spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăSinucigaş aterizat de la etajul trei

Sinucigaş aterizat de la etajul trei

Caz ieşit din comun pentru cadrele medicale din Botoşani şi Iaşi, care au acordat îngrijiri de specialitate unui sinucigaş a cărui tentativă a eşuat într-un mod tragic. Cazul a intrat în atenţia medicilor marţi noapte, când locatarii blocului de garsoniere din zona căminelor Textila au sunat la Serviciul de urgenţă 112 pentru a anunţa că un bărbat este căzut de la etaj. Ajunşi la faţa locului, cei de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au găsit un bărbat în vârstă de 46 de ani în agonie.

În mod surprinzător în momentul în care au examinat pacientul cei de la ambulanţă au observat că acesta avea şi un ştreang în jurul gâtului. Cadrele medicale i-au acordat primul ajutor, după care l-au transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean. Ulterior aceştia au aflat de la vecini că bărbatul a încercat să se spânzure în afara ferestrei de la garsoniera situată la etajul al treilea al imobilului.

Acesta avusese o ceartă puternică cu concubina lui, după care a decis să-şi pună capăt zilelor într-un mod extrem. Şi a confecţionat un ştreang dintr-o sfoară, un capăt l-a legat de o ţeavă din interiorul apartamentului şi apoi s-a aruncat pe fereastră. Doar că sfoara a cedat, iar bărbatul a căzut în gol de la etajul trei. Din fericire, acesta aterizat pe o bucată de pământ moale de la ploile căzute şi acoperită cu iarbă, căderea fiindu-i astfel atenuată.

„De la faţa locului a fost preluat un pacient ce prezenta un traumatism forte de coloană cervicală, traumatism de membru inferior drept şi membru superior stâng. Ulterior, la analizele imagistice a fost diagnosticat cu multiple fracturi la nivelul coloanei vertebrale şi fracturi costale cu pneumotorax”, a precizat medicul Daniela Amarande, din cadrul SJA Botoşani.

Ulterior, medicii de la Botoşani au decis să-l direcţioneze către spitalul de neurochirurgie Iaşi din cauza leziunilor severe la coloană, care îi afectau deja mişcările picioarelor. Potrivit cadrelor medicale, bărbatul am mai avut o tentativă cu suicid în urmă cu ceva timp, atunci încercând să înghită o cantitate de medicamente.

 

Cazuri încheiate tragic

 

Cazul înregistrat ieri nu este singurul de acest fel. În urmă cu doi ani, un scandal izbucnit într-o familie din Botoşani s-a terminat cu o tragedie. Atunci un bărbat care a încercat să se sinucidă, tăindu-şi gâtul cu un ciob de sticlă în faţa soţiei şi a copilului, în timp ce mascaţii erau la uşă, pregătiţi să intervină, a murit exsangvinat. Dus la Urgenţe, acesta a primit îngrijiri de la medici şi a fost transferat la Iaşi. Rana suturată la „Mavromati” s-a desfăcut însă pe drumul plin de gropi spre Iaşi, iar bărbatul nu a mai avut nici o şansă de supravieţuire.

Un alt caz terminat cu o dublă tragedie a avut loc în satul Vlădeni, din comuna Frumuşica. Aflat sub influenţa alcoolului, un bărbat de 45 de ani şi-a înjunghiat partenera de viaţă, după care s-a aruncat în fântână. Nu înainte de a suna la 112 şi a spune că a făcut o crimă şi se va omorî şi el.

 

Zeci de botoşăneni îşi pun capăt zilelor

 

Anual zeci de botoşăneni aleg să-şi pună capăt zilelor, din cauza sărăciei, a singurătăţii, a problemelor de sănătate sau a necazurilor în dragoste, iar aproape o mie încearcă să se sinucidă. Dacă la începutul anilor 2000 media sinuciderilor era de 10,4 la suta de mii de locuitori, în prezent s-a ajuns la mai mult de 14, rata depăşind cu un punct media naţională. Anul trecut, aproape 100 de botoşăneni şi-au pus capăt zilelor, iar numărul tentativelor a depăşit 1.000.

Medicii sunt de părere că, dacă botoşănenii ar apela la specialişti, numărul cazurilor de acest fel ar scădea.

Grav este că, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2020, depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, după afecţiunile cardio-vasculare, iar numărul persoanelor afectate va depăşi 500 de milioane, în România nu există o strategie anti-depresie. Mai grav este că numărul consultaţiilor la psiholog, decontate de stat, este foarte redus.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...