Profesor condamnat pentru bani nemunciţi

0

Închisoare cu suspendare sub supraveghere. Aceasta este pedeapsa primită ieri de Cătălina Hodan, fostul inspector şcolar pentru învăţământul special, trimisă în boxa acuzaţilor de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani după ce a falsificat o serie de registre pentru a încasa bani pe nemuncite.

Acuzată de înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Hodan a fost găsită vinovată de Judecătoria Botoşani pentru ambele infracţiuni şi condamnată la o pedeapsă rezultantă de un an şi două luni închisoare. Instanţa a dispus însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi i-a stabilit fostului inspector şcolar un termen de supraveghere de doi ani, interval în care Cătălina Hodan va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere printre care să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În plus, ea va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, dar şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Botoşani sau la Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, pe o perioadă de 60 de zile.

Sentinţa a fost pronunţată ieri, după un proces care a durat mai puţin de un an, şi asta pentru că fostul inspector şcolar a decis să recunoască faptele şi a solicitat să fie judecată în formulă simplificată. Ba mai mult, ea a plătit prejudiciul creat, restituind cei 8.244 de lei încasaţi pentru orele fictive. În schimb, judecătorii au respins pretenţiile formulate de părinţii elevei de care s-a folosit Cătălina Hodan pentru a încasa acei bani, instanţa apreciind că fetiţa nu poate avea calitate procesuală, partea prejudiciată fiind în fapt Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian”, unde învăţa copila, şi care a plătit orele fictive. Pronunţată în primă instanţă, sentinţa de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Nereguli descoperite de părinţii copilei

Faptele au ieşit la iveală în toamna anului 2018, când Liliana Chisăliţă, mama unei copile cu deficienţe, a mers la unitatea de învăţământ pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, câte 18 ore de terapie în fiecare lună, deşi din 2015 fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva. Ba mai mult, semnăturile pe fişele de evaluare fuseseră falsificate pentru a da aparenţă legală.

Bulversată, femeia a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, prezentând şi o sumedenie de documente prin care a arătat că, în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive, fetiţa ei era internată în spital.

În urma sesizării, conducerea Liceului “Sfântul Stelian” a dispus o anchetă internă, care a confirmat aspectele sesizate, iar comisia de disciplină a dispus sancţionarea Cătălinei Hodan şi recuperarea prejudiciului. Demascată, Hodan şi-a dat demisia din funcţia de inspector, dar a revenit la catedră ca profesor. Mai mult, în urma anchetei penale Hodan a fost trimisă în judecată.

Acuzaţii respinse iniţial

Iniţial, fostul inspector şcolar a respins toate acuzaţiile şi chiar a susţinut că orele au fost asigurate conform planificării. Ba mai mult, ea a contestat în instanţă inclusiv sancţiunea disciplinară primită din partea Consiliului de disciplină – avertisment – pozând în victimă. Ulterior, ea a recunoscut că a făcut doar 50% din orele decontate şi că peste tot apare semnătura ei. În schimb, în momentul în care a fost trimisă în judecată de procurori, ea şi-a schimbat brusc optica şi a recunoscut totul. Asta pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Pe de altă parte, schimbarea de atitudine a venit şi datorită modului în care anchetatorii au administrat probele în timpul cercetărilor, dovezile adunate nelăsând loc de dubii. În aceste condiţii, un eventual proces pentru dovedirea nevinovăţiei nu avea nicicum sorţi de izbândă. Aşa se poate explica cererea de judecare în formulă simplificată, care a venit în contradicţie cu toată atitudinea manifestată de la izbucnirea scandalului şi până în momentul trimiterii în judecată, Cătălina Hodan susţinând că este nevinovată.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...