Spitalul Judeţean a picat testul anti-şpagă (video)

0

Salariile mari din sistemul de sănătate nu par să fi eliminat unele metehne ale cadrelor medicale. De asta pare să se fi convins şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care au dat publicităţii un clasament efectuat pentru prima jumătate a acestui an, legat de una dintre cele mai vechi practici în sistemul sanitar, şi anume aceea a şpăgii. Un studiu anti-mită pus la dispoziţie de Anti-Bribery Synergy prin intermediul mecanismului de feedback al Ministerului Sănătăţii arată că în spitalele din România încă se cere şi se dă spagă. Dintre cele 352 de spitale din ţară analizate, topul este condus de unităţile medicale din capitală, dar şi de cele din Brăila, Prahova, Argeş şi Botoşani.

Această sinteză are în vedere datele colectate de la pacienţi prin sms şi e-mail şi s-a avut în vedere răspunsul la întrebarea dacă acestora li s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente. Potrivit analizei, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” ocupă locul 10 la egalitate cu spitalul din Piteşti, cu 58 de persoane care au răspuns afirmativ la întrebarea directă dacă li s-a cerut şpagă. Nu dacă au oferit ei.

 

„La operaţii se cer mai mulţi bani”

 

Pacienţii recunosc, cu jumătate de gură, că în spitalul din Botoşani încă se poartă „atenţiile”, indiferent că este vorba de bani sau cadouri. „Se dau domnule, bani! Se dau! Dacă nu dai, nu ai. Asta nu o să moară niciodată. Mita va rezista. Puteţi să luaţi 1000 de interviuri, dar nu o să vă recunoască nimeni. Dau, dar nu recunosc. De ce să nu fiu sinceră? La ce salarii au acum nu ar mai trebui să primească bani de la pacienţi. Dar altfel nu îşi fac meseria. La operaţii se cer mai mulţi bani. Adică nu se cere pe faţă. Nu spune nimeni <<trebuie să dai atât>>, dar se sugerează”, a spus o botoşăneancă.

Alţii spun însă că atenţiile nu sunt cerute şi nici oferite în mod direct, dar te simţi obligat să le dai pentru a fi tratat cu o atenţie mai mare de către personalul medical. „Nu pot să spun că medicii nu iau. Nu e corect, dar ei nu te servesc dacă tu nu dai. Dar te duci la medic în cabinet cu plicul, îl laşi acolo pe birou şi el va avea grijă de tine”, a completat o altă botoşăneancă.

„Noi avem datele noastre”

 

Reprezentanţii SJU susţin că datele centralizate de Comisia de Etică a unităţii sanitare sunt uşor diferite faţă de cele prezentate în acest raport dar, totuşi, acest studiu i-a alarmat. „Noi avem datele noastre. În fiecare luna se întocmeşte un chestionar şi se face o statistică ce sunt analizate în Consiliul Etic. Observăm că dacă în ianuarie erau câte 2-1-2, în luna aprilie avem 0-0-1. Este o scădere evidenţa. Noi am tras concluzia că acestea nu prea au semnificaţie statistică. Nu poţi să faci o statistică cu 14 pacienţi, dintre care unul a răspuns DA. Este posibil că pacienţii să considere că li s-au solicitat bani şi pentru că au trebuit să plătească taxa de internare de 10 lei şi coplată la externare de 5 lei”, a precizat medicul primar chirurg Cristian Vicol, şeful Consiliului Etic al SJU.

Şedinţă de urgenţă cu şefii de secţii

 

Deşi nu au nici o reclamaţie scrisă împotrivă cadrelor medicale pentru că au cerut sau au primit bani, membrii Comisiei de Etică a spitalului au stabilit de urgenţă o şedinţa cu toţi şefii de secţii pentru a găsi soluţii. Cu toate acestea reprezentanţii unităţii sanitare spun că cifrele mari se explică şi prin faptul că unitatea este a treia ca mărime la nivel naţional, deci şi fluxul de pacienţi este unul foarte mare. „Tratăm în jur de 4.000 de pacienţi lunar. Ne-am autosesizat încă de ieri despre acest articol şi deja am efectuat demersuri. Ne-am întâlnit cu toţi şefii de secţii şi avem în plan să punem şi nişte afişe pe holurile spitalului că să venim în sprijinul pacienţilor, care să înţeleagă că nu trebuie să li se ceară şi nici să dea vreun fel de atenţie pentru serviciile medicale. Totuşi noi nu avem nici o reclamaţie prin care un pacient să spună în mod direct că i-a fost cerută mită”, a precizat directorul economic Geanina Ungureanu, şeful Comisiei de Etică şi Anticorupţie din cadrul SJU Botoşani.

 

Deja ai votat!