale din judeţ, el a mai fost implicat într-un scandal care a culminat cu înjunghierea unei femei. Prin 2012, el s-a luat la bătaie cu un vecin, în Cimitirul Pacea, de la o pomană primită de Înălţarea Domnului, aşa că s-au bătut parte în parte. În timpul scandalului, mama lui Străchinaru a fost înjunghiată cu o şurubelniţă. De altfel, pe lângă condamnări, el a avut şi o sumedenie de amenzi pe care nu le-a plătit.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!

3 COMENTARII

Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...