spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăLefuri de 4,4 milioane de euro la CJ (video)

Lefuri de 4,4 milioane de euro la CJ (video)

Consiliul Judeţean Botoşani (CJ) are un fond generos de salarii. Cel puţin aşa arată bugetul aprobat în şedinţa extraordinară de marţi. Aparatul CJ va avea la dispoziţie în acest an un fond de salarii cu aproape 10% mai mare decât cel de anul trecut, şi anume 20,9 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 4,4 milioane de euro. Ca termen de comparaţie, doar vreo 50 de firme mijlocii botoşănene au avut în anii trecuţi cifre de afaceri de patru milioane de euro sau mai mari decât această sumă. Şi vorbim de cifră de afaceri, nu profit.

„Am observat din analiza anexelor că a crescut fondul de salarii la aparatul Consiliului Judeţean. Unele sunt date de creşterile prevăzute de lege… A intervenit o modă ca tot felul de lucrări să fie externalizate… Nu înţeleg lucrul acesta şi nu mi se pare normal ca să dăm bani altor surse, altor operatori privaţi, să consume atâţia bani, pe când aceste studii ar putea fi făcute de oameni profesionişti din aparatul Consiliului Judeţean. Cred că cheltuielile vor fi cu totul şi cu totul altele, vor fi mult mai mici”, a spus consilierul judeţean liberal, Radu Anton.

În apărarea angajaţilor CJ a sărit Dorin Birta, care a declarat că aceştia nu au mai primit niciun ban în plus faţă de majorările salariale de anul trecut. „A crescut fondul de salarii din cauză că anul trecut mărirea de salarii s-a făcut în aprilie, dacă ţin eu bine minte. Este şi normal să fie o diferenţă între fondul de salarii din 2019, comparativ cu cel din 2020. Au mai intrat în plată patru luni”, a spus vicepreşedintele CJ.

Majoritatea salariilor depăşesc 7.000 de lei

Majoritatea salariilor de bază din CJ depăşesc 7.000 de lei, la care se adaugă sporurile de 10% şi indemnizaţia de hrană. De asemenea, personalul care are atribuţii de control va avea un spor de 10%, iar cel care lucrează cu fonduri europene de 50%. Astfel, media salariului net în CJ depăşeşte lejer o mie de euro.

Salariul de bază al secretarului judeţului este de 14.248 de lei, la care se adaugă un spor de 10% şi o indemnizaţie de hrană de 346 de lei. Salarii frumoase au şi ceilalţi angajaţi din conducerea instituţiei. Astfel, arhitectul şef al judeţului are o leafă de bază de 13.874 lei, iar un director executiv un salariu de bază de 13.666 lei, în timp ce şefii de servicii primesc 11.669 lei. Şi aceştia beneficiază de sporuri de 10% şi indemnizaţii de masă.

Cel mai bine plătiţi funcţionari din CJ sunt auditorii superiori, a căror leafă este cuprinsă între 9.857 lei şi 10.104 lei. Acestora le urmează la mică distanţă consilierii, consilierii juridici, experţii şi inspectorii superiori, cu salarii cuprinse între 8.704 lei şi 9.146 lei. Cel mai mic salariu al unui consilier este de 4.581 lei, iar cel al unui referent este de 4.898 lei.

Salarii bune au şi angajaţii contractuali. Astfel, consilierii din cabinetul preşedintelui CJ au lefuri brute cuprinse între 7.044 de lei şi 7.767 de lei. Şi ei beneficiază de sporuri de 10%.

De asemenea, salariile şoferilor sunt cuprinse între 3.969 lei şi 4.380 de lei, iar cele ale îngrijitorilor şi portarilor variază între 3.183 lei şi 3.345 de lei. Şi aceştia primesc sporuri de 10% şi indemnizaţie de hrană de 346 lei.

Cu toate că lefurile de la CJ sunt destul de generoase, preşedintele instituţiei, Costică Macaleţi, nu ar fi spus nu unor noi majorări, doar constrângerile bugetare din acest an făcându-l să renunţe la idee. „În anii trecuţi am crescut salariile conform legii, dar anul acesta nu putem din motiv de buget. Salariile demnitarilor erau îngheţate oricum, conform declaraţiilor domnului prim-ministru (n.r. – Ludovic Orban), dar la executiv nu am putut să măresc din motive de buget”, a declarat Macaleţi.

Şeful instituţiei pleacă acasă cu 13.689 de lei

Preşedintele CJ Botoşani are coeficient de salarizare 9, ceea ce corespunde unui salariu de bază de 18.720 de lei, iar vicepreşedinţii CJ, care au 8 coeficientul de salarizare, primesc un salariu de bază de 16.640 de lei. La aceşti bani se mai adaugă un spor de 25% acordat „preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile”. Astfel, leafa brută lunară a lui Costică Macaleţi este de 23.400 lei, ceea ce înseamnă că pleacă acasă cu 13.689 de lei, aproximativ 3.000 de euro.

Dorin Birta şi Liviu Toma au lunar un venit brut de 20.800 de lei, ceea ce înseamnă că, lunar, ei primesc câte 12.168 de lei, adică puţin peste 2.500 de euro.

La 31 decembrie, în judeţul Botoşani, existau 57.000 de angajaţi, iar dintre aceştia, mai bine de o treime, 35%, lucrau la stat. Câştigul salarial mediu brut la nivelul lunii decembrie a fost în judeţul Botoşani de 4.346 lei, echivalentul unui câştig mediu net de 2.638 lei.

La nivel naţional, salariul mediu brut s-a ridicat la 5.465 lei, în ce câştigul mediu net a fost de 3.340 de lei.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...