duminică, mai 12, 2024
AcasăPrima PaginăLumină sfântă de la Ierusalim

Lumină sfântă de la Ierusalim

Botoşănenii se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Sărbătoarea Paştelui este marcată de obiceiuri străvechi ce ţin de credinţa unei curăţiri şi înnoiri sufleteşti. Aşa cum îndeamnă sfinţii părinţi, importantă este sărbătoarea din suflet, corelată cu rugăciune, smerenie şi ajutorarea semenilor.

În ultimele două zile al Postului Mare, se fac ultimele pregătiri pentru Înviere. Astăzi, în Vinerea Mare, în biserici se scoate Sfântul Epitaf, simbol al coborârii de pe Cruce a trupului Domnului şi al pregătirii lui pentru înmormântare. Epitaful este aşezat în mijlocul bisericii pe o masă mai înaltă, iar credincioşii vin şi sărută Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, aşezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă şi se închină Sfintei Cruci, adusă sub policandrul din faţa catapetesmei cu o seară înainte, la Denia celor 12 Evanghelii.

Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va fi adusă şi anul acesta în ţară, pentru a unsprezecea oară. Sâmbătă seară, o delegaţie a Patriarhiei Române va aduce Sfânta Lumină de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special. Eparhiile Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegaţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, sâmbătă, în jurul orei 18.30, pentru a primi Sfânta Lumină. La Bucureşti va ajunge şi o delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, urmând ca de acolo lumina să fie preluată şi de preoţi delegaţi botoşăneni, pentru ca Lumina Sfântă să ajungă şi în parohiile botoşănene.

„Noi vom aduce în jurul orei 21.00 la Catedrala mitropolitană din Iaşi Sfânta Lumină, de o delegaţie trimisă special pentru acest lucru la Bucureşti. Protopopiatele îşi pot trimite reprezentanţi la Iaşi să primească Sfânta Lumină”, a declarat preot Constantin Sturzu, purtător de cuvânt în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Slujbă oficiată de PS Calinic Botoşăneanul

Slujba de Înviere este aşteptată cu evlavie şi emoţie de zeci de mii de botoşăneni. Potrivit tradiţiei, aceştia merg la biserică pentru a primi lumină, dar şi pentru a sfinţi pască, ouă roşii şi alte bucate tradiţionale.

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va oficia Slujba de Înviere la Mănăstirea Gorovei. Înaltul ierarh va oficia slujba în altarul de vară al mănăstirii, de unde va da şi Sfânta Lumină tuturor credincioşilor şi pelerinilor.

„Mănăstirea Gorovei se va îmbrăca în haină de sărbătoare prin prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Vă aşteptăm să vă bucuraţi de binecuvântarea lui Dumnezeu şi să vă sfinţiţi coşurile cu prinoase, care vor fi stropite cu agheasmă de Preasfinţitul Calinic”, au transmis reprezentanţii mănăstirii.

Preotul Grigore Diaconu, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a transmis un mesaj de suflet botoşănenilor, în preajma acestei mari sărbători. „Cea mai sfântă datorie a noastră, a românilor, este să predăm urmaşilor noştri învăţătura sfântă a lui Iisus Hristos, care are ca temelie Învierea. De aceea, Învierea lui Hristos doresc să ne facă mai buni, mai drepţi, iubitori de dreptate, iubitori unii faţă de alţii, iertători şi generoşi. Numai aşa vom simţi fiorul Învierii Lui”, a transmis preotul Grigore Diaconu.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.6 ° C
15 °
14.4 °
46 %
5kmh
98 %
Dum
13 °
lun
14 °
mar
15 °
mie
16 °
joi
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...