vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăHaos pe străzi din cauza şoferilor iresponsabili

Haos pe străzi din cauza şoferilor iresponsabili

Sunt mulţi, apar în fiecare zi şi rişti să te întâlneşti cu ei în trafic. Sunt falşii şoferi care se cred aşi ai volanului, dar în realitate dau dovadă de o inconştienţă greu de înţeles. Fenomenul pare de nestăvilit, dar mai grav este că printre aceşti teribilişti se găsesc câţiva care cred că pot conduce şi băuţi. Majoritatea sunt tineri şi se cred intangibili, dar se trezesc la realitate abia când sunt încătuşaţi şi băgaţi în arest.

În noaptea de 21 spre 22 noiembrie, un tânăr în vârstă de 18 ani din Coţuşca, a furat o maşină şi a plecat cu ea la drum, cu toate că era beat criţă şi nu avea permis de conducere. Individul a fost reperat de poliţişti pe strada Bucovina, dar a refuzat să oprească la semnalele echipajului de poliţie. Aproape trei kilometri a fost urmărit, până când tânărul a pierdut controlul asupra direcţiei, iar maşina condusă de el s-a izbit într-un chioşc de tablă.

Verificarea cu etilotestul avea să arate că individul era băut, aparatul indicând o îmbibaţie de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Deşi comisese trei infracţiuni – conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului şi furt în scop de folosinţă, tânărul a rămas în libertate. Motivul – legea prea blândă. Astfel, potrivit Codului penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Din această cauză, instanţele de judecată nu dispun arestări, iar condamnările sunt de cele mai multe ori cu suspendarea executării pedepsei.

Poliţiştii cer arestarea preventivă

Ca să-i mai potolească pe teribilişti, poliţiştii au început să ceară arestarea lor preventivă. În noiembrie 2018, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din comuna Brăeşti a fost prins de două ori într-o zi beat criţă la volan, fără permis de conducere. Tânărul a fost prins mai întâi pe Calea Naţională, etilotestul arătând o îmbibaţie de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. A urmat întreaga procedură privind declanşarea cercetărilor, după care tânărul a fost lăsat să plece.

Nimeni nu se gândea că acesta va avea curajul să plece din nou cu maşina. După numai câteva ore, a fost depistat din nou la volan pe drumul naţional DN 29 C, pe raza comunei Mihai Eminescu. Arestat, el a fost trimis în judecată, dar luna trecută tânărul a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani, trei luni şi 25 de zile închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Situaţie scăpată de sub control

Îngăduinţa cu care sunt privite uneori aceste fapte face ca lucrurile să scape de sub control. În noaptea de 2 spre 3 mai 2016, poliţiştii din Darabani au fost anunţaţi că în zona unui dispensar medical din localitate a avut loc un accident rutier. Echipajul a ajuns imediat şi a găsit un Chrysler Voyager, cu numere de Franţa, dar şoferul a ignorat semnalele poliţiştilor şi a pornit în trombă. După 800 de metri maşina a fost blocată în trafic, dar când echipajul de poliţie a coborât din autospecială, şoferul a pornit din nou, de această dată cu spatele, însă maşina a ajuns în şanţ.

Cinci tineri au coborât şi au luat-o la fugă, iar în autoturism a fost găsit un tânăr de 25 de ani, L.D.M., care mirosea a băutură, dar care a susţinut că era doar pasager, la fel ca şi ceilalţi tineri care au fost prinşi.

Întrucât nu se putea stabili identitatea şoferului, echipajul de poliţie a plecat, dar a revenit după câteva minute, ocazie cu care a observat că autoturismul tocmai ieşea din şanţ. Patrula de poliţie a blocat din nou Chrysler-ul, iar la lumina farurilor s-a văzut că la volan era tocmai tânărul băut. Profitând că agentul de poliţie a coborât din nou din autospecială, tânărul a dat maşina cu spatele, a întors autoturismul şi a plecat în trombă, fiind prins după circa 6 kilometri, în satul Tătărăşeni, unde autoturismul s-a izbit într-un cap de pod. Încătuşat şi condus la sediul postului de poliţie, individul a refuzat să sufle în etilotest şi recoltarea de sânge. Trimis în judecată, el nu a fost condamnat definitiv nici până acum.

Condamnări cu închisoare în cazul unor tragedii

Au existat şi situaţii în care cei prinşi au fost trimişi la puşcărie, însă numai în cazuri de o gravitate mai mare. Un tânăr din comuna Roma a fost condamnat la trei ani şi două luni de închisoare cu executare, după o tragedie care a avut loc în noaptea de 18 spre 19 septembrie 2016. Atunci, Florin Cristian Baltag, de 21 de ani, a urcat la volanul unui BMW şi a plecat spre Botoşani, împreună cu prietenul său Corneliu N., de 33 de ani, deşi nu avea permis de conducere, era băut, iar maşina nu era înmatriculată. Pe traseu, BMW-ul a ieşit de pe şosea şi s-a izbit violent de un copac, iar când a văzut ce a făcut, tânărul şi-a abandonat prietenul grav rănit şi a fugit.

Transportat la spital, prietenul lui a decedat câteva zile mai târziu. Arestat şi acuzat de ucidere din culpă, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, cu număr fals de înmatriculare, conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei, Florin Cristian Baltag a ajuns în puşcărie. Totuşi, numărul impresionant de persoane îşi permit să circule fără permis de conducere, punând în pericol viaţa celorlalţi participanţi la trafic, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, care în cele din urmă să conducă la condamnări cu închisoarea cu executare.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...