spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăPrima PaginăOraş lăsat la cheremul scandalagiilor

Oraş lăsat la cheremul scandalagiilor

De aproape cinci ani, municipiul Botoşani a rămas la cheremul scandalagiilor şi infractorilor. Şi asta pentru că poliţiştii aproape au renunţat la patrulări pedestre. Dacă înainte mai vedea poliţiştii la pas prin oraş, de prin 2014 s-a trecut la patrule mobile, cei de la Ordine Publică patrulând mai mult cu maşinile decât pe jos. Aşa se face că intervenţiile au loc în urma sesizărilor primite de la cetăţeni prin 112.

Practic, singurii care mai fac talpă zilnic prin oraş sunt poliţiştii locali şi vreo două patrule de jandarmi. Iar efectele se văd cu ochiul liber. În urmă cu ceva timp, un grup de tineri au chefuit o noapte întreagă în cartierul Donici, fără ca nimeni să-i ia la rost. Tot în urmă cu câteva luni, un tânăr a fost bătut de nişte indivizi în apropierea Parcului „Curcubeului”. A strigat după ajutor, dar, fiind beznă, niciun locatar din blocurile aflate în apropiere nu a avut curajul să iasă din apartament pentru a interveni.

 

Străzi transformate în teatre de război

 

Problemele nu sunt noi, iar primele semnale au apărut în decembrie 2014, chiar în zilele de Crăciun, când accidentele şi bătăile au curs cu sutele, iar cartierele au devenit teatru de război pentru amatorii de petarde. Deşi în documente Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) anunţa atunci existenţa unui dispozitiv de ordine publică format din 150 de poliţişti, în realitate pe străzi nu s-a văzut vreo patrulă pedestră. Aşa se face că botoşănenii s-au bătut atunci pe capete, în doar câteva zile fiind înregistrate 37 de cazuri de agresiune.

În plus, oamenii au „înroşit” telefoanele sunând la 112, în cele câteva zile de Crăciun, IPJ primind 412 solicitări, cât într-o jumătate de lună obişnuită.

Situaţia a fost relatată atunci în paginile „Monitorului”, iar în noaptea de Revelion IPJ a reintrodus patrulele pedestre.

 

Municipiu păzit de trei patrule de poliţie

 

În urmă cu aproape 20 de ani, în municipiu existau, noapte de noapte, câte 23 de patrule, adică 46 de poliţişti. Atunci, multe dintre fapte erau constatate în flagrant în timp ce acum poliţiştii ajung la locul infracţiunilor în urma sesizărilor primite de la oameni.

„Patrulele erau organizate pe grupe, iar fiecare grupă avea un şef, care îi verifica pe teren. Controalele se făceau inclusiv noaptea pentru a-i verifica pe poliţişti dacă respectă itinerarele de patrulare”, a spus un fost şef al Poliţiei municipiului Botoşani. Acum, însă, cifrele sunt secrete, reprezentanţii IPJ refuzând să comunice oficial numărul de patrule aflate în serviciu.

„Patrulele de ordine publică acţionează 24 de ore, în trei schimburi şi pot fi mixte, cu jandarmii şi poliţiştii locali sau proprii, atât pedestre cât şi auto”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

Neoficial, însă, oamenii spun că ar fi vorba de maxim trei patrule de poliţie pe schimb, care ar trebui să acopere municipiul Botoşani, la care se adaugă patrulele de la celelalte structuri. Motivul – nu mai sunt poliţişti.

„Deficitul de agenţi de ordine publică este o mare problemă, iar acest lucru îl simte direct cetăţeanul de rând, în dorinţa lui de siguranţă. Eu unul am făcut parte din structurile de ordine publică şi vreau să vă spun că m-am îmbolnăvit. Sufăr şi acum de o afecţiune de care nu ştiu dacă voi scăpa vreodată”, a recunoscut Virgil Bordei, liderul Sindicatului „Pro Lex” din cadrul IPJ Botoşani.

Cert este că deciziile privind creşterea patrulelor auto în detrimentul celor pedestre nu s-au luat la nivel central, ci pe plan local, şefii de structuri fiind cei care hotărăsc cum îşi împart agenţii.

 

Patrulare stabilită printr-o metodologie

 

Interesant este că Inspectoratul General al Poliţiei Române a realizat o metodologie care stabileşte cum se realizează patrularea în localităţi, document în care se menţionează că „unul dintre principalele obiective urmărite prin activitatea de patrulare pedestră este reprezentat de apropierea faţă de comunitate, în sensul cunoaşterii în timp real a problemelor cu care se confruntă cetăţenii”. Iar dacă cineva are curiozitatea să vadă care sunt îndatoririle poliţiştilor din patrule pedestre, atunci ar realiza însemnătatea acestui serviciu – verifică, îndeosebi pe timp de noapte, sistemele de închidere a obiectivelor de pe raza de activitate, ţine legătura cu cetăţenii, în vederea cunoaşterii problemelor, acţionează pentru prevenirea faptelor ilegale, ori din maşină e cam greu să facă toate acestea. Iar dincolo de toate acestea, noul sistem demonstrează că prevenţia a cam dispărut din atribuţiile poliţiei, accentul căzând mai mult pe constatare şi intervenţie la sesizările oamenilor.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!

4 COMENTARII

  1. Stau polițaii cate doi și dorm în pat, au camera cu tv. In incinta garii, așa zisul birou de serviciu. Mai ies din când în cand la o țigară și la o cafea la barul din colt. Se plâng ca nu au personal, dar sunt prost repartizati. Așa s-a moștenit de pe vremea lui Ceausu când stăteau milițienii în gări și autogari și îi pândeau pe țărani sa nu cumva sa facă specula cu vreun sac de cartofi. Ia zi matusica, ce-ai în traista, oua, semințe de bostan? Faci specula ha? Ce activitate au acolo? Doar fumatul, Uitatul la tv și de plictiseala câte un suc la bar.

  2. Nu s-a inteles , de cind e politia locala si jandarmeria , politia , politie are alte atribute decit plimbarea printre tigani , boschetari si alcoolisti , intervine doar in situatii mult mai grave . Ca cetatenii de buna credinta sa nu fie deranjati de nici o slehta de netrebnici , trebuie fortata mina inaltilor conducatori ai orasului , cum prin manifestatii pasnice , nr . mare de oraseni si insistat cu jalba in protap pina se rezolva problema , altfel nu se vede nimic din promisiunile facute de marii conducatori inbuibati cu banii orasului si respectind permanent demagogia politica .

  3. Dezordinea, mizeria, hotia si distrugerile facute de tigani sunt rezultatul modului cum se impune seful politiei locale. Adica este partas cu ei – sa nu se inteleaga altceva! Agentii care sunt in centrul istoric nu se impun suficient. Mancatul semintelor si mizeria facuta de tigani nu mai sunt delicte, trec asa ca si cum trebuie sa faca parte din piesaj. Sa nu mai zica seful politiei sau cine mai raspunde cu ordinea ca nu au oameni, cu prostia de acoperire, om si hectarul de pamant. Este destul sa aveti doi agenti buni sa se impuna, sa nu mai lase tiganii sa stea pe treptele spatiilor comerciale. Chiar este atat de greu sa faca acest lucru?. Faceti domnilor o dispozitie oficiala in acest sens, votati in consiliul local si puneti in aplicare! Unde esti „Caline”, doamne…

  4. Nimic nou sub soare… Aseara, am sunat la politia locala pentru a veni sa alunge niste boschetari de pe o banca, din fata blocului (strada Octav Bancila). Acestia se bateau pentru bautura, se injurau, s-au pisat langa banca, s-au dezbracat… Fiind cald, se sta cu geamul deschis si se auzea absolut tot, copilul tot intrebandu-ma ce se aude si cine tipa ….. Binenteles, ca nu a apurut nici un politist , iar la ora 1 noaptea erau tot acolo ….
    Cu siguranta, daca as fi sunat pentru un loc de parcare ocupat, imediat ar fi aparut o patrula…. 🙁

Botoșani
cer senin
11 ° C
14.6 °
10.6 °
64 %
2.3kmh
0 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...