Bătrân bolnav terorizat de propriul fiu

0

Violenţa atinge cote greu de imaginat în unele familii din judeţul Botoşani. O demonstrează şi calvarul trăit de un localnic din satul Teişoara – comuna Roma, provocat chiar de fiul său.

Bărbatul a fost alungat de acasă de fiu, care, pe fondul problemelor cauzate de consumul excesiv de alcool, a devenit foarte agresiv. Acesta nu s-a mulţumit, însă, cu faptul că a rămas singur în casa părintească şi a început să o distrugă. „A scos toate scândurile din gard şi le-a aruncat la gârlă. A stricat o anexă a casei, dar şi sobele din camere. Când l-am întrebat ce se întâmplă a spus că face mici amenajări. Se vede clar că are probleme, pentru că nu poţi distruge ce au ridicat prin muncă părinţii tăi. Mama lui a murit de câţiva ani, iar tatăl lui a ajuns acum să trăiască în teroare”, a declarat un localnic.

Acesta a adăugat că instituţiile statului ar trebui să ia măsuri deoarece localnicilor le este frică. „El este un pericol public. Are probleme şi trebuie ajutat”, a mai spus el. Casa familiei se află lângă cimitirul satului, iar mulţi săteni au evitat în ultima perioadă să mai meargă la mormintele rudelor să aprindă o lumânare, tot de frica tânărului.

Sesizări depuse la Poliţie

Alungat de propriul fiu, Petru T. şi-a găsit adăpost la un consătean. Cu probleme de sănătate, el suferind recent o intervenţie chirurgicală, bărbatul este distrus şi de faptul că, în loc să-i fie ajutor la bătrâneţe, fiul a ajuns să-l terorizeze. Petru T. s-a plâns vecinilor că a depus sesizări la poliţie, dar nu s-a întâmplat nimic. De altfel, deşi aveau posibilitatea să ceară de la bun început internarea lui Ovidiu T., poliţiştii nu au făcut nici un demers în acest sens.

„A fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ameninţare şi distrugere”, a spus Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

„Noi nu putem să-l luăm pe tânăr cu forţa de acasă”

Aşa se face că lucrurile au început să se mişte abia după ce cazul a fost adus la cunoştinţa directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Doina Nacu. Oficialul a explicat că primii care trebuie să intervină sunt reprezentanţii Primăriei şi cei ai Poliţiei. „Noi acţionăm dacă ne sesizează cineva. Reprezentanţii primăriei sunt primul filtru. Asistentul social de la primărie trebuie să se intereseze, ne întreabă şi pe noi, mergem şi noi, dacă este nevoie. Vorbim de o comunitate mică, reprezentanţii primăriei trebuie să fie la curent cu ce se întâmplă în raza lor de competenţă. Noi nu putem să-l luăm pe tânăr cu forţa de acasă, reprezentanţii primăriei trebuie să acţioneze în primă fază”, a declarat Doina Nacu.

„Doctorul trebuie să spună că tânărul e violent”

Cazul a fost adus şi la cunoştinţa viceprimarului comunei Roma, Mihai Asiminicesei, care s-a implicat imediat. Oficialul a mers chiar la locuinţa celor doi şi s-a convins de distrugerile făcute de tânăr în gospodăria părinţilor. Edilul a luat legătura cu poliţistul din comună, care a chemat salvarea, tânărul fiind internat în Secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean.

„Eu nu am intrat în casă, m-am uitat de afară. Gardul e distrus, cred că s-a urcat pe casă şi a spart câteva plăci de azbociment. Se vede şi o anexă gospodărească distrusă. Şi copacii au fost tăiaţi. Acum poliţistul va vedea ce diagnostic va primi tânărul. Este necesar un diagnostic, doctorul trebuie să spună că tânărul e violent, că prezintă pericol pentru semeni”, a declarat Mihai Asiminicesei.

Potrivit acestuia, trebuie găsită pârghia legală pentru ca tânărul să fie internat într-o unitate spitalicească pentru mai mult timp. „Cred că are probleme din cauza consumului exagerat de alcool. Dacă eram anunţaţi mai devreme, poate nu se ajungea la distrugerile de la casă”, a mai spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, asistentul social din cadrul primăriei a discutat şi cu Petru T., bărbatul urmând să fie inclus în programul derulat în comunitate de ajutorare a persoanelor vulnerabile.

Internarea nevoluntară poate fi cerută doar de un medic psihiatru

Potrivit legii, autorităţile pot cere internarea nevoluntară a unei persoane, dacă persoana în cauză suferă de afecţiuni psihice şi după ce toate încercările de internare voluntară au fost epuizate. Măsura poate fi dispusă şi de un medic specialist psihiatru, dacă neinternarea pacientului ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat. Decizia de internare nevoluntară trebuie analizată însă de către o comisie, care are obligativitatea să anunţe de îndată parchetul de pe lângă instanţa judecătorească, care la rândul său poate dispune efectuarea unei examinări psihiatrice de către o altă comisie medico-legală.

 

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...