spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăMărturii de groază după nouă tâlhării

Mărturii de groază după nouă tâlhării

Unul dintre tâlharii care au semănat groaza în municipiul Botoşani în decembrie 2016, jefuind femei pe stradă, a deconspirat în faţa judecătorilor cum au început atacurile şi ce anume i-a determinat să reacţioneze astfel. Cel care a dat totul pe faţă a fost Cătălin Constantin Aniţă, eliberat din penitenciar în noiembrie 2016, după executarea unei condamnări de opt ani de puşcărie. Revenit în Dorohoi, el a început o relaţie cu o tânără, care s-a dovedit a fi sora lui Ionuţ Mircea Iasciuc, cel cu care avea să comită jafurile, din grupul de amici făcând parte şi Petronel Dragoş Moroşanu. Tinerii se întâlneau zilnic în cartierul Plevna, frecventând sălile de pariuri şi cafe-barurile, toţi fiind fără ocupaţie.

În timpul audierilor, Cătălin Constantin Aniţă le-a relatat anchetatorilor că ceilalţi doi i-ar fi povestit că pentru a face rost de bani s-au apucat de furat, ţinta fiind persoane în vârstă, care locuiesc singure şi sunt consumatoare de alcool, „acestea fiind ţinte uşoare şi care în general nu reclamă faptele comise, perioada comiterii acestui gen de fapte fiind cea în care încasează pensiile”.

 

Dorohoian bătut pentru şapte lei

 

Astfel, pe 12 decembrie 2016, în jurul orelor 13, cei trei se aflau în faţa pieţii din cartierul Plevna din municipiul Dorohoi, moment în care l-au observat pe B.I., care a scos din buzunar mai multe bancnote, pentru a-şi achita o datorie. Când au văzut bancnotele şi au realizat că bărbatul este băut, ei s-au hotărât să-i fure banii. L-au urmărit, iar când acesta a intrat în scara blocului l-au atacat şi i-au furat cei 250 lei pe care îi mai avea în buzunar.

Banii au fost cheltuiţi la un club de pariuri din zonă, iar în jurul orei 19 cei trei s-au întâlnit din nou în faţa unui bar, unde au pus ochii pe un alt bărbat, A.D. Au procedat identic – l-au urmărit, iar când acesta a intrat în bloc l-au lovit şi i-au furat 7 lei şi un telefon mobil.

Nemulţumiţi de valoarea bunurilor furate, tâlharii au pus la cale alt jaf, ţinta fiind un alt bărbat, A.V., care locuia la circa 300 metri distanţă. Au mers la locuinţa acestuia, i-au bătut în uşă, iar când acesta le-a deschis l-au lovit direct în faţă, l-au imobilizat în sufragerie, acoperindu-i faţa cu o perdea, după care i-au furat 50 lei, un telefon mobil, un card bancar şi o hârtie pe care era scris PIN-ul.

 

Telefoane furate interceptate de poliţişti

 

Acesta a fost startul, dar ce nu au ştiut tâlharii a fost faptul că atacurile au fost totuşi reclamate la poliţie, iar anchetatorii au dispus interceptarea telefoanelor furate. Procedurile au necesitat ceva timp, iar în acest interval tinerii au continuat atacurile în Botoşani, pe 14 şi 15 decembrie ei jefuind cinci femei, pe care le-au prădat după acelaşi tipar.

Interesant este că interceptările i-au condus pe anchetatori spre Dragoş Petronel Moroşanu, iar pe 16 decembrie 2016 poliţiştii au obţinut un mandat de percheziţie domiciliară. Când au descins la locuinţa lui, anchetatorii au găsit cardul furat de la bătrân, iar tânărul i-a denunţat şi pe ceilalţi doi complici.

Ionuţ Mircea Iasciuc şi Cătălin Constantin Aniţă au avut o presimţire şi au fugit în Suceava, unde au jefuit alte două femei.

 

Pedepse cu închisoare

 

Anchetele care au urmat la Dorohoi, Botoşani şi Suceava au scos la iveală că tinerii erau determinaţi în comiterea faptelor şi manifestau o indiferenţă totală faţă de normele care ocrotesc valorile sociale. Din acest motiv, ei au fost condamnaţi la închisoare cu executare, sentinţele de la Botoşani şi Suceava fiind definitive. Ce a mai rămas de soluţionat este doar dosarul cu jafurile de la Dorohoi, cazul fiind pe rolul Curţii de Apel Suceava.

Între timp, Constantin Cătălin Aniţă a obţinut o contopire a pedepselor primite în dosarele de la Botoşani şi Suceava, instanţa hotărând că acesta ar avea de executat o pedeapsă rezultantă de nouă ani de închisoare.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

  1. De la asemenea manevre in ale hotiei in 1995 tot la DOROHOI s-a tras si moartea tatalui meu , insa se vede ca nu au reusit organele de coercitie sa destructureze gastile de tilhari cu aceleași metode de procedura . Foarte slab se actioneaza si nu se trag nici un fel de invataminte , deservirea societatii de rahat , mai bagam si aia ca de unde sunt platiti politisti , cui trebuie sa serveasca aceasta institutie , unde este raspunderea lor civica , cum sunt urmariti cei eliberati din penetenciare etc. etc. S-ar parea ca nu se lichideaza niste vicii in ale infractionalitatii specifice tilharilor si hotilor ci se instalează mai temeinic pe an ce trece . VAI NOUĂ , VAI .

Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...