Achitări după un proces de pomină cu şoferi beţi

0
Achitări după un proces de pomină cu şoferi beţi

Doi botoşăneni trimişi în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi respectiv încredinţarea maşinii unei persoane aflată sub influenţa alcoolului au fost achitaţi de magistraţii Judecătoriei Botoşani, după un proces de pomină. Asta pentru că, din câte se pare, cei doi au făcut rocada la volan, iar ancheta poliţiştilor şi a procurorilor nu a reuşit să stabilească cine a condus de fapt maşina în care se aflau cei doi.

Protagoniştii poveştii buclucaşe sunt Constantin B., de 59 de ani, şi Romică A., de 34 de ani, care în seara zilei de 21 februarie 2016 au cumpărat 100 de kilograme de peşte de la Dracşani, după care au început să bată judeţul încercând să-l vândă. Au plecat cu Ford Mondeo, primul fiind şofer, iar celălalt doar afacerist, asta pentru că nu avea permis de conducere. În maşină se afla şi o tânără, concubina celui din urmă, ea rămânând pe bancheta din spate. La întoarcere, ei s-au intersectat cu un echipaj de poliţie, care i-a oprit pentru verificări, maşina având deficienţe la sistemul de iluminare.

Doar că Fordul nu a tras imediat pe dreapta, chiar în dreptul autospecialei de poliţie, ci a mai rulat câţiva metri. Aşa se face că, în momentul în care poliţiştii au ajuns lângă autoturism, ei au găsit scaunul şoferului liber. În schimb, Constantin B. era cu un picior între scaunele din faţă şi cu celălalt în spaţiul dintre banchete, iar Romică A. pe scaunul din dreapta faţă. Presupunând că la volan ar fi fost primul bărbat, care încerca să se sustragă, poliţiştii l-au verificat cu etilotestul pe Constantin B., şi întrucât rezultatul a indicat o îmbibaţie de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, botoşăneanul a fost dus la spital, unde i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, buletinul de analiză toxicologică arătând o alcoolemie de 1,40 g pe litru la prima probă şi 1,20 g%o la proba a doua. Cum ancheta a scos la iveală că cei doi bărbaţi au băut împreună, iar autoturismul era al lui Romică A., procurorii i-au trimis pe ambii în judecată, Constantin B. fiind acuzat de conducere în stare de ebrietate, iar amicul lui fiind acuzat de încredinţarea maşinii unei persoane aflate sub influenţa alcoolului.

Vină pasată de la unul la celălalt

Anchetatorii au fost convinşi că lucrurile sunt clare, varianta avansată fiind cea potrivit căreia Constantin B. fusese la volan, pentru că, având în vedere distanţa destul de scurtă parcursă de Ford şi vârsta bărbatului, era puţin probabil ca acesta să fi făcut deja schimb de locuri cu prietenul său. Doar că în timpul procesului niciunul dintre cei doi bărbaţi nu a recunoscut că a fost la volan şi au dat vina unul pe celălalt. Cum tânăra a invocat că maşina a fost condusă de Romică A., cei doi reuşind să facă rocada până la apariţia poliţiştilor, judecătorii au considerat că aspectele nu sunt chiar atât de limpezi. Aşa că i-au chemat ca martori în proces şi pe cei doi poliţişti care au oprit Fordul în noaptea cu pricina. Doar că nici ei nu au putut spune cu certitudine cine era la volan, Romică A. fiind pe scaunul din dreapta faţă, iar Constantin B. între scaune. Prin urmare, judecătorii au considerând că nu sunt probe suficiente şi i-au achitat pe ambii.

„Înfăptuirea justiţiei penale cere ca judecătorii să nu se întemeieze în hotărârile pe care le pronunţă pe posibilitate, ci pe certitudinea dobândită pe bază de probe decisive, complete, sigure, în măsură să reflecte realitatea obiectivă, fapta supusă judecăţii”, au arătat judecătorii în motivarea sentinţei. Doar că procurorii au făcut apel, dosarul urmând să fie judecat şi de Curtea de Apel Suceava.

 

 

 

+12 -1

se încarcă...