spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăMinisterul Sănătăţii trebuie să plătească daune uriașe Sanatoriului de la Podriga

Ministerul Sănătăţii trebuie să plătească daune uriașe Sanatoriului de la Podriga

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în judeţul Botoşani au primit o lovitură extrem de grea din partea judecătorilor suceveni. Asta după ce aceştia au decis să menţină decizia instanţei botoşănene, de la finele lui 2017, după Sanatoriul Podriga a funcţionat aproape o lună şi jumătate fără autorizaţie sanitară.

Astfel, magistraţii botoşăneni au anulat decizia Direcţiei de Sănătate Publică Botoșani (DSP) de respingere a Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare şi au obligat instituţia să emită autorizaţia pentru perioada 18 mai 2016- 30 iunie 2016, iar Curtea de Apel Suceava a respins recursul formulat de către DSP. În acelaşi timp, DSP a fost obligată să achite Sanatoriului câte 8.030 de lei pe zi pentru perioada menţionată. Cu alte cuvinte, peste 330.000 de lei, sau 10% din bugetul pe tot anul al instituţiei care reprezintă ministerul Sănătăţii în Botoşani. De asemenea DSP trebuie să plătească şi cheltuieli de judecată în valoare de 2.000 de lei.

„Vom ataca şi această decizie”

 

Deşi decizia Curţii de Apel este una definitivă, reprezentanţii DSP spun că o vor ataca. „E ca şi cum dacă un om nu vede, instanţa ar veni şi ar obliga Poliţia să dea permis de conducere. Aşa şi aici. Dacă apa nu era bună, ei au venit şi ne spun să le dăm autorizaţie”, a spus la acea dată Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP Botoşani. „Vom ataca şi această decizie. Sunt căi excepţionale, prin care putem cere anularea sentinţei Curţii de Apel, pentru că nu ne-au administrat probele la dosar. Atâta timp cât spui să dai autorizaţie sanitară cu buletine de apă cu analize proaste, înseamnă că nu ne-a administrat probele. Instanţa vine şi îmi spune că dacă apa e proastă eu să dau autorizaţie”, a comentat Teodor Ferariu decizia Curţii de Apel Suceava.

Acesta a spus că şi în cazul în care DSP ar pierde procesul banii ar trebui să vină de la Casa de Sănătate şi nu de la DSP.

Reprezentanții sanatoriului spun că rezultatul este unul normal și așteaptă comunicarea oficială. “Este o victorie importantă pentru noi, dar și normală, în același timp. Așteptăm să primim în scris decizia instanței și apoi vom vedea ce pași trebuie urmați pentru a se respecta decizia instanței, care eu știu că este definitivă”, a precizat Oana Norses, managerul Sanatoriului Podriga. Aceasta a mai spus că speră ca după primirea deciziei situația să fie rezolvată într-un mod cât mai simplu și elegant pentru ambele instituții din sistemul sanitar.

 

 

Autorizaţie refuzată din cauza apei neconforme

 

Scandalul de la care a pornit totul a avut loc în primăvara lui 2016, când DSP a refuzat emiterea autorizaţiei sanitare invocând că Sanatoriul Podriga este alimentat cu apă neconformă. Abia în luna iulie a aceluiaşi an a fost emisă autorizaţia, după ce reprezentanţii Nova Apaserv au montat filtre speciale, care au costat peste 130.000 de lei.

De la bun început, neautorizarea Sanatoriului Podriga a fost una plină de semne de întrebare. Pe lângă faptul că situaţia a apărut în campania electorală pentru alegerile locale, ceea ce a frapat a fost faptul că aceeaşi apă care se furniza la respectiva unitate să livra şi la o mulţime de şcoli şi grădiniţe din zona Săveniului, chiar şi a secţiei exterioare a Spitalului Judeţean „Mavromati” din Săveni, în cazul cărora nu s-a decis însă neautorizarea sanitară.

Refuzul DSP, exprimat mai ales prin Silvana Tudorache, directoarea de la acea dată şi Felicia Beleca, şefa departamentului de supraveghere în sănătate publică, a adus proteste de stradă, intervenţii ale parlamentarilor, prefectului, preşedintelui CJ şi chiar implicarea ministrului Sănătăţii, toate însă fără ca cele două să fie înduplecate. Ulterior acestui scandal, şeful DSP a fost într-un fel forţat să demisioneze, după ce Ministrul Sănătăţii a dispus detaşarea timp de trei luni la Tulcea, medicul Silvana Tudorache depunându-şi imediat demisia.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...