four + nine =

A password will be e-mailed to you.

De aproape cinci ani, municipiul Botoşani a rămas la cheremul scandalagiilor şi infractorilor. Şi asta pentru că poliţiştii aproape au renunţat la patrulări pedestre. Dacă înainte mai vedea poliţiştii la pas prin oraş, de prin 2014 s-a trecut la patrule mobile, cei de la Ordine Publică patrulând mai mult cu maşinile decât pe jos. Aşa se face că intervenţiile au loc în urma sesizărilor primite de la cetăţeni prin 112.

Practic, singurii care mai fac talpă zilnic prin oraş sunt poliţiştii locali şi vreo două patrule de jandarmi. Iar efectele se văd cu ochiul liber. În urmă cu ceva timp, un grup de tineri au chefuit o noapte întreagă în cartierul Donici, fără ca nimeni să-i ia la rost. Tot în urmă cu câteva luni, un tânăr a fost bătut de nişte indivizi în apropierea Parcului „Curcubeului”. A strigat după ajutor, dar, fiind beznă, niciun locatar din blocurile aflate în apropiere nu a avut curajul să iasă din apartament pentru a interveni.

 

Străzi transformate în teatre de război

 

Problemele nu sunt noi, iar primele semnale au apărut în decembrie 2014, chiar în zilele de Crăciun, când accidentele şi bătăile au curs cu sutele, iar cartierele au devenit teatru de război pentru amatorii de petarde. Deşi în documente Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) anunţa atunci existenţa unui dispozitiv de ordine publică format din 150 de poliţişti, în realitate pe străzi nu s-a văzut vreo patrulă pedestră. Aşa se face că botoşănenii s-au bătut atunci pe capete, în doar câteva zile fiind înregistrate 37 de cazuri de agresiune.

În plus, oamenii au „înroşit” telefoanele sunând la 112, în cele câteva zile de Crăciun, IPJ primind 412 solicitări, cât într-o jumătate de lună obişnuită.

Situaţia a fost relatată atunci în paginile „Monitorului”, iar în noaptea de Revelion IPJ a reintrodus patrulele pedestre.

 

Municipiu păzit de trei patrule de poliţie

 

În urmă cu aproape 20 de ani, în municipiu existau, noapte de noapte, câte 23 de patrule, adică 46 de poliţişti. Atunci, multe dintre fapte erau constatate în flagrant în timp ce acum poliţiştii ajung la locul infracţiunilor în urma sesizărilor primite de la oameni.

„Patrulele erau organizate pe grupe, iar fiecare grupă avea un şef, care îi verifica pe teren. Controalele se făceau inclusiv noaptea pentru a-i verifica pe poliţişti dacă respectă itinerarele de patrulare”, a spus un fost şef al Poliţiei municipiului Botoşani. Acum, însă, cifrele sunt secrete, reprezentanţii IPJ refuzând să comunice oficial numărul de patrule aflate în serviciu.

„Patrulele de ordine publică acţionează 24 de ore, în trei schimburi şi pot fi mixte, cu jandarmii şi poliţiştii locali sau proprii, atât pedestre cât şi auto”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

Neoficial, însă, oamenii spun că ar fi vorba de maxim trei patrule de poliţie pe schimb, care ar trebui să acopere municipiul Botoşani, la care se adaugă patrulele de la celelalte structuri. Motivul – nu mai sunt poliţişti.

„Deficitul de agenţi de ordine publică este o mare problemă, iar acest lucru îl simte direct cetăţeanul de rând, în dorinţa lui de siguranţă. Eu unul am făcut parte din structurile de ordine publică şi vreau să vă spun că m-am îmbolnăvit. Sufăr şi acum de o afecţiune de care nu ştiu dacă voi scăpa vreodată”, a recunoscut Virgil Bordei, liderul Sindicatului „Pro Lex” din cadrul IPJ Botoşani.

Cert este că deciziile privind creşterea patrulelor auto în detrimentul celor pedestre nu s-au luat la nivel central, ci pe plan local, şefii de structuri fiind cei care hotărăsc cum îşi împart agenţii.

 

Patrulare stabilită printr-o metodologie

 

Interesant este că Inspectoratul General al Poliţiei Române a realizat o metodologie care stabileşte cum se realizează patrularea în localităţi, document în care se menţionează că „unul dintre principalele obiective urmărite prin activitatea de patrulare pedestră este reprezentat de apropierea faţă de comunitate, în sensul cunoaşterii în timp real a problemelor cu care se confruntă cetăţenii”. Iar dacă cineva are curiozitatea să vadă care sunt îndatoririle poliţiştilor din patrule pedestre, atunci ar realiza însemnătatea acestui serviciu – verifică, îndeosebi pe timp de noapte, sistemele de închidere a obiectivelor de pe raza de activitate, ţine legătura cu cetăţenii, în vederea cunoaşterii problemelor, acţionează pentru prevenirea faptelor ilegale, ori din maşină e cam greu să facă toate acestea. Iar dincolo de toate acestea, noul sistem demonstrează că prevenţia a cam dispărut din atribuţiile poliţiei, accentul căzând mai mult pe constatare şi intervenţie la sesizările oamenilor.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Apreciază calitatea articolului

13 VOTURI - MEDIE: 4,23
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...
se încarcă...