spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăPoliţiştii fac rând la pensionare

Poliţiştii fac rând la pensionare

Alertă în poliţie. După discuţiile celor din Guvern privind creşterea vârstei de pensionare şi chiar eliminarea pensiei speciale, zeci de poliţişti şi-au anunţat intenţiile de a se pensiona. Potrivit unor surse neoficiale, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) ar fi vorba de circa 30 de ofiţeri şi agenţi care se pregătesc să plece din sistem. Unii şi-au înaintat rapoartele de pensionare încă de anul trecut, iar acum sunt în procedurile de predare a echipamentelor şi de întocmire a fişelor de lichidare.

„Majoritatea sunt din rândul celor cu 25 de ani vechime şi care au amânat pensionarea anii trecuţi din diverse motive”, a spus unul dintre poliţiştii care a ales să se pensioneze de la mijlocul acestei luni. Având în vedere vechimea în muncă a celor care se pregătesc să iasă din sistem, se poate spune că Poliţia Română va pierde din nou oameni cu experienţă. Asta în contextul în care IPJ se confruntă deja cu un deficit de personal. „La această dată, deficitul total de personal este de 14,41%. La agenţi, sunt vacante 12,24 % din posturi, dar la ofiţeri deficitul este de 21,51% în timp ce în cazul personalului contractual sunt vacante 19,57 % din posturi”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ.

 

Guvernul intenţionează să schimbe modul de calcul a pensiilor

 

Valul de pensionări are loc în contextul în care Guvernul a anunţat încă de anul trecut că intenţionează să schimbe modul de calcul pentru pensiile poliţiştilor. În acest moment, angajaţii din MAI şi Armată pot beneficia de o pensie de până la 80 % din salariul brut, dacă au minim 25 de ani de vechime în sistem. Altfel spus, un comisar şef sau un ofiţer ar putea avea o pensie între 6.000 şi 8.000 de lei, cuantumul depinzând de funcţia deţinută, în timp ce un agent sau un subofiţer ar putea ieşi cu o pensie de 4.000 sau 5.000 de lei, raportată la funcţia şi îndemnizaţia avută. În schimb, pe viitor există posibilitatea ca la calcularea viitoarei pensii să nu mai fie luate în seamă sporurile şi nici salariile de excelenţă, iar vârsta de pensionare să crească.

În ultimii ani, începând cu 2016, zeci de poliţişti botoşăneni au decis să se pensioneze datorită legii favorabile sau din cauza modificărilor legislative. Primii care au plecat au fost cei care aveau funcţii de conducere şi care au putut primi pensii mai mari decât salariul. Astfel, printre cei care au renunţat la uniformă s-au aflat majoritatea şefilor de servicii, dar şi o parte din şefii poliţiilor orăşeneşti, inclusiv inspectori şefi.

 

Sistem măcinat de deficitul de personal

 

Plecările au afectat toate structurile, însă cele mai mari probleme au fost la posturile comunale, unde şi în prezent există un deficit de personal. Dar pensionările anticipate au afectat şi celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţ – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi, dar şi Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, unde mai toţi ofiţerii, inclusiv cei din structurile de conducere care îndeplineau condiţiile, au solicitat trecerea în rezervă pentru a beneficia de o pensie cât mai mare, în cazul unora de până la aproape 10.000 de lei.

Acum, însă, cei mai mulţi care vor să se pensioneze fac parte din serviciile operative. „Unii mai fac calcule, cântărind cât ar putea să crească salariul, care ar fi influenţa asupra pensiei viitoare şi care ar fi cuantumul actual al pensiei. Iar calculele nu se fac doar pentru o pensie mai mare, ci doresc să vadă dacă pot acoperi cu pensia toate obligaţiile financiare pe care le au. Asta pentru că unii şi-au făcut credite bancare, mai au copii la facultate sau mai au de plătit la creditul pentru casă. Cei care vor rămâne mai departe în sistem sunt cei care au prea multe obligaţii şi se tem că nu vor face faţă cu pensiile”, a explicat un jandarm.

Iar ce îi mai sperie pe oameni este şi deficitul de buget anunţat de guvernanţi şi riscul ca banii de la buget să nu mai fie suficienţi pentru plata tuturor lefurilor bugetarilor.

 

Perioadă de şcolarizare micşorată

 

Pensionarea poliţiştilor va crea probleme uriaşe în sistem, la fel cum s-a întâmplat şi în trecut. Cel mai probabil poliţiştii vor fi înlocuiţi de către alţi poliţişti aduşi de la posturile de poliţie din mediul rural, care au acumulat deja „experienţă“ de un an sau doi în uniforma de poliţist.

Cert este că pentru a face faţă deficitului de personal, fostul ministrul de Interne a decis să micşoreze perioada de şcolarizare pentru viitorii agenţi, astfel încât în fiecare an să absolve cursurile cât mai mulţi viitori poliţişti care să intre imediat în sistem. Acum, însă, şcolile de agenţi sunt supraaglomerate, iar actualul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela, a dispus sistarea tuturor concursurilor. Din acest motiv, pentru a putea acoperi cât mai repede deficitul de personal, o parte dintre posturile vacante ar putea fi scoase la concurs din sursă externă, adică pentru doritorii din afara sistemului. Însă numai dacă ministrul de Interne va decide reluarea organizării concursurilor.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.9 ° C
15.6 °
12.2 °
65 %
0.5kmh
100 %
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...