sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăRestricții aspre în războiul cu coronavirusul (video)

Restricții aspre în războiul cu coronavirusul (video)

Extinderea pandemiei de Covid-19 pe teritoriul României a determinat autoritățile să ia măsuri restrictive mult mai aspre.

Sâmbătă seară, ministrul de Interne Marcel Vela, însoțit de secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, a anunțat noile restricţii impuse populației pentru limitarea pandemiei cu coronavirus. Principalele vizează limitarea circulației în grupuri mai mari de trei persoane pe timpul zilei și interzicerea pe timpul nopții a circulației cu excepția celor care merg sau se întorc de la lucru.

Potrivit articolului 4 al Ordonanței Militare nr 2, „în intervalul orar 6:00 – 22:00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice”.

Ca să poată circula pe timpul nopții, persoana trebuie să aibă asupra sa legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere completată în prealabil și care să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Această măsura se aplică începând de luni seară, de la ora 22:00.

Se închid mall-urile și cabinetele stomatologice

Tot sâmbătă seară, ministrul de Interne a anunțat închiderea mall-urilor, a bisericilor și a granițelor pentru străini.

Astfel, începând de duminică seară, de la ora 22:00, „se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară”. „Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență”, se arată în primul articol al Ordonanței Militare nr 2. Trebuie spus însă că această măsură fusese deja anticipată de stomatologi, majoritatea închizându-și cabinetele de mult timp în urmă.

Actul emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prevede și închiderea mall-urilor, tot de duminică seară, cu „excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie”.

Slujbe fără enoriași, dar transmise live

În ultimele zile au tot circulat informații că preoții încearcă să eludeze cumva reglementările primei Ordonanțe Militare și să organizeze slujbe. Acum, acestea sunt interzise cu desăvârșire, chiar și în aer liber. Potrivit noii Ordonanțe Militare, „se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”. De asemenea, „se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum opt persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

Străinii nu mai au voie să intre în România

Marcel Vela a anunţat și că străinii și apatrizii nu vor mai putea pătrunde în România începând de duminică seara ora 22:00 decât cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul țării pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine. „Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii: sunt membri de familie ai cetățenilor români; sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România; sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române; sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent; este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar; sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;  sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale); sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare”, se mai arată în Ordonanţa Militară.

Carantină dublată pentru cei care fug

O altă măsură decisă sâmbătă seară îi vizează pe cei care nu respectă izolarea sau carantinarea, iar ceste cazuri sunt la ordinea zilei și în județul Botoșani. Astfel, persoanele izolate la domiciliu și care părăsesc locația în care au fost plasate, fără aprobarea autorităților, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. De asemenea, persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului, care părăsesc locația fără aprobarea autorităților sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Pe lângă aceste măsuri ele vor fi amendate și în funcție de gravitatea cazului li se vor deschide și dosare penale.

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Gepostet von Ministerul Afacerilor Interne, Romania am Samstag, 21. März 2020

ordonanta_militara_2_din_21_martie_2020.pdf

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...