Magistraţii botoşăneni experţi în contrabandă

Magistraţii botoşăneni vor judeca unul dintre cele mai mari tunuri cu ţigări de contrabandă dejucat de autorităţi în ultima perioadă. Este vorba de un transport de peste 100.000 de pachete cu ţigări „livrate” din Ucraina în România prin intermediul unui transport de buşteni.

Dosarul se află încă în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, însă anchetatorii au solicitat deja ca acest caz să fie judecat de o altă instanţă decât cea din Suceava motivat de faptul că soţia unuia dintre principalii suspecţi ar lucra chiar în magistratură în judeţul vecin. Astfel, săptămâna aceasta, Curtea de Apel Suceava a decis ca în situaţia în care se va întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată, dosarul cu pricina să fie înaintat spre soluţionare Tribunalului Botoşani.

Pe lista suspecţilor figurează trei persoane – Adrian T., Sorin Vasile N. şi Iurii Vasilovici K. ultimul fiind un cetăţean ucrainean, dar în afacere ar fi fost implicate şi două firme, una din Suceava şi cealaltă din Bucureşti, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de contrabandă în formă agravată şi instigare la contrabandă în formă agravată.

Ţigări ascunse în vagoane cu buşteni

Astfel, pe 27 iunie 2013, din Ucraina a intrat în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Vicşani o garnitură feroviară cu 70 de vagoane încărcate cu buşteni care trebuiau să fie direcţionaţi către o firmă din Dorneşti (judeţul Suceava), cu excepţia a trei vagoane care urmau să ajungă la o firmă din Bucureşti, Fuel Solution Concept SRL. În aceste ultime trei vagoane buştenii erau strungiţi pe interior, în trunchiurile copacilor fiind ascunse 107.751 de pachete cu ţigări Jiu Ling, în valoare de aproape 480.000 de lei. Practic, din copaci mai rămăseseră doar scoarţa, iar în interior au fost introduse zeci de suluri cu pachete de ţigări. Ulterior, capetele trunchiurilor au fost „căpăcite”, pentru a crea impresia că buşteanul este intact.

Descoperite în urma controlului comun făcut de lucrătorii vamali şi poliţişti de frontieră din Vicşani, ţigările au fost confiscate.

Dosarul a fost înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, după care cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care au finalizat cercetările abia luna trecută, după cinci ani de investigaţii.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

  1. Contrabanda cu tigari este cunoscuta si sustinuta de politicieni , juristi , politisti etc . In judetul Botosani contrabanda cu tigari reprezinta ocupatia de baza a locuitorilor din zona de frontiera . Mai mira pe cineva ca la orice butic se vand tigari la bucata iar anumite persoane vad la en gross ?