vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăAcuzaţii grave la adresa sistemului de protecţia copilului

Acuzaţii grave la adresa sistemului de protecţia copilului

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, că medicii pedopsihiatri au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal. Mai exact, unui procent de 30% din totalul copiilor, beneficiari ai sistemului de protecţie specială a copilului, li s-a administrat neuroleptice în anul 2018.

Astfel, datele puse la dispoziţia CRJ de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) indică aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticaţi în 2018. De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie. Aproape 400 au fost internaţi de mai mult de trei ori la psihiatrie în acelaşi an, iar dintre aceştia, 150 au fost spitalizaţi pentru mai mult de o lună. „Cifrele acestea, dar şi rapoartele publicate de CRJ în ultimii 16 ani, ne indică faptul că medicaţia este utilizată pentru a controla stările şi comportamentul copiilor şi mai puţin pentru a trata sănătatea lor mintală. Cu alte cuvinte medicaţia psihiatrică este folosită ca substitut al nevoii de afecţiune a copiilor din sistemul de protecţie specială, dar şi ca metodă de pedeapsă a acestora”, arată ONG-ul în scrisoarea deschisă.

Date contradictorii la Protecţia Copilului şi Spital

Totodată, reprezentanţii CRJ atenţionează că există mari discrepanţe între numărul copiilor raportat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi cel raportat de spitalele sau secţiile de psihiatrie. „De pildă, DGASPC Botoşani a indicat 159 beneficiari minori, internaţi la psihiatrie, în timp ce spitalul de psihiatrie ne-a răspuns că a internat numai 77 dintre beneficiarii minori proveniţi din sistemul de protecţie specială a copilului din judeţul Botoşani. La polul opus, spitalul de psihiatrie din Galaţi a internat 165 de beneficiari minori ai DGASPC Galaţi, dar aceştia au raportat numai 55 de copii din sistemul de protecţie specială. De unde aceste discrepanţe? Ce îi opreşte pe pedopsihiatrii să raporteze corect?”, potrivit sursei citate.

Internările de zi ar putea fi cauza

Directorul DGASPC Botoşani, Doina Nacu, susţine că diferenţa de copii ar putea fi dată de modul în care se fac raportările privind spitalizările, în sensul că Direcţia a raportat inclusiv copiii care au beneficiat de spitalizări de zi. „Cei 159 de copii sunt în evidenţă cu afecţiuni neuropsihice şi primesc tratament recomandat de medic. Cei 77 copii declaraţi de spital probabil au spitalizare continuă”, a declarat Doina Nacu. De altfel, din totalul copiilor internaţi, 148 au între una şi opt zile de spitalizare.

Referitor la posibilitatea ca să se folosească medicamente psihotrope pentru ca cei mici „să nu deranjeze” cadrele care au grijă de ei, aceasta a declarat: „Refuz să cred că se întâmplă aşa ceva. Poate că sunt unu, două, trei cazuri în trecut, dar acum refuz să cred că cineva din sistemul de Protecţia Copilului s-ar putea coborî să facă acest lucru”.

Controale anunţate de Marius Budăi

Ministerul Muncii a anunţat că va demara un control după scrisoarea deschisă a CRJ şi respinge datele publicate în aceasta. „ANPDCA precizează că în centrele de plasament şi casele de tip familial (instituţionalizaţi adică) sunt 3.000 de copii cu afecţiuni neuropsihice (din 17.000 total instituţionalizaţi) şi alţi 2.400 de copii cu astfel de deficienţe se află în grija asistenţilor maternali (dintr-un total de 18.000 copii aflaţi în grija asistenţilor maternali.) Medicaţia acestor copii se asigură conform prescripţiilor medicilor specialişti”, scrie pe Facebook ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi.

Acesta mai precizează că ANDPCA şi Ministerul Sănătăţii, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor iniţia un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate. „În situaţia în care vor fi constatate nereguli, Colegiul Medicilor din România va lua măsuri în consecinţă, fiind singura instituţie acreditată să analizeze actul medical”, conchide Budăi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...