spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăSfârşit tragic din cauza unei butelii

Sfârşit tragic din cauza unei butelii

Un bărbat în vârstă de 64 de ani, din judeţul Botoşani, a avut parte de o moarte cumplită în încercarea de a-şi ajuta o vecină. Nenorocirea a avut loc miercuri după-amiază, în localitatea Flămânzi, în momentul în care bărbatul a mers la o vecină să o ajute să schimbe butelia. După ce a executat operaţia de schimbare a celor două recipiente pentru gaz lichefiat, bărbatul a dorit să şi verifice instalaţia, pentru a se asigura că ceea ce a făcut este sigur. Din păcate, însă, ignorând orice metodă de precauţie şi avertismentele din spaţiul public, bărbatul a încercat să verifice conexiunea buteliei cu o flacără. În acel moment, recipientul plin cu gaz a explodat, flacăra lovindu-l pe bărbat în plin. Acesta a fost aruncat de suflul exploziei, reuşind însă să iasă singur, în urma sa declanşându-se şi un incendiu în bucătăria vecinei sale.

La faţa locului s-au deplasat ulterior şi două echipaje de pompieri, de la Botoşani şi Flămânzi, care au lichidat flăcările ce cuprinseseră deja bucătăria şi un dormitor al casei. Bărbatul a fost imediat preluat de un echipaj de la Ambulanţă şi transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe, starea lui devenind tot mai rea.

„Pacientul a sosit în serviciul nostru prezentând arsuri de gradul II pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului, fiind direcţionat către secţia de chirurgie plastică şi reparatorie, în acelaşi timp începându-se demersurile pentru direcţionarea către un spital de specialitate”, a precizat medicul specialist în urgenţe Ramona Elena Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.

Pacient refuzat de spitalele de specialitate

Imediat cum a ajuns pe secţie, medicii l-au sedat şi i-au toaletat plăgile arse, încercând să limiteze pe cât posibil afectarea ţesuturilor şi organelor acestuia. Din păcate, însă, încercările medicilor de a-l trimite către un spital de specialitate pentru arşi au eşuat.

Medicii de la Iaşi au spus că există probleme în secţia de reanimare şi nu pot primi pacienţi, iar cei de la Bucureşti au spus că toate paturile sunt ocupate. „Din păcate, starea pacientului s-a deteriorat în cursul nopţii de miercuri spre joi, acesta intrând în stop cardio-respirator, care nu a mai putut fi resuscitat, în ciuda încercărilor colegilor”, a precizat medicul Ştefan Bercea, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean „Mavromati”.

Cazul a intrat şi în atenţia poliţiei, care a demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele decesului şi ale producerii incendiului.

Cazuri similare în judeţ

Din păcate, astfel de situaţii sunt tot mai dese, în ciuda avertizărilor reprezentanţilor ISU. Astfel, în primăvara acestui an, un bărbat de 62 de ani din Manoleşti a ajuns în stare gravă la spital, după ce butelia i-a explodat în momentul în care încerca să o schimbe. Incidentul a avut loc în propria gospodărie, unde bărbatul a verificat etanşeitatea furtunului montat la butelie cu flacăra unei brichete.

Tot în urmă cu câteva luni, un bărbat în vârstă de 75 de ani, din oraşul Săveni, a fost la un pas de o tragedie, după ce bucătăria de vară i-a sărit în aer, în urma unei explozii. Cu arsuri pe faţă şi mâini, bărbatul a fost transportat la spital.

Semnal de alarmă tras de pompieri

Pentru înlăturarea pericolului de explozie sau incendiu din locuinţele botoşănenilor, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani recomandă cetăţenilor să nu folosească butelii de aragaz fără regulator de presiune, cu garnituri deteriorate, cu furtunul de cauciuc care prezintă porozităţi, crăpături sau deformări. De asemenea, aceştia atrag atenţia cetăţenilor să nu folosească aparate cu defecţiuni sau improvizaţii şi să nu folosească butelii de aragaz neomologate. Starea furtunurilor flexibile prin care sunt racordate aparatele de utilizare la instalaţia de gaze naturale trebuie verificată permanent, iar în situaţiile în care apar fisuri, crăpături, acestea trebuie înlocuite cu altele omologate, cu ajutorul persoanelor autorizate. Pentru verificarea etanşeităţii se va utiliza numai soluţie de apă şi săpun.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...