spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăFuncţionare publice condamnate pentru delapidare

Funcţionare publice condamnate pentru delapidare

Două angajate ale Primăriei Corlăteni au fost condamnate de magistraţii Judecătoriei Dorohoi la închisoare cu suspendare pentru delapidare în formă continuată. Astfel, Florica B. s-a ales cu o condamnare de un an şi nouă luni închisoare, instanţa dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru un termen de încercare de trei ani şi nouă luni, în timp ce Maria M., a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendarea executării, ea urmând să fie supusă unui termen de încercare de patru ani. Potrivit deciziei instanţei, cele două angajate au fost obligate să plătească sumele încasate de la oameni şi care nu s-au mai regăsit în casieria instituţiei, la aceste valori cumulându-se o serie de penalităţi. Dispusă în primă instanţă, hotărârea pronunţată luna trecută nu este definitivă şi a fost atacată deja cu apel.

Vină pasată pe primar

Sentinţa dictată de judecătorii dorohoieni a venit după un proces care a durat aproape un an. Astfel, cele două femei au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, pe motiv că în perioada în perioada 2010 – 2013 ar fi încasat în numerar de la contribuabili, cu titlu de taxe şi impozite datorate bugetului local de stat, 15.790 de lei şi respectiv 111.574 de lei, bani care nu ar mai fi fost depuşi la casieria instituţiei.

În timpul procesului, cele două femeie au fost audiate şi au invocat faptul că sumele cu pricina ar fi fost folosite în interesul unităţii prin intermediul primarului de atunci, Corneliu Valentin Buţincu, care practica o manieră defectuoasă de lucru, în sensul că obişnuia să solicite sume de bani pentru efectuarea directă de plăţi, cu evitarea trecerii sumelor de bani prin trezorerie. Ba mai mult, cele două angajate au depus, atât la urmărirea penală, cât şi la judecată, anumite documente justificative prin care au încercat să arate că sumele nu ar fi fost folosite în interes propriu, dar judecătorii au apreciat că nu există nici o explicaţie logică pentru care actele cu pricina nu au fost introduse în contabilitatea primăriei la timp, iar în aceste condiţii înscrisurile nu au fost luate în considerare de către instanţă.

„Explicaţiile oferite de inculpate nu stau în picioare”

În timpul procesului au fost audiaţi alţi doi angajaţi ai primăriei care au confirmat o variantă deficitară de lucru privind utilizarea banilor rezultaţi din încasări, dar aceştia au precizat că într-un interval de până la o săptămână lucrurile intrau în legalitate prin întocmirea documentelor justificative aferente. Cei doi martori au arătat în mod expres că primarul ar fi justificat fiecare leu pe care l-a solicitat din încasări. Prin urmare, la finalul procesului magistraţii au apreciat că „însuşirea conştientă şi deliberată a sumelor, pentru folosire în interes propriu, rămâne singura variantă plauzibilă”.

„Nu se explică nicicum de ce cele două inculpate, lucrători în contabilitate, cu cunoştinţe de specialitate, ar fi aşteptat ani de zile să primească astfel de justificări şi de ce doar domniile lor nu le-ar fi primit. Explicaţiile oferite de inculpate nu stau în picioare nici prin prisma faptului că inculpata Florica B. era contabil şef al unităţii, adică funcţionarul public cu cel mai înalt rang din compartimentul său, şi o persoană cu experienţă de zeci de ani în funcţia de contabil, iar cele două inculpate lucrau în unul şi acelaşi birou. Prin prisma acestor aspecte nu poate fi reţinută nici susţinerea celor două inculpate privind exercitarea de presiuni asupra lor, sau a vreunei constrângeri morale atât de puternice încât să determine lipsa de reacţie, timp de ani de zile, a acestora”, au arătat magistraţii în motivarea sentinţei.

Totuşi, până la pronunţarea unei sentinţe definitive, cele două femei beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi rămâne de văzut care va fi verdictul Curţii de Apel Suceava, care va reanaliza dosarul şi va pronunţa decizia definitivă.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...