duminică, septembrie 24, 2023
AcasăPrima PaginăCopilă salvată din ştreang de mamă

Copilă salvată din ştreang de mamă

O fată în vârstă de 15 ani se zbate între viaţă şi moarte după ce a fost la un pas de a-şi pune capăt zilelor. Nenorocirea s-a întâmplat luni seară, în comuna Albeşti, când fata a fost descoperită de familie într-un ştreang improvizat. Potrivit familiei, tânăra a vorbit cu cineva la telefon preţ de câteva minute, după care a ieşit din casă fără să spună nimic. Văzând că aceasta nu se mai întoarce în casă, deşi se înnopta, mama a plecat în căutarea ei, iar peste câteva minute a găsit-o pe fată cu un ştreang improvizat în jurul gâtului şi inconştientă. Disperată, femeia a rupt imediat ştreangul şi a alertat rudele, sunând la 112.

La faţa locului a ajuns echipajul de terapie intensivă al SMURD, care i-a acordat primul ajutor fetei, reuşind să îi stabilizeze funcţiile vitale. „Pacienta a fost preluată de la familie, în stare critică. A fost stabilizată şi transportată la Pediatrie în comă”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

Medicii pediatri au internat-o pe aceasta direct pe secţia de reanimare, starea ei fiind ieri în continuare foarte gravă. „Pacienta respira spontan, reacţiona la o serie de stimuli, însă este în continuare în stare gravă”, a precizat medicul pediatru Livia Mihalache, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Părinţii fetei sunt disperaţi, aceştia spunându-le medicilor că tânăra nu a mai avut niciodată astfel de gesturi şi nici nu îşi imaginează ce ar fi putut-o face să recurgă la acest gest. Potrivit specialiştilor, însă, de cele mai multe ori, depresia este greu de observat la tineri, iar astfel de gesturi pot părea că vin din senin, însă să aibă în spate un istoric. „Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani, iar suicidul este considerat a patra cauză de deces la intervalul de vârste 10-15 ani şi a treia cauză în intervalul 15-25 de ani. De aceea este atât de important ca depresia să fie diagnosticată din timp pentru că astfel se poate interveni mai bine şi cu mai mult succes”, a precizat medicul primar Laura Jijie, şeful secţiei de neuropsihiatrie infantilă din cadrul Spitalului Judeţean.

 

Săptămână marcată de tragedii

 

Din păcate, în ultima săptămână, medicii şi poliţiştii s-au confruntat cu o adevărată avalanşă de sinucideri, toate prin aceeaşi metodă. Miercurea trecută trei bărbaţi au recurs la acest gest sumbru, din cauza unor depresii. De asemenea vineri un alt bărbat a fost găsit decedat după ce şi-a pus capăt zilelor.

Specialiştii în psihiatrie şi sănătate mintală precizează că există mai multe studii care relevă că în fiecare an, începând din luna martie numărul de sinucideri creşte comparativ cu lunile de iarnă. „Creşterea perioadei de luminozitate din cursul unei zile determină schimbări în metabolismul aminelor cerebrale. În primul rând ne interesează nivelul serotoninei, dar şi al altor amine cerebrale precum dopamina. Aceste modificări pot avea ca efect creşterea impulsivităţii. Ajung să vadă în suicid o evadare din realitatea tristă în care se regăsesc ei”, a precizat un medic psihiatru botoşănean.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
20.6 °
18.2 °
85 %
2.2kmh
53 %
Dum
19 °
lun
29 °
mar
29 °
mie
28 °
joi
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

M-am înfiorat ascultându-l pe Ciolacu, fantele de Buzău devenit prim – ministru, cum declamă pe sticlă: impozităm luxul și viciul și averea, scădem numărul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...