vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăSinucidere de pe patul de spital

Sinucidere de pe patul de spital

La cinci ani de la reabilitarea făcută pe milioane de euro, la cel mai mare spital din Botoşani pacienţii continuă să moară după tentative de suicid. Deşi au luat în calcul de mai multe ori şi în mandate diferite unele măsuri, conducerile care s-au perindat pe la cârma Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) sau a Consiliului Judeţean, nu au reuşit să facă nimic pentru a opri tentativele de suicid ale unor bolnavi predispuşi la acest lucru. Astfel, mai mulţi pacienţi s-au aruncat, în ultimii ani, de la etajele superioare ale SJU, din dorinţa de a-şi punea capăt zilelor, majoritatea dintre ei reuşind să îşi ducă planul morbid la îndeplinire. Au reuşit să le dejoace planurile însă şefii unor secţii, care au montat o serie de dispozitive de siguranţă pentru a opri deschiderea voluntară a geamurilor din partea pacienţilor.

Cel mai recent caz de acest fel a avut loc vineri când un botoşănean, în vârstă de 40 de ani,  internat în Spitalul Judeţean de la mijlocul săptămânii trecute, pe secţia de nefrologie, a vrut să-şi pună capăt zilelor. Acesta a profitat de neatenţia cadrelor medicale, a deschis una dintre ferestrele secţiei situate la etajul II al unităţii sanitare, care dau spre părculeţul dinspre Bulevard, după care s-a aruncat. Pentru a fi sigur că îşi va duce planul la bun sfârşit, acesta a plonjat cu capul în jos, motiv pentru care a suferit traumatisme puternice la cap.

 

Alarmă dată de cadrele medicale de la Urgenţe

 

Zgomotul produs de impactul cu solul a alertat cadrele medicale din Urgenţe, acesta fiind imediat preluat de personalul UPU, care i-a acordat primul ajutor. „Pacientul prezenta un traumatism cranian deschis sever. A fost intubat, după care internat pe secţia de reanimare, prognosticul fiind unul rezervat”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

La doar o zi după internare, inima bărbatului a cedat, leziunile suferite de el fiind mult prea grave pentru ca medicii să îl mai poată readuce la viaţă, în ciuda încercărilor de resuscitare.

Cazul a ajuns şi în atenţia Poliţiei, care a demarat o anchetă. De asemenea la nivelul conducerii unităţii sanitare s-a declanşat o anchetă internă.

 

Cazuri similare petrecute în spital

 

Cazul vine la doar câteva zile după ce un alt bărbat a murit la Secţia de Psihiatrie, în condiţii misterioase, după ce s-a electrocutat la un tablou de înaltă tensiune, unde, teoretic, nu avea acces.

De asemenea, anul trecut, un botoşănean internat pe Secţia ORL a Spitalului Judeţean „Mavromati” a căzut de la etajul patru al unităţii sanitare. În vârstă de 30 de ani, acesta fusese internat în spital cu o fractură de mandibulă, iar la câteva zile după a deschis geamul de la salon şi a căzut în gol, de la etajul IV. Bărbatul a suferit mai multe traumatisme, printre care şi o fractură de bazin, şi a fost internat pe Secţia de Terapie Intensivă.

Reprezentanţii spitalului au precizat doar că bărbatul era sub tratament şi cu câteva minute înainte de a se prăbuşi în gol stinsese lumina în salon pentru a se culca. Din acest motiv, ei refuzau să creadă că ar fi vorba de o tentativă de suicid.

Cu un an înainte, în 2017, o femeie internată la Secţia de neurologie, diagnosticată şi cu o serie de afecţiuni psihice, s-a urcat pe pervaz şi s-a aruncat în gol. În acelaşi an, o altă femeie, o fostă profesoară în vârstă de 70 de ani, şi-a pus capăt zilelor aruncându-se de la geamul sălii de tratament a Secţiei de chirurgie. În iunie 2016, cadrele medicale de la Spitalul Judeţean au dejucat o nouă tentativă de sinucidere, fiind nevoie să cheme poliţia pentru a calma un pacient care voia să se arunce de la etajul 3.

Personal insuficient pentru supravegherea bolnavilor

 

Toate aceste situaţii au readus în discuţie criza de personal de la Spitalul Judeţean, în condiţiile în care în turele de noapte pacienţii rămân sub supravegherea a două asistente şi două infirmiere, care au în grijă mai multe saloane şi chiar până la 60-70 de bolnavi, adică de câteva ori mai mult decât prevăd normele în vigoare.

Tot din cauza tentativelor de suicid, cei de la Spitalul Judeţean au luat în calcul la un moment dat montarea la saloane a unor geamuri aşa-zis securizate, care să permită deschiderea ferestrelor doar pe verticală, dar s-a renunţat la această variantă.

Şefii unor secţii au făcut însă, modificări la geamuri, din fondurile proprii sau din sponsorizări, astfel că pe unele secţii, cum ar fi cea de chirurgie generală, geamurile nu mai pot fi deschise de către pacienţi decât câţiva centimetri, după montarea unui sistem de siguranţă.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...