sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăTrafic cu mii de parfumuri false

Trafic cu mii de parfumuri false

Haine, parfumuri, cosmetice sau chiar jucării, nimic nu îi mai opreşte pe unii comercianţi să îşi rotunjească veniturile prin orice mijloace. Asta începe însă să atragă tot mai mult atenţia poliţiştilor, mai ales prin cantităţile impresionante de marfă pe care le pun pe piaţa din judeţ. Din acest motiv, raziile cu ajutorul mascaţilor la astfel de vânzători de marfă contrafăcută încep să fie tot mai dese.

Ultima astfel de acţiune a dus la confiscarea a peste 7.000 de parfumuri şi produse cosmetice, în valoare de 50.000 de lei. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în aplicare opt mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, instrumentat sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Percheziţii în mai multe judeţe

Percheziţiile au avut loc pe raza judeţelor Botoşani, Suceava şi Ilfov, la sediile şi punctele de lucru ale unor agenţi economici, precum şi la locuinţele unor persoane fizice.

Cu ocazia activităţilor specifice au fost confiscate 355 de recipiente cu parfum şi peste 6.720 de produse cosmetice purtând însemnele şi denumirile unor mărci înregistrate şi cu privire la care existau indicii că sunt contrafăcute.

De asemenea, la locaţiile vizate, poliţiştii au mai identificat telefoane mobile şi înscrisuri, acestea fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Valoarea de comercializare a produselor confiscate a fost estimată la suma de 49.500 de lei.

Acţiuni similare organizate de poliţişti

Acţiunea de marţi vine după o alta din urmă cu o lună. Atunci Poliţiştii au verificat 18 unităţi economice, iar ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 18 sancţiuni contravenţionale pentru comerţ ilicit, valoarea totală a acestora depăşind 60.000 de lei. Totodată, aceştia au dispus confiscarea de bunuri (articole de îmbrăcăminte, jucării) şi numerar în valoare de peste 9.600 de lei.

Mai mult, reprezentantul legal al unităţii nu a putut prezenta documente care să ateste originalitatea produselor în cauză. Totodată, cu ocazia verificărilor s-au constatat nereguli referitoare la evidenţierea în actele contabile sau în alte documente a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi punerea în circulaţie de produse contrafăcute, în vederea luării măsurilor legale.

Produsele respective, în valoare de aproximativ 5.000 de lei au fost confiscate conform prevederilor Codului de Procedură Penală, în vederea continuării cercetărilor.

Campanie pentru combaterea evaziunii fiscale

De asemenea, la începutul anului, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii a Criminalităţii Economice au desfăşurat mai multe controale pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale pe raza întregului judeţ. Cu ocazia acţiunii au fost verificaţi 16 agenţi economici şi au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 38.000 de lei, fiind totodată dispusă confiscarea de bunuri şi numerar în valoare de peste 3.700 de lei. Totodată, au fost constatate 7 infracţiuni de punere în circulaţie de produse contrafăcute, fiind indisponibilizate în vederea confiscării peste 95 de articole de îmbrăcăminte în valoare de peste 4.000 de lei.

În urma verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei întreprinderi individuale din oraşul Darabani au fost identificate şi ridicate 39 produse îmbrăcăminte, inscripţionate cu mărci similare cu cele înregistrate, care prezentau indicii că sunt contrafăcute şi pentru care reprezentantul legal al societăţii nu a putut prezenta documente care să ateste originalitatea acestora.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...