Bugetarii loviţi de taxa pe lăcomie ies la proteste

0

Angajaţii sistemului de protecţie socială se pregătesc de proteste, după ce luna aceasta nu le-au fost acordate sporurile aşa cum le-au fost promise şi conform buletinelor de expertizare a locurilor de muncă, ci la nivelul lunii decembrie 2018.

Sindicaliştii de la „Impact” au anunţat deja conducerea unităţii de intenţia de a declanşa conflictul de muncă şi au început să strângă semnături pentru o acţiune de protest care va avea loc vinerea viitoare, între orele 11.00 şi 13.00 în faţa sediului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). „Protestatarii vor veni din timpul liber, pentru a nu perturba activitatea instituţiei. Aveam două căi de a acţiona: să dăm instituţia în judecată sau să începem acţiunile de protest. Pentru că prima cale era de durată, am optat pentru proteste”, a declarat Sebastian Lemni, prim-vicepreşedinte al Sindicatului „Impact”.

Sindicaliştii reclamă că, deşi buletinele de expertizare prevăd un spor care variază între 15% şi 50% în funcţie de locul de muncă, angajaţii DGASPC au primit toţi sporuri de 15%. „Ni s-a spus clar că vom avea sporurile din buletinele de expertizare. S-au făcut şi dispoziţii în acest sens, dar cu două zile înainte de leafă aflăm că nu se mai acordă sporul şi se păstrează cel de anul trecut. E şi normal să apară nemulţumiri, pentru că sunt oameni care lucrează cu persoane cu handicap şi au nevoie de fiecare bănuţ”, a mai spus liderul de sindicat.

Conducerea instituţiei dă vina pe „taxa pe lăcomie”

Conducerea DGASPC susţine că a fost forţată să ia această decizie din cauza celebrei Ordonanţe 114, mai cunoscută sub denumirea de „taxa pe lăcomie”, care prevede ca sporurile să fie îngheţate la nivelul lunii decembrie 2018. „Am fost informaţi că va avea loc un protest pentru neacordarea sporurilor. Am luat la cunoştinţă de nemulţumirea sindicatului. Ei doresc acordarea sporului la nivelul din buletinul de expertizare a locului de muncă făcut de către DSP (n.r. – Direcţia de Sănătate Publică). În numeroasele discuţii pe care le-am avut, le-am spus că vom da sporul aşa cum scrie la lege, iar Ordonanţa 114 spune «cuantumul sporurilor se păstrează la nivelul lunii decembrie». Aşa am şi dat. Nu pot să încalc un act normativ. Noi am încercat să asigurăm salariile şi, mai mult, am fost printre primele judeţe care am acordat voucherele de vacanţă”, a declarat Doina Nacu, directorul  DGASPC. Aceasta a mai spus că de la 1 ianuarie angajaţii direcţiei beneficiază de indemnizaţie de hrană şi, conform Legii salarizării, s-au majorat lefurile cu până la 25% din grila de salarizare pe care angajaţii vor trebui să o atingă în 2022.

Problema a fost semnalată la jumătatea lunii ianuarie de consilierul local PNL, Marius Oroşanu, dar ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi, susţinea atunci că e o „falsă problemă”.

Situaţie similară la Casa de Pensii

 

O situaţie similară a fost semnalată şi la Casa de Pensii la sfârşitul lunii ianuarie. O adresă trimisă de conducerea Casei Naţionale de Pensii (CNP) în teritoriu cerea directorilor caselor judeţene de pensii să nu emită deciziile privind majorarea salariilor cu până la ¼ din grila prevăzută pentru anul 2022, în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 114 de la sfârşitul anului trecut, „până la noi dispoziţii”. Menirea adresei a fost de a opri deciziile cu noile salarii până la stabilirea formulei uniforme de calcul a sporurilor. Conform Ordonanţei 114, acestea se calculau la nivelul salariului aflat în plată la sfârşitul anului trecut, în timp ce Legea salarizării prevede că acestea să se calculeze după majorarea salarială de la începutul acestui an.

 

 

 

+0 -0
se încarcă...