joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăSpital bântuit de tentative de suicid

Spital bântuit de tentative de suicid

Un botoşănean internat pe Secţia ORL a Spitalului Judeţean „Mavromati” a căzut de la etaj, în noaptea de duminică spre luni, în împrejurări încă neelucidate. Primele informaţii au condus spre ipoteza unei posibile tentative de suicid, însă cazul este investigat de poliţişti care încearcă să afle dacă a fost vorba de o cădere accidentală sau de o încercare de a-şi pune capăt zilelor.

În vârstă de 30 de ani, Nicuşor L. fusese internat în spital săptămâna trecută cu o fractură de mandibulă, iar duminică seara el a deschis geamul de la salon şi a căzut în gol, de la etajul IV. Bărbatul a suferit mai multe traumatisme, printre care şi o fractură de bazin, şi a fost internat pe Secţia de Terapie Intensivă.

Reprezentanţii spitalului au precizat doar că bărbatul era sub tratament şi cu câteva minute înainte de a se prăbuşi în gol stinsese lumina în salon pentru a se culca. Din acest motiv, ei refuzau să creadă că ar fi vorba de o tentativă de suicid. Ieri, pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi, potrivit medicilor, starea lui era stabilă.

Cazul a ajuns şi în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), care a dispus efectuarea unor verificări. „A fost primită o notă de informare din parte spitalului cu privire la incident şi s-a dispus efectuarea de verificări pentru clarificarea situaţiei şi luarea măsurilor legale”, a declarat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

 

Situaţii similare încheiate tragic

 

În iunie 2017, o femeie internată la Secţia de neurologie, diagnosticată şi cu o serie de afecţiuni psihice, s-a urcat pe pervaz şi s-a aruncat în gol. Alertaţi de martorii la incident, membrii echipajului de terapie intensivă mobilă au intervenit imediat. Aceştia au preluat-o pe femeie şi au dus-o la Unitatea de Primiri Urgenţe.

În urmă cu doi ani, o altă femeie, o fostă profesoară în vârstă de 70 de ani, şi-a pus capăt zilelor aruncându-se de la geamul sălii de tratament a Secţiei de chirurgie. În iunie 2016, cadrele medicale de la Spitalul Judeţean au dejucat o nouă tentativă de sinucidere, fiind nevoie să cheme poliţia pentru a calma un pacient care voia să se arunce de la etajul 3.

În urmă cu opt ani, un angajat al Poliţiei de Frontieră a fost găsit spânzurat în subsolul Spitalului Judeţean. Bărbatul cunoştea subsolurile unităţii sanitare de la tatăl său, care lucrase ca instalator la spital, a profitat că nimeni nu supraveghea accesul în subsol, a coborât, a smuls de pe un perete o bucată de cablu electric, după care a intrat în grupul sanitar şi a legat un capăt de una din ţevi, improvizând un laţ.

Fiind o încăpere joasă, a trebuit să se lase în genunchi pentru a-şi lua zilele.

 

Zeci de pacienţi supravegheaţi de doar câteva asistente

 

Toate aceste situaţii au readus în discuţie criza de personal de la Spitalul Judeţean, în condiţiile în care în turele de noapte pacienţii rămân sub supravegherea a două sau trei asistente şi a unei infirmiere, care au în grijă mai multe saloane şi câteva zeci de bolnavi, adică de câteva ori mai mult decât prevăd normele în vigoare.

Tot din cauza tentativelor de suicid, cei de la Spitalul Judeţean au luat în calcul la un moment dat montarea la saloane a unor geamuri aşa-zis securizate, care să permită deschiderea ferestrelor doar pe verticală, dar s-a renunţat la această variantă.

 

Rata suicidului atinge cote alarmante

 

Psihiatrii susţin că rata suicidului a crescut în ultimii ani la cote alarmante. Din cauza decepţiilor din dragoste, a unor probleme de ordin material, ori din cauza drogurilor, din ce în ce mai multe persoane încearcă să-şi pună capăt zilelor. Astfel, în ultimii ani rata sinuciderilor a crescut de la 10 la peste 14 cazuri la 100.000 de locuitori , în timp ce la fiecare suicid se înregistrează 10 tentative. Metodele diferă de la un caz la altul, însă variantele violente, precum saltul în gol, sunt considerate drept o dovadă a disperării la care ajung oamenii în momentul final.

„Noi le denumim metode pernicioase, adică nu lasă şanse de scăpare. Cei care înghit pastile sau fel de fel de substanţe nu prea vor să moară. Mai uită cutia aruncată la vedere sau dau mesaj rudelor că s-au sinucis. Aceştia au o problemă şi simt nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ar putea eventual să înţeleagă acest mesaj”, spunea fostul manager al Spitalului de Psihiatrie, Nicolae Vlad.

De altfel, datele oficiale arată şi că numărul persoanelor cu afecţiuni psihice este în creştere. Dacă în urmă cu aproape 10 ani numărul de cazuri noi luate în evidenţă era sub 1.000 în fiecare an, în prezent s-a ajuns la 1.500. „Trecem printr-o perioadă extrem de grea, iar factorul social determină creşterea numărului de nevroze”, spun medicii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...