joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăCrima perfectă de la Săveni

Crima perfectă de la Săveni

Un dublu asasinat comis în judeţ în urmă cu mai bine de două decenii continuă să figureze în evidenţele procurorilor cu autori neidentificaţi. În ciuda trecerii timpului, criminalul nu a fost dovedit, deşi anchetatorii au avut şi un suspect. Cazul este încă în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani întrucât astfel de fapte sunt imprescriptibile, însă anchetatorii par să fie resemnaţi întrucât odată cu trecerea timpului este puţin probabil să apară noi probe care să-l trimită în faţa magistraţilor pe cel care i-a ucis pe Maria şi Mircea Biciuşcă de 83, respectiv 64 de ani, din satul Bodeasa de lângă Săveni. „La momentul descoperirii faptei au fost efectuate mai multe cercetări şi au fost administrate probe în vederea identificării autorului. Ulterior, dosarul a fost analizat şi de alţi procurori în încercarea de a găsi noi variante de lucru, dar fără vreun rezultat concret”, a spus Valeriu Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Jaf considerat motivul crimei

 

Crima a avut loc în noaptea de 19 spre 20 ianuarie 1999, când Maria şi Mircea Biciuşcă, mamă şi fiu, au fost ucişi în casa în care locuiau, undeva la marginea satului. Trupurile neînsufleţite au fost găsite de o nepoată de-a bătrânei, care venise să-şi viziteze bunica şi a dat peste scena de coşmar. Cadavrul lui Mircea Biciuşcă a fost descoperit în patul de la geamul care dă spre curtea interioară a locuinţei, iar cearşaful de sub el era mototolit şi plin de sânge.

Pe patul alăturat se afla trupul fără viaţă al Mariei Biciuşcă. Sub cap, aceasta avea o pernă plină de sânge, fără faţă de pernă, iar trupul firav al femeii era plin de vânătăi. În schimb, la plecare criminalul i-a învelit cu plapuma, ca şi cum ar fi încercat să ascundă ororile.

Necropsia avea să confirme că ambii vârstnici fuseseră sugrumaţi. Bărbatul mai întâi, iar mai apoi bătrâna. S-au găsit câteva urme de sânge pe nişte glugi de porumb. Doar atât. În schimb, toate indiciile au condus spre ideea că asasinatul ar fi avut loc în timpul nopţii, scopul fiind cel mai probabil jaful deoarece victimele urmau să primească pensiile.

Suspect testat cu poligraful

 

În sat au ajuns atunci zeci de poliţişti, care au încercat să afle ce s-a întâmplat. Mai ales că vârstnicii nu trăiau în duşmănie cu nimeni şi nici nu aveau cine ştie ce avere. Ancheta a durat mai bine de două săptămâni, dar fără sorţi de izbândă. Iţele au dus spre un localnic, D.M., zărit de cineva chiar în seara de dinaintea crimei în timp ce intra în curtea celor doi. Suspectul venise însoţit de o femeie, care rămăsese în drum.

Ridicat de procurori, D.M. a respins acuzaţiile, însă după câteva zile de anchetă nu s-a mai întors acasă. Se ascundea prin păduri. Dat în urmărire, el a fost prins şi arestat. Dar nu pentru crimă, ci pentru că ar fi jucat barbut. La poligraf, nu s-a obţinut ceva concret, pentru că era răcit şi tuşea. La anchetă, de fiecare dată era agitat şi nu recunoştea nimic. Până la urmă a fost pus în libertate.

Reporterii „Monitorul” au reuşit să stea de vorbă cu D.M., care a recunoscut că le trecuse pragul bătrânilor. „Am fost acasă la cei doi, dar am mers să-i cer o ţigară lui nea Mircea. Pe bătrână nici nu am văzut-o. Şase ani m-au chinuit pentru acest lucru. Am fost dus şi pe la Jilava, am stat internat şi la Spitalul de Nebuni. Le-am spus în faţă – dacă mă consideră vinovat să mă închidă, dar nu au făcut acest lucru pentru că nu sunt probe”, a spus D.M. în urmă cu un deceniu.

Caz înghiţit de negura vremii

 

Acum, la 20 de ani de la comiterea crimei, casa în care au fost ucişi Maria şi Mircea Biciuşcă a fost reparată, iar povestea dublului asasinat o mai cunosc doar câţiva săteni mai în vârstă. Tinerii nici nu au auzit vreodată despre această grozăvie. De aceea, odată cu trecerea timpului se va aşterne uitarea peste cel mai grav caz petrecut vreodată în acest mic sătuc aflat la numai şapte kilometri de Săveni. Dosarul cu ororile găsite atunci în casă şi cu mărturiile oamenilor este încă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, dar este puţin probabil ca autorul să mai fie prins vreodată. Asta dacă nu cumva a murit şi el între timp. „În acest caz vorbim de o infracţiune imprescriptibilă, însă, având în vedere cât timp s-a scurs de la comiterea faptei, este greu de crezut că se vor mai putea găsi noi probe materiale care să poată duce la convingerea instanţei că x sau y este autorul”, a recunoscut Valeriu Chihaia.

Dublul asasinat de la Bodeasa poate fi considerat ca un insucces al anchetatorilor, asta pentru că nimeni nu a răspuns în faţa justiţiei pentru uciderea a doi oameni nevinovaţi.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...