Poliţist vânat după o crimă

0

Un omor comis în postul de poliţie Mihălăşeni, în decembrie 2011, bântuie şi acum ca o stafie Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), care trebuie să plătească şi în prezent lunar diverse sume de bani pentru cele întâmplate acum mai bine de şapte ani. În încercarea de a recupera sumele cu pricina, reprezentanţii IPJ au deschis un nou proces împotriva autorului crimei, un fost poliţist care a mai fost executat silit în trecut pentru recuperarea unor sume plătite ca despăgubiri după acelaşi caz.

 

Suspect ucis în postul de poliţie

 

Totul a început pe 16 decembrie 2011, când poliţiştii din Ştefăneşti l-au ridicat pe un tânăr din satul Păun (com. Mihălăşeni) bănuit de comiterea unui furt. Acesta a fost dus în postul de poliţie la audieri. Rămas să-l ancheteze, agentul Alin Adam l-a lovit cu bastonul pentru a recunoaşte faptele, Dragoş George Isac decedând în urma loviturilor primite.

Trimis în judecată pentru omor, fostul poliţist Alin Adam şi-a dat demisia din poliţie, dar a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte, în urma procesului el fiind obligat să plătească, în solidar cu IJP şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI), despăgubiri morale faţă de concubina bărbatului ucis, în sumă de 7.000 de lei. De asemenea, agentul şi Poliţia au fost obligaţi de instanţă să plătească copiilor victimei 4.875 de lei, reprezentând contribuţia periodică pentru cei doi minori, începând cu 16 decembrie 2011 şi până la data pronunţării sentinţei, iar, în continuare, câte 125 de lei, lunar pentru fiecare copil, cu acelaşi titlu, până la majoratul fiecărui minor în parte. Totodată, Alin Adam, în solidar cu Poliţia şi MAI, au trebuit să plătească 50.000 de lei reprezentând daune morale acordate celor doi minori, sentinţa fiind definitivă.

Conformându-se deciziei, reprezentanţii IJP au plătit toate sumele, după care s-au îndreptat împotriva fostului angajat, care între timp fusese liberat condiţionat, Judecătoria Botoşani obligându-l la plată. „A fost o primă sentinţă a Judecătoriei Botoşani din noiembrie 2015, care ne-a admis acţiunea pentru sumele plătite până în 2015. Atunci, a fost vorba de circa 76.000 de lei plătiţi de IPJ şi care urmau să fie recuperaţi”, a spus Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani. Pentru a încasa banii, IPJ a trebuit să ceară şi executarea silită.

 

Fost poliţist chemat în faţa magistraţilor

 

Doar că nici după acest episod fostul poliţist nu a achitat banii stabiliţi de instanţă, câte 125 de lei lunar pentru fiecare copil orfan, sumele rămase fiind plătite tot de IPJ. „Din 2015 şi până în decembrie 2018, pentru cei doi copii minori s-a plătit suma de aproape 9.900 de lei, sumă pentru care a fost introdusă o nouă acţiune în regres în vederea recuperării banilor”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ. Prin urmare, pe 31 ianuarie Alin Adam va fi chemat din nou în faţa magistraţilor de la Judecătoria Botoşani pentru a se stabili dacă va trebui să acopere şi această nouă sumă.

Între timp, însă, unul dintre copiii celui ucis în postul de poliţie a împlinit 18 ani, iar cel de-al doilea va deveni major pe 14 noiembrie 2019.

În prezent, Alin Adam s-a stabilit la socrii săi, într-un sat de lângă Ştefăneşti, pe care îi ajută la administrarea unui magazin.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...