vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăPedofil lăsat liber după două atacuri

Pedofil lăsat liber după două atacuri

Pedofilul care a atacat în luna septembrie două copile în vârstă de 12 şi respectiv 13 ani, din comuna Nicşeni, a scăpat de arest. În urma unei solicitări a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, magistraţii au revocat arestul preventiv şi au dispus luarea măsurii de siguranţă a internării medicale provizorii. Potrivit acestei ultime decizii, bărbatul va fi internat într-o clinică de specialitate, până la însănătoşire sau până la ameliorarea stării de sănătate care să înlăture starea de pericol. Totodată, procurorii continuă ancheta, bărbatul fiind cercetat pentru două tentative de viol.

Faptele s-au petrecut pe 6 şi respectiv 26 septembrie, când cele două fete, eleve ale unei şcoli din localitate, au fost acostate pe stradă de Mihai I., în vârstă de 35 de ani, care le-a făcut semn să îl însoţească în locuri izolate, fără a exercita violenţe asupra lor. În prima situaţie, bărbatul a fost surprins de un consătean care a intervenit imediat, iar în cel de-al doilea caz minora a reuşit să fugă.

Eliberat în baza recursului compensatoriu

Suspectul, care este surdo-mut şi suferă de unele afecţiuni psihice, are antecedente penale, tot pentru agresiuni sexuale. În toamna lui 2014, el a violat o fetiţă în vârstă de numai opt ani. Arestat şi atunci, individul a fost condamnat la cinci ani de detenţie şi a executat pedeapsa în Penitenciarul Botoşani.

Interesant este că în momentul în care s-a pus în discuţie eliberarea lui condiţionată, cei din unitatea de detenţie i-au făcut o evaluare psihologică şi au menţionat că „se menţine riscul reiterării conduitei infracţionale pe fondul imaturităţii psihoafective şi a deficienţelor de relaţionare”. Din acest motiv, magistraţii Judecătoriei Botoşani au respins în primă fază eliberarea lui.

Însă, în noiembrie 2018, instanţa de judecată de la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a decis eliberarea lui, Mihai I. beneficiind şi de diminuarea pedepsei cu 264 de zile în baza legii privind recursul compensatoriu. Asta deşi în anii petrecuţi în puşcărie el nu a achitat niciun ban din cei peste 35.000 de lei pe care instanţa l-a obligat să-i plătească drept daune faţă de victima de atunci.

Mii de infractori eliberaţi înainte de termen

O comunicare oficială transmisă în luna septembrie de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) către Ministerul Justiţiei arăta că, începând din 19 octombrie 2017, de când a început să se aplice legea recursului compensatoriu, şi până în 20 septembrie, au fost eliberaţi înainte de termen 21.049 de deţinuţi, dintre care 2.305 criminali, 3.049 de tâlhari, 978 violatori şi 158 de persoane care au comis fapte de natură sexuală care au implicat minori. Dintre aceştia, aproape 500 au recidivat şi s-au întors în puşcării după ce în scurta perioadă petrecută în libertate ei au comis 70 de omoruri, 49 de violuri, şase fapte de agresiune sexuală care implică minorii, 369 de tâlhării şi patru ucideri din culpă.

Iar Botoşaniul nu face notă discordantă. Chiar dacă nu există cifre recente, deţinuţii continuă să fie eliberaţi pe capete în baza legii recursului compensatoriu. Anul trecut, de exemplu, 273 de deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciarul Botoşani, 88% dintre ei înainte de termen. Astfel, la 30 de zile de puşcărie făcută în condiţii improprii, li s-au scăzut din oficiu încă 6 zile din pedeapsă. Iar cei care s-au văzut liberi, au recidivat. La începutul acestui an, Ionel B., un bărbat în vârstă de 53 de ani, din comuna Hilişeu Horia, eliberat din penitenciar în august 2018 după ce fusese condamnat pentru omor, viol, corupţie sexuală, furt şi violare de domiciliu, a dat buzna peste o octogenară, a strâns-o de gât, după care a încercat să o violeze.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...