spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăPrima PaginăUrgenţe luate cu asalt de pacienţi

Urgenţe luate cu asalt de pacienţi

Camerele de gardă şi Urgenţele din spitalele din Botoşani sunt din ce în ce mai aglomerate, iar medicii fac cu greu faţă solicitărilor. În multe cazuri, sute de pacienţi se prezintă pentru o consultaţie banală, nu o urgenţă medicală, cum ar fi probleme reumatice, crampe la stomac sau dureri de spate vechi de câteva zile sau chiar săptămâni. Puţini botoşăneni ştiu însă că au la îndemână centrele de permanenţă, care sunt unităţi special create de ani de zile de Ministerul Sănătăţii, pentru a degreva de unele cazuri unităţile de urgenţe, dar care, până acum, sunt puţin folosite. Sunt peste 130 în toată ţară, iar 13 în judeţul Botoşani.

Potrivit legii, centrele de permanenţă sunt servicii medicale gratuite, care nu necesită bilet de trimitere, aşa cum trebuie în policlinică. Aceste centre funcţionează în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă, fiind deservite de medicii de familie care asigură astfel, continuitatea asistenţei medicale primare. „Sunt oferite servicii de mică urgenţă, dar sunt efectuate şi tratamente injectabile, pansamente, etc”, a spus un medic de familie botoşănean.

 

Centre deschise noaptea şi în weekend

 

Activitatea centrelor din judeţ se desfăşoară între orele 20:00 – 8:00, iar la sfârşit de săptămână şi în sărbătorile legale  nonstop în mediul urban şi între orele 15:00 – 8:00 şi nonstop în weekend şi sărbătorile legale în mediul rural. Fiecare este dotat pentru cazuri de afecţiuni acute şi mici urgenţe chirurgicale: perfuzoare, seringi, pansamente, branule, oxigen, sau aparate de monitorizare a activităţii cardiace şi chiar defibrilatoare.

Mulţi pacienţi însă nu ştiu încă de existenţa acestor centre sau nu cred că sunt ceea ce trebuie pentru suferinţele lor. Aşa că se duc în continuare, după cum sunt obişnuiţi, la urgenţele spitalelor şi aşa supraaglomerate. „Tot ce înseamnă sindrom febril, dureri, pusee hipertensive, reacţii de anxietate, ar putea merge la centrul de permanenţă din zonă. Seara, când centrele de permanenţă sunt aproape goale, la camerele de garda al spitalelor medicii abia mai fac faţă. Vin cu afecţiuni care ar putea fi tratate şi în aceste centre de permanentă şi trebuie să consumăm resurse importante pentru proceduri minime”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

Potrivit protocoalelor, dacă cel care vine pentru consultaţie la centrele de permanenţă, chiar este un caz de urgenţă, medicul centrului poate solicita imediat o ambulanţă, iar apelul are prioritate, în comparaţie cu un telefon dat de acasă de pacient. Tocmai din acest motiv uneori dispecerii de la serviciul 112 le indică pacienţilor să apeleze mai întâi la centrul de permanenţă sau medicul de familie din zonă, pentru că acesta poate evalua mult mai bine şi prioritiza urgenţa medicală.

 

Program afişat la medicii de familie

 

Potrivit reprezentanţilor CAS Botoşani, cele 13 centre de permanenţă au afişat programul la fiecare dintre medicii de familie arondaţi lor. „În fiecare zi unul dintre cabinetele şi medicii care sunt arondaţi la un anume centru de permanenţă, asigură aceste servicii medicale de la cabinetul său. Programul ar trebui să fie afişat la toate cabinetele de medicină de familie şi să fie vizibil”, a precizat Carmen Nicolau, preşedinte director general al CAS Botoşani.

Există şi centre care au sediul fix, cum sunt cele de la Bucecea, un spaţiu pus la dispoziţie de primăria din localitate, unde îşi desfăşoară activitatea medicii de familie din zonă, Darabani, unde medicii îşi desfăşoară activitatea în sediul clinicii fostului senator Liviu Câmpanu, Dorohoi, medicii desfăşurându-şi activitatea în cabinete situate pe Strada Poştei, precum şi Botoşani, singurul centru de permanenţă fiind pe strada Independenţei, în spatele Mall-ului, într-o clădire care adăposteşte cabinetele tuturor medicilor din zonă.

 

Centrele de permanenţă din judeţ

cu sediul fix:

– Centru de permanenţă Botoşani pe strada Independenţei, în spatele Mall-ului, în fostul dispensar.

– Centru de permanenţă Dor-med Dorohoi pe Strada Poştei deserveşte: Dorohoi, Ghilea, Cobala, Pascari şi Şendriceni

– Centru de permanenţă Darabani în sediul clinicii fostului senator Liviu Câmpanu.

– Centru de permanenţă Bucecea în clădirea pusă la dispoziţia medicilor de familie din oraş de către primărie.

 

cu sediu mobil, adică la cabinetele medicilor de familie de gardă:

– Centrul de permanenţă CMI-med Dorohoi deserveşte: Dorohoi, Lozna şi Cândeşti.

– Centrul de Permanenţă Truşeşti deserveşte: Truşeşti, Călăraşi, Albeşti, Răuseni, Dângeni şi Durneşti.

– Centru de Permanenţă Flămânzi deserveşte: Flămânzi, Copălău şi Frumuşica.

– Centrul de la Săveni deserveşte: Săveni, Hăneşti, Coţuşca, Vlăsineşti, şi Ungureni.

– Centrul de Permanenţă Avrămeni deserveşte: Avrămeni, Mihălăşeni, Ripiceni, Manoleasa şi Mitoc.

– Centru de permanenţă Conicorb deserveşte: Corlăteni, Nicşeni, Roma şi Cordăreni.

– Centrul de Permanenţă Medfam deserveşte: Suliţa, Stăuceni, Lunca, Zlătunoaia, Todireni şi Hlipiceni.

– Centrul de Permanenţă Nord-Est deserveşte: Havârna, Viişoara, Darabani, Rădăuţi Prut şi Mileanca.

– Centrul de Permanenţă Cemed deserveşte: Cristeşti, Băluşeni, Coşula şi Copălău.

*) centre de permanenţă au afişat programul la fiecare dintre medicii de familie arondaţi lor

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...