marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăMonştri scoşi cu forţa din familie

Monştri scoşi cu forţa din familie

Agresorii din familie riscă să fie evacuaţi imediat, dacă pun în pericol siguranţa celorlalţi membri ai familiei. Astfel, de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin în cazurile de violenţă domestică pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Un prim astfel de caz s-a înregistrat săptămâna trecută, în municipiul Botoşani, unde un bărbat, F.V., a fost obligat să părăsească domiciliul conjugal şi să nu se apropie la mai puţin de 500 de metri de femeia pe care a bătut-o. Scandalul care a generat aceste măsuri a avut loc chiar imediat după Revelion, când soţia acestuia, I.V., a sunat la 112 şi a cerut ajutor după ce partenerul ei de viaţă, aflat în stare de ebrietate, a lovit-o. La faţa locului a ajuns un echipaj de poliţie, dar şi un echipaj medical, care a preluat-o pe femeie şi a transportat-o la spital. Deoarece au considerat că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea femeii să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu valabil cinci zile. Mai mult, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani au solicitat în instanţă emiterea unui ordin de protecţie pe o perioadă de şase luni.

 

Modificări aduse legii privind combaterea violenţei

 

Totul se întâmplă în baza unor modificări aduse Legii privind combaterea violenţei domestice, după ce s-a constatat că măsurile de până acum erau ineficiente, până la emiterea unui ordin de protecţie victima continuând să fie expusă. Astfel, intervenţiile poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică pot avea loc şi în urma autosesizării, dar şi a unor apeluri primite pe 112 sau a unor plângeri formulate în scris. Mai mult, noile proceduri îi obligă pe poliţişti să separe victima de agresor, să evalueze situaţia şi să solicite intervenţia echipelor medicale.

„De la intrarea în vigoare a noilor reglementări, poliţiştii botoşăneni au emis trei astfel de ordine de protecţie provizorii, toate cazurile fiind înregistrate în municipiul Botoşani”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Că agresiunile în familie sunt destul de frecvente în judeţ o dovedeşte un alt caz petrecut anul trecut. În luna decembrie 2018, un botoşănean a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru violenţă în familie şi rele tratamente aplicate minorilor, după ce şi-a ars copiii cu ţigara şi şi-a maltratat soţia. Dosarul este încă pe rolul instanţelor de judecată, însă magistraţii au decis să-i interzică şi drepturile părinteşti, bărbatul fiind arestat preventiv.

Formular de evaluare a riscului

 

Acum, dacă se impune evacuarea agresorului din imobil, poliţiştii trebuie să acţioneze imediat şi nu oricum, ci în baza unei evaluări făcute pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Primele şapte întrebări se referă la situaţii de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”. Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul emite ordinul de protecţie provizoriu. Agresorului i se oferă doar timpul necesar pentru a-şi lua documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate. Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta. Doar că durata acestor măsuri nu poate depăşi cinci zile. Pentru o perioadă mai mare, victima trebuie să ceară un ordin de protecţie de la instanţă.

 

Zeci de mii de victime ale violenţei domestice

 

În primele 11 luni ale anului trecut, la nivel naţional, au fost sesizate 35.623 de infracţiuni din sfera violenţei domestice (52,3% în mediul urban şi 47,7 % în rural). Dintre acestea, ponderea cea mai mare este reprezentată de loviri sau alte violenţe – 58,6%, urmate de ameninţări – 7,25%, abandon de familie – 21,33% şi nerespectarea ordinelor de protecţie – 3,71%. Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracţiuni s-au comis la domiciliul subiecţilor (75% din totalul infracţiunilor).

Tot anul trecut, instanţele au emis 3.438 de ordine de protecţie, cele mai multe la solicitarea victimelor (3.393), alte 22 la solicitarea procurorului şi 23 la solicitarea altor instituţii cu atribuţii în domeniu. Şi la nivelul judeţului Botoşani zeci de agresiuni au loc în familie.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...