Bebeluş salvat de medici

0
0

Doi tineri din Botoşani, proaspăt deveniţi părinţi, au trecut prin clipe de groază, duminică, după ce au văzut cu viaţa copilului lor se stinge chiar sub ochii lor. Mama tocmai terminase de alăptat bebeluşul de doar trei săptămâni, când la un moment dat aceasta a observat că micuţul respira din ce în ce mai greu şi dădea semne că se sufocă. Speriată, femeia a sunat la 112 pentru a cere ajutorul cadrelor medicale, alertându-şi şi soţul. La scurt timp, acesta a sunat iar la 112, spunând că micuţul nu mai respira.

Echipajul cu medic al SMURD fusese deja trimis spre locul solicitării, cadrele medicale ajungând în scurt timp la locul indicat, unde au început manevrele de resuscitare ale micuţului, care se înecase cu lapte. „Din fericire, cazul a fost chiar în oraş, iar echipajul nostru a ajuns într-un timp foarte scurt. Au fost aspirate secreţiile care blocau căile aeriene, copilul fiind stabilizat, ulterior transportat la Secţia de Pediatrie pentru supraveghere de specialitate şi investigaţii suplimentare”, a precizat medicul primar în urgenţe Ramona Elena Guraliuc, coordonator al UPU-SMURD Botoşani.

Copilul a fost lăsat la Secţia de Pediatrie în stare stabilă, medicii spunând că norocul a fost că familia acestuia locuieşte chiar în centrul oraşului.

Cazuri similare în judeţ

Din neferecire, astfel de situaţii sunt foarte frecvente în rândul bebeluşilor, de multe ori părinţii neştiind cum să îi alimenteze sau să îi îngrijească. Potrivit medicilor pediatri, cel mai adesea ajung la spital copii care se sufocă cu diverse obiecte din casă, în general monede, legume, sau seminţe. „Nu putem spune că este vorba de o neglijenţă a părinţilor. Mai degrabă de o lipsă de educaţie din partea lor, sau lipsă de pregătire. Aproape toate cazurile sfârşesc bine, din fericire. Sunt şi situaţii în care corpul străin este foarte mult in interiorul esofagului şi era nevoie să trimitem la Iaşi, dar astfel de cazuri sunt tot mai rare acum şi le rezolvăm aici”, a spus un medic pediatru.

Anul trecut un băieţel de un an a ajuns la spital după ce a aspirat din greşeală câteva seminţe de floarea soarelui, iar medicii au presupus că una din ele ar fi putut ajunge în plămân, iar o mişcare mai bruscă ar fi putut agrava starea acestuia. Copilul a fost transportat cu elicopterul la Iaşi pentru a putea fi salvat.

 

 

+0 -0

se încarcă...