spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăIohannis și Dăncilă intră în turul doi (video)

Iohannis și Dăncilă intră în turul doi (video)

Candidatul PNL, preşedintele Klaus Iohannis, şi cel al PSD, Viorica Dăncilă, conduc în sondajele efectuate la ieşirea de la urnă. Astfel, potrivit Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Klaus Iohannis a obţinut 39%, Viorica Dăncilă – 22,5%, iar candidatul Alianţei USR-PLUS, Dan Barna – 16,4%.

Şi Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a dat aceeaşi ierarhie şi cam aceleaşi rezultate. Klaus Iohannis a obţinut 38,7%, Viorica Dăncilă 22%, iar Dan Barna 16,1%.

Cele două sondaje nu ţin cont de rezultatele din Diaspora.

Cel de al treilea sondaj, cel realizat de Sociopol, a menţinut aceeaşi ierarhie Klaus Iohannis – 42%, Viorica Dăncilă – 18%, Dan Barna – 16%, doar că aici s-ar fi ţinut cont şi de influenţa votului din străinătate.

UPDATE: rezultate după numărarea a 98.10% din voturi

  • Klaus Iohannis – 36,66% 
  • Viorica Dăncilă – 23,96%
  • Dan Barna – 13,81%
  • Mircea Diaconu – 9,28%

Total secții: 18.562, Total voturi: 8.381.023

La Botoșani prezența finală la vot a fost 41,67% din totalul celor înscriși pe listele electorale.

UPDATE: Viorica Dăncilă câștigă alegerile la Botoșani

După numărarea a 87% din voturi, clasamentul pe județ era următorul:

Viorica Dăncilă – 34,82%

Klaus Iohannis – 31,1%

Mircea Diaconu – 12,43%

Dan Barna – 8,74%

Theodor Paleologu – 4,06%

Botoșani este singurul județ din Moldova unde Klaus Iohannis nu a ieșit pe primul loc după această numărare parțială a 87% din voturi.

Aplauze la sediul PNL

 

Explozie de bucurie la sediul PNL Botoșani, după ce au fost prezentate rezultatele exit-poll, iar candidatul PNL, Klaus Iohannis a fost dat drept câștigător în primul tur. Liberalii s-au bucurat și au aplaudat încontinuu minute bune. „Rezultatul este conform a ceea ce ne așteptam. Știam că domnul Iohannis o să fie pe primul loc. Lupta este destul de strânsă pentru locul doi, pentru că ce vedem aici, din exit-poll-uri nu cuprinde și voturile din diaspora. Foarte interesant este cine va fi în turul doi alături de domnul Iohannis. Suntem bucuroși și cred că am intrat într-o stare de normalitate”, a declarat primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur.

 

Reţinere la PSD

 

Liderii social-democraţilor botoşăneni au primit rezultatele fără a-şi arăta satisfacţia că Viorica Dăncilă a intrat în turul doi. În sediul PSD, alături de senatorul Doina Federovici, liderul formaţiunii, s-au aflat senatorul Lucian Trufin, deputaţii Marius Budăi, Costel Lupaşcu, Tamara Ciofu, conducerea CJ, viceprimarii municipiului şi şefi de instituţii.

„Suntem în turul doi. Noi vom centraliza şi avem încrederea că botoşănenii au dat un vot masiv pentru candidatul PSD, preşedintele nostru, Viorica Dăncilă. Nouă nu ne rămâne decât să le mulţumim tuturor botoşănenilor şi celor care ne-au votat şi celor care nu ne-au votat astăzi, să le transmitem că îi vom sprijini în continuare, atât cât ne permite statutul nostru de partid de opoziţie”, a declarat Doina Federovici.

 

Divergenţe în Alianţa USR – PLUS Botoşani

 

Alianţa USR-PLUS a dat în clocot aseară la Botoşani, cele două staffuri de campanie urmărind separat rezultatele. Dezamăgirea a fost mare, dar mascată pe alocuri de liderii celor două grupări.

„Aşteptăm rezultatele finale. Deocamdată, se pare că ieşim pe locul 3, ceea ce este surprinzător pentru noi… Am crezut că după 30 de ani şi botoşănenii, şi toată lumea s-a săturat de vechea clasă politică şi că e momentul ca oamenii noi să acceadă în funcţiile de conducere. Sperăm la o minune în seara aceasta”, a declarat Andrei Drancă.

O părere similară a avut şi preşedintele PLUS Botoşani, Magda Oleniuc. „Nu credem în exit-poll-uri. Noi aşteptăm rezultatele oficiale, pentru că întotdeauna exit-poll-uri au avut cumva tendinţa de a influenţa pe ultima sută de metri votanţii nehotărâţi. Nu ştiu dacă rezultatele astea sunt relevante”, a declarat Magda Oleniuc, preşedintele PLUS Botoşani.

Cei doi au încercat să dezmintă ruptura evidentă între partide. Cu câteva minute înainte de prezentarea rezultatelor exit-poll-uri, aceasta a fost în sediul USR, dar a plecat, supărată, cel mai probabil că afişul din sala de conferinţă era doar cu sigla colegilor de alianţă. „Nu este o ruptură între PLUS şi USR. Au mai venit nişte colegi şi a trebuit să plec. Am vorbit cu Andrei la telefon şi am stabilit… Sunt sediile mici. Sunt două echipe de campanie ca să putem să-i ajutăm pe toţi cei 427 de delegaţi”, şi-a motivat gestul Magda Oleniuc, în timp ce Andrei Drancă a declarat că „nu e neapărat o ruptură”. „Au fost mici chestii, dar sunt la nivel de ţară nu numai la nivel de Botoşani! Alianţa merge în continuare! Suntem într-o alianţă politică”, a conchis Drancă.

 

Prezenţă masivă la urne

 

Alegerile prezidenţiale din acest an s-au remarcat printr-o prezenţă uriaşă, aproximativ 8,7 milioane de români votând la secţiile de pe teritoriul României, în timp ce, la încheierea ediţiei, în străinătate votaseră aproximativ 700.000 de oameni, din care 25.000 prin corespondenţă.

La Botoşani, prezenţa a fost mai modestă, judeţul nostru situându-se pe locul 5 în topul absenteismului la nivel naţional, cu un scor de 41,67%, adică cu şase procente sub media naţională.

Cu toate acestea şi la Botoşani, încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii s-au prezentat la vot peste aşteptări. Lucru pe care l-au făcut şi politicienii.

 

Vot dat şi de botoşănenii cu boli grave

 

Deşi diagnosticaţi cu boli grave, unele fără şanse, 17 bolnavi de pe secţia de oncologie au dorit să voteze. Cei 17 bolnavi internaţi în cadrul secţiei unde sunt tratate diverse forme de cancer din Spitalul Judeţean de Urgenţă au depus cereri pentru a beneficia de urna mobilă. Unitatea sanitară a fost arondată secţiei de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, astfel că membrii comisiei s-au deplasat duminică după-amiază pentru ca toţi doritori să îşi poată exprima opţiunile electorale de pe patul de spital. „Şi bolnavi şi sănătoşi, avem această obligaţie, de a ne exprima votul. Eu o consider o obligaţie civică şi atâta timp cât pot, o voi face”, a spus unul dintre bolnavii internaţi în cadrul secţiei oncologie.

 

Angajat al ISU preluat de o ambulanţă

 

Un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, care asigura paza la secţia de votare numărul 41 din Parcul Tineretului, găzduită de grădiniţa numărul 22, a fost preluat cu o ambulanţă, după ce i s-a făcut rău în secţie. Angajatul ISU avut o criză de comiţialitate, iar în momentul leşinului a suferit şi un traumatism cranian. Acesta a fost preluat de cadre medicale şi transportat la urgenţe pentru a fi supus la mai multe examene şi testări, iar locul lui a fost luat de rezerva sa, procesul de votare nefiind întrerupt.

 

Incident la o secţie de vot

 

Poliţiştii botoşăneni au trebuit să intervină ieri în incinta unei secţii de votare din satul Cătămărăşti Deal (comuna Mihai Eminescu), unde în interiorul unor cabine de vot cineva a scris numele unor candidaţi la alegerile prezidenţiale. Procesul electoral a fost întrerupt aproximativ zece minute pentru acoperirea acelor menţiuni. „Sesizarea a fost din partea preşedintei secţiei de votare, că pe suporţii pentru vot din interiorul cabinelor au fost efectuate înscrisuri referitoare la două partide. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, fiind demarate verificări cu privire la aceste aspecte”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean(IPJ). Cu toate acestea, reprezentanţii IPJ susţin că situaţia nu poate fi catalogată drept incident electoral întrucât aspectele sesizate nu fac parte din categoria infracţiunilor sau contravenţiilor sancţionate de Legea electorală.

 

Iohannis: „Victorie! Am reușit să învingem PSD”

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat aseară, la închiderea urnelor, că votul din primul tur al alegerilor prezidențiale arată o înfrângere istorică a PSD. El i-a îndemnat pe votanții USR PLUS, despre care a spus că au susținut „un candidat foarte bun”, să vină alături de el în turul doi.

De asemenea, Klaus Iohannis a îndemnat și celelalte partide – PMP și UDMR – să îl susțină în turul doi pentru „o înfrângere totală a PSD”.

Nu în ultimul rând, șeful statului i-a transmis mulțumiri speciale premierului Ludovic Orban pentru faptul că a organizat „impecabil” alegerile, atât în țară, cât și în diaspora.

„Niciodată românii nu au votat atât de mult și atât de clar împotriva PSD. Datele arată că milioane de români din țară și diaspora au votat pentru proiectul nostru, pentru o Românie normală Românie normală. Lupta noastră nu ține de o etichetă de partid, este pentru îndepărtarea totală a PSD de la putere, să nu mai țină România captivă și prizonieră în trecut

Celor care nu mai doresc să le plece copiii din țară, le spun: veniți la vot pentru că acum putem să schimbăm lucrurile. Celor din diaspora le spun: veniți la vot pentru că acum puteți să faceți diferența. Votanților USR PLUS care au susținut azi un candidat foarte bun îi chem să construim împreună acest viitor pe care ni-l dorim. Celor de la PMP le spun: veniţi la vot. Războiul cu PSD nu s-a terminat, dar noi suntem în poziția în care trebuie să muncim împreună. Noi, PNL, USR PLUS, PMP, UDMR. Nu înseamnă că votanțiii stângii vot fi uitați sau ignorați. Ei își doresc ce vor toți românii: școli, spitale, legi corecte și respectate de toți

Dragi români, veniți la vot pentru o Românie normală”, a declarat Iohannis.

 

Viorica Dăncilă: „Suntem în turul doi, cu toată campania anti-PSD”

 

Viorica Dăncilă a declarat aseară, imediat după difuzarea exit-poll-urilor care o dădeau pe locul secund, că nu se teme de faptul că votul masiv din Diaspora (peste 660.000 de voturi) ar putea răsturna votul din țară. Dăncilă le-a mulțumit votanților și primarilor PSD.

„Le mulțumesc primarilor. Sper ca mulți români să ni se alăture peste două săptămâni, cei care azi au dat votul altor candidați. Votul dat azi arată încrederea acordată, lupta noastră va fi pentru români și România”, a spus Dăncilă.

„La întrebarea «Ați plâns azi», Dăncilă a replicat: „nu am plâns absolut deloc. Am ținut permanent legătura cu colegii din organizații. Poate bărbaţii plâng, că ştiţi că şi bărbaţii plâng câteodată”.

Dăncilă a adăugat că nu se teme de votul din Diaspora. „u îmi e teamă că Diaspora va răsturna acest vot. Mă bucur că s-a votat masiv în Diaspora în condiții bune, și acest lucru s-a datorat guvernării Dăncilă, care a susținut votul prin corespondență și votul în trei zile. Sunt mulțumită că a fost o implicare foarte mare a colegilor din teritoriu. Iată că suntem în turul 2, cu toată campania anti-PSD și anti-Dăncilă”.

 

Barna se declara optimist

 

Candidatul Alianței USR PLUS, Dan Barna, a declarat aseară, după închiderea urnelor, că rezultatele exit-poll-urilor îl încurajează, rămâne optimist, pentru că încă se vota. „Am văzut rezultatele exit-poll-urilor, ne încurajează, rămânem optimiști, încrezători. Mulțumesc diasporei pentru mesajul transmis. Le cer colegilor din secțiile de votare să fie atenți la numărarea voturilor. Fac apel la toți colegii să vegheze fiecare dintre voturi, să nu ridice ochii decât atunci când buletinele sunt sigilate. Este o șansă mare pentru România și am dovedit în această campanie că oamenii obișnuiți se pot lupta cu vechea clasă politică și viitorul este al nostru”, a declarat Dan Barna.

 

PLUS s-ar pregăti de preluarea conducerii alianţei cu USR

 

PLUS a pregătit din vreme trei scenarii pentru situația în care Dan Barna intră sau nu în turul doi, au declarat surse din partid pentru G4Media.ro. În situația în care candidatul USR/PLUS a pierdut competiția cu Viorica Dăncilă, iar candidatul PSD a intrat în turul doi, PLUS pregătește să inițieze încă din seara de duminică, imediat după anunțarea primelor estimări, începând cu orele 21.30, o consultare cu filialele partidului.

Una din variantele de discuție este preluarea lidership-ului Alianței de către PLUS, sub forma unei fuziuni între cele două partide. Liderii PLUS intenționează să facă acest pas cât mai repede pentru a evita degradarea previzibilă a relațiilor dintre cele două partide în cadrul alianței, au explicat surse de la vârful partidului.

Cei de la PLUS iau în calcul și varianta consolidării Alianței USR/PLUS prin înscrierea ei la Tribunal, având în vedere că în acest moment Alianța există doar pe hârtie, fiind vorba de o alianță politică încheiată doar pentru alegerile europarlamentare din mai, nu de o alianță electorală.

 

Cum se explică mobilizarea masivă la vot după o campanie leșinată

 

Marea surpriză a alegerilor de ieri este prezența masivă la vot, în ciuda unei campanii anoste și a unei competiții aparent fără miză, cu final previzibil. Totuși, diaspora s-a mobilizat în mod surprinzător, depăşind recordul. Câteva posibile explicații găsite de specialişti ar fi următoarele:

-Votul dat la europarlamentare, a fost reconfirmat la prezidențiale. Alegătorilor anti-PSD din mai, care au sancționat drastic partidul lui Dragnea și Dăncilă, li s-au adăugat mii votanți frustrați că fostul guvern i-a împiedicat să-și exercite un drept fundamental. Sentimentul revoltei nu s-a stins în șase luni, chiar dacă guvernul Dăncilă a căzut.

– Modificarea legislației i-a încurajat în mod evident pe mulți. Cu trei zile la dispoziție și cu posibilitatea de a vota prin corespondență, românii din străinătate s-au mobilizat exemplar.

– La votanții clasici s-au adăugat noi alegători, care n-au mai votat în trecut, scoși din apatie de o ofertă mult mai diversificată. Există și a treia și patra opțiune.

– Schimbarea de generație. Cei născuți și crescuți în comunism, unde alegerile nu contau, sunt înlocuiți treptat de cei născuți după 89 și crescuți în libertate, școliți în Occident sau la muncă afară. Ei înțeleg altfel importanța votului.

– Chiar dacă aparent meciul părea jucat, era totuși o miză foarte mare în joc: cine intră în turul doi? Această provocare a mobilizat electoratul USR/ PLUS, dar şi pe cel al PSD.

– Vremea frumoasă, temperaturile mari de afară nespecifice pentru luna noiembrie, au adus foarte mulţi votanţi la urne la alegerile prezidențiale.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...