spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăPrima PaginăBirocraţie mai tare ca pandemia

Birocraţie mai tare ca pandemia

Autorităţile şi sistemul medical sunt în faţa celei mai mari provocări, dar sunt departe de o gestionare raţională şi eficientă. La jumătatea săptămânii trecute s-a adus în discuţie lipsa unui Analizor Real Time PCR la Botoşani, prin care să poate fi detectate rapid persoanele cu Covid-19. Imediat s-a anunţat disponibilitatea Consiliului Judeţean (CJ) de a cofinanţa achiziţia unui astfel de echipament, dar şi a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) de a ceda spre folosinţă un astfel de echipament, pe care îl are în planul de achiziţie în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Şi chiar dacă achiziţiile se vor face direct, în ambele cazuri ne lovim de întârzieri birocratice, care lasă descoperit judeţul în faţa acestui război inegal cu un inamic nevăzut.

Blocaj la nivelul Consiliului Judeţean

Pentru achiziţia echipamentului Real Time PCR, CJ trebuie să mute banii din fondul de rezervă al statului din trimestrul II în trimestrul I, dar acest lucru nu se poate face decât după apariţia unei ordonanţe a guvernului care să modifice Legea bugetului, ce nu permite acest lucru. Mai mult, mutarea banilor ar trebui aprobată într-o şedinţă de CJ, iar până pe 25 martie, când este convocată şedinţa ordinară, momentan nu mai este convocată vreo şedinţă de urgenţă. Mai mult, pe ordinea de zi a şedinţei de joi nu este niciun proiect în acest sens, dar acesta ar putea fi dezbătut la punctul „diverse”. Apoi, mai este o variantă, cea mai probabilă, aşteptarea a încă opt zile, până în lunii aprilie, când începe trimestrul II.

Tot acest timp pierdut ar putea cântări decisiv în evoluţia viitoare a pandemiei, mai ales că în momentul când vor fi bani s-ar putea să fie prea târziu sau să nu se mai găsească la furnizori astfel de aparate, pentru că cererea, la nivel global, este una uriaşă.

Piedici şi la nivelul DSVSA

Şi în cazul echipamentului ce urmează să fie achiziţionat de către DSVSA au apărut piedici birocratice. Pentru a putea da drumul la achiziţia publică, chiar şi directă, DSVSA Botoşani are nevoie de o semnătură pe planul de achiziţie de la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) Iaşi. Joi la amiază, directorul adjunct al CRFIR Iaşi, Anghel Ficu, susţinea că, din punctul său de vedere, aparatul ar putea fi cumpărat şi fără acel aviz, motivat de starea de urgenţă, şi că dacă planul de achiziţie îi va fi trimis pe mail, îl va semna imediat. Vineri, la închiderea programului, pe adresa DSVSA nu ajunsese acest aviz, lucru confirmat ieri de către directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, care speră să primească avizul în această dimineaţă.

Proiectul DSVSA este în limita a 100.000 de euro şi presupunea achiziţionarea a mai multor echipamente printre care şi acest Analizor Real Time PCR. Valoarea din proiect a acestui echipament era de 100.237,33 lei, în timp ce pentru o hotă biologică de înaltă securitate erau alocaţi 36.695,17 lei. Acum se pune problema dacă aceste preţuri mai sunt conforme cu piaţa şi dacă furnizorul mai are în stoc aceste echipamente. „Este vorba de un proiect european în care este stabilită clar, de la început, suma alocată pentru achiziţia acestui aparat. Niciodată nu se va putea depăşi această sumă. Asta însemnă că dacă se va semna un contract de finanţare şi va intra pe achiziţie publică, iar pe piaţă nu va exista la acel preţ, nu va reuşi să-l achiziţioneze”, a recunoscut prefectul Dan Nechifor.

Un alt impediment este faptul că fiind achiziţionat pe fonduri europene pentru pesta porcină, nu se poate schimba destinaţia echipamentului. Pentru aceasta este nevoie de o decizie la nivel naţional pentru transferarea acestor echipamente către DSP-uri. În ţară mai sunt alte 22 de situaţii similare. „Noi ne-am arătat deschiderea de a îl da spre folosinţă DSP, dar trebuie conturat clar cadrul legal”, a declarat directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, de la care a plecat ideea ca aparatul să fie folosit în lupta cu coronavirusul.

Demersuri făcute de un ONG

Un al treilea aparat de acest fel ar urma să fie achiziţionat de ONG-ul condus de Vlad Plăcintă. Acesta a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a plătit pentru un Real Time PCR 226.107 lei. „Dispozitivul medical ar trebui să-l primim săptămâna viitoare (n.r. – în această săptămână), dacă lucrurile merg bine. Este fabricat în Coreea, dar îl cumpărăm prin intermediul unei companii medicale din Iaşi”, a declarat Vlad Plăcintă.

Chiar dacă vor ajunge la Botoşani, toate cele trei aparate se mai confruntă cu o piedică birocratică. Procedura de lucru pe ele, în mod normal, ar trebui să fie acreditată RENAR, acreditare care, de obicei, se obţine după câteva luni. E drept că acestea pot fi folosite şi fără acreditare, iar rezultatele, chiar dacă neomologate, ar putea fi decisive în lupta cu pandemia.

Zeci de mii de teste achiziţionate de Unifarm

Responsabilii din sistemul sanitar abia au început să facă un volum mai mare de testări, ieri ajungându-se la aproape 10.000 în total. Asta după ce Unifarm a achiziţionat, în cursul săptămânii trecute, 30.000 de teste specifice coronavirusului. S-a decis ca 5.000 să fie păstrate în rezerva statului, iar restul de 25.000 să fie trimise în judeţele care le solicită.

Strategie de testare total depăşită

Chiar şi aşa, în prezent Ministerul Sănătăţii impune judeţelor să testeze în principal persoanele care intră în definiţia de caz. Cu alte cuvinte, chiar dacă un pacient are simptome de febră, tuse, durere în gât sau scurtarea respiraţiei, dacă acesta nu a avut un contact cu o persoană confirmată sau suspectă cu Covid19 sau nu a călătorit internaţional în ultimele 14 zile, nu i se recoltează probe pentru coronavirus.

Laboratoarele din centrele care deja prelucrează astfel de analize au reactivii necesari să efectueze toate testele necesare, iar în momentul în care vor fi achiziţionate aparate de testare şi în celelalte judeţe, acestea vor veni cu propriile kituri de analize şi reactivi, astfel încercându-se descongestionarea laboratoarelor mari.

În prezent, compania Unifarm SA a încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziţia a 2.000.000 teste de diagnostic molecular (Real Time PCR). Săptămâna care urmează va fi livrată în depozitele companiei prima tranşă de 200.000 de teste. De asemenea reprezentaţii companiei au menţionat că, în această perioadă, Unifarm SA face în permanenţă demersuri de a achiziţiona, de la producători autorizaţi din întreaga lume, teste de diagnostic, alte dispozitive, dar şi medicamente necesare pentru limitarea răspândirii Covid 19, pe care le distribuie unităţilor sanitare sau cabinetelor medicale, pe bază de comandă.

– Marius ILINCARU
– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
12.7 °
62 %
0.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...