Poliţist dat în judecată de deputatul Răzvan Rotaru

0

Deputatul PSD Răzvan Rotaru, sancţionat de poliţişti la sfârşitul anului trecut după un incident petrecut în incinta aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, l-a acţionat în judecată pentru răspundere delictuală pe liderul de sindicat Bogdan Bănică, cel care a făcut public cazul. Informaţia a fost confirmată de avocatul care îl reprezintă pe deputatul parlamentar, care a precizat că acţiunea a fost deschisă din cauza afirmaţiilor nereale făcute de Bogdan Bănică, care i-ar fi atribuit deputatului o serie de afirmaţii care nu au existat în realitate. Acţiunea a fost deschisă în civil, la Judecătoria Suceava, parlamentarul solicitând tragerea la răspundere a poliţistului întrucât acele afirmaţii nereale i-ar fi adus grave prejudicii parlamentarului.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei de judecată, magistraţii urmând să stabilească data la care va începe procesul. „Acţiunea pe răspundere civilă delictuală a fost deschisă din cauza defăimărilor la care a fost supus domnul deputat, plecând de la afirmaţiile nereale făcute de persoana în cauză, afirmaţii care au fost preluate de mass-media şi mediatizate”, a arătat avocatul Alina Cornea, care îl reprezintă pe parlamentarul botoşănean.

 

Proces verbal contestat în instanţă

 

Acţiunea deschisă în instanţă a venit după ce deputatul PSD a depus o plângere la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava solicitând declanşarea cercetării disciplinare împotriva poliţistului pentru încălcarea prevederilor Statului poliţistului. „Prin soluţionarea acestei plângeri ne-a fost confirmat faptul că faptele acestuia contravin moralităţii şi statutului unui poliţist. Acesta a fost şi motivul pentru care am introdus acţiunea de răspundere delictuală, având în vedere că afirmaţiile nereale au fost făcute de o persoană cu un statut special”, a adăugat Alina Cornea.

În plus, tot prin intermediul apărătorului său, Răzvan Rotaru a contestat în instanţă inclusiv procesul verbal prin care a fost sancţionat, magistraţii urmând să decidă asupra corectitudinii întocmirii şi a legalităţii acestuia.

 

Scandal pornit după un incident la aeroport

 

Scandalul a izbucnit pe 6 ianuarie, când Bogdan Bănică, preşedinte executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de informaţii cu privire la un incident care ar fi avut loc pe 31 decembrie 2019, în aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava şi în care ar fi fost implicat deputatul PSD de Botoşani, Răzvan Rotaru. În acea postare se menţiona că poliţistul de serviciu a observat un autoturism parcat neregulamentar, moment în care i s-a adresat şoferului, pentru a elibera zona. „Pe principiul „pe mine mă vezi, pe ăla nu”, conducătorul auto începe cocălăreala. Ce nu e prins în filmare e că i se solicită documentele de identitate, la care, surpriză: Nu îţi dau niciun act, bă, sunt deputatul Rotaru Răzvan-Ilie, şi îi flutură poliţistului un carton cu poză ştampilată”, se arăta în postarea lui Bogdan Bănică, care ar fi adăugat că parlamentarul botoşănean l-ar fi ameninţat pe poliţistul de la Transporturi. „Ajung eu la Bucureşti şi te dezbrac în c… gol, am eu grijă de tine”, a scris Bogdan Bănică atribuindu-i această replică lui Răzvan Rotaru, care în final a fost sancţionat contravenţional pentru oprire neregulamentară, nerespectarea indicaţiilor poliţistului, neînmânarea documentelor pentru control şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, amenda aplicată fiind de 2.240 lei.

 „La mai mare, boss, felicitări pentru cum respecţi legile ţării pe care şi tu (paradoxal) le-ai votat. Dacă nu erai deputat aş fi zis că eşti un tupeist nemernic, un exemplu de frustrare şi nesimţire ordinară. Dar din păcate eşti deputat, Rotaru Răzvan-Ilie şi nu-mi permit să-ţi spun adevărurile astea”, se mai menţiona în postarea cu pricina.

 

Incident recunoscut de deputat

 

Contactat atunci de reporterii „Monitorul”, deputatul Răzvan Rotaru a recunoscut că a existat un aşa-zis incident pe aeroport şi l-a regretat, dar a negat limbajul şi comportament atribuit lui de liderul de sindicat. „Într-adevăr, am oprit pentru câteva minute şi nici nu am coborât de la volan, dar în spatele meu era un şir lung de maşini. Nici vorbă de ameninţări, pentru că la drept vorbind nu sunt ministru de Interne, ci un simplu om”, a spus atunci deputatul Răzvan Rotaru. Totodată, acesta a precizat că discuţiile cu poliţistul de la Poliţia Transporturi, care au avut loc pe un ton rezonabil, fără ameninţări şi injurii, a avut loc în contextul în care îşi aştepta fratele care venea din străinătate, întrucât tatăl lor era grav bolnav. De altfel, la câteva zile de la postarea lui Bogdan Bănică tatăl deputatului a decedat, afirmaţiile nereale ale liderului de sindicat afectându-l şi mai mult. În acest context, Răzvan Rotaru a trimis un comunicat de presă prin care a regretat situaţia creată. „Nu eram deloc într-o stare bună. Din acest motiv, am plecat de acasă în grabă, mi-am uitat actele şi nu mi-am dat seama că am parcat într-un loc interzis pentru că mai erau şi alte autoturisme parcate. Am staţionat aproximativ 5 minute”, a precizat Răzvan Rotaru, care a adăugat că nu a folosit niciun fel de cuvinte calomnioase sau ameninţări la adresa agentului de poliţie. „Nu îmi stă în caracter să folosesc injurii sau jigniri, indiferent de situaţie şi de interlocutor. Niciodată nu mi-am folosit calitatea de parlamentar pentru a obţine vreun beneficiu! Realitatea a fost distorsionată. Dar admit că este vina mea că nu am avut actele asupra mea şi că am parcat într-un loc nepermis.. Voi respecta decizia Poliţiei.”, a precizat atunci Răzvan Rotaru. Ulterior însă, la sfârşitul lunii februarie a.c., un alt botoşănean a depus plângere la poliţie împotriva parlamentarului, după un incident în trafic petrecut de această dată în municipiul Botoşani şi în care deputatul i-ar fi adus injurii şi ameninţări, incident care a fost negat şi de această dată de Răzvan Rotaru care a susţinut că totul ar fi o minciună, în ciuda probelor invocate de persoana care a formulat denunţul.

 

 

 

+16 -13
se încarcă...