marți, aprilie 16, 2024
AcasăPrima PaginăDecizii contradictorii luate de DSP în lupta cu Covid

Decizii contradictorii luate de DSP în lupta cu Covid

♦ Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au reuşit, în decurs de doar câteva zile, chiar în preajma Paştelui, să dea peste cap întreg sistemul sanitar local, aflat deja într-un haos tot mai pronunţat.
♦ În acelaşi timp, la Iaşi, centrul universitar care coordonează activitatea pe Moldova, tocmai a luat decizia opusă şi anume externarea asimptomaticilor.

Astfel, încă de joi noapte, toţi bolnavii de Covid19 au fost sunaţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi îndemnaţi să sune cât mai repede la 112 pentru a cere să fie duşi la spital pentru internare. Ulterior, desigur că aceștia s-au răzgândit.

Decizia celor de la DSP ridică multe semne de întrebare, mai ales în contextul în care unii dintre aceşti pacienţi stăteau de mai bine de 10 zile în autoizolare la domiciliu sub tratament.

Astfel, începând de joi seară, aproape toate ambulanţele din judeţul Botoşani au început un lung şir de transferuri de la domiciliile a zeci de bolnavi confirmaţi cu Covid19 către Spitalul Judeţean sau Secţia de Boli Infecţioase.

Bolnavi ameninţaţi cu poliţia

În momentul în care bolnavii cereau explicaţii acestora li se transmitea sec că „aşa este ordin de la DSP”, aceştia fiind ameninţaţi prin telefon că refuzul de a merge la spital ar însemna că vor fi transportaţi cu Poliţia. Un alt lucru care a surprins în modul de abordare al celor de la DSP a fost faptul că aceştia îi puneau pe bolnavi să sune la 112 pentru a cere o ambulanţă şi a solicita chiar ei transferul şi internarea în spital.

O mare parte dintre cei chemaţi imperativ la spital erau chiar parte din personalul medical al SJU, aflat în izolare la domiciliu impusă chiar de DSP.

„Este halucinant”

Decizia şefilor din Sănătate i-a nelămurit chiar şi pe unii medici din spital, care s-au văzut deodată cu secţiile pline, deoarece pacienţii cu suspiciune se internează câte unul în salon, astfel că în unele secţii stau internaţi doar 20-30 de bolnavi pe un etaj întreg.

„Eu ştiam că la nivel naţional se spune că ne pregătim pentru cazuri medii şi grave şi trebuie să eliberăm spitalele. Acum ce facem, le umplem ca să avem ce externa peste câteva zile. Este halucinant. Au fost internaţi oameni asimptomatici sau cu forme uşoare, care erau în izolare şi urmau tratament de 10-12 zile. Deci după ce au stat aproape două săptămâni în izolare vii şi îi internezi în spital şi rişti să îi îmbolnăveşti mai tare. Oamenii stăteau acasă cu tratament prescris de medic, erau în domiciliul propriu, foloseau baia proprie, nu o împărţeau cu alţi 4-5 oameni”, a spus un medic din cadrul SJU Botoşani.

Testări făcute doar la spital

O altă explicaţie care li s-a dat unora dintre cei chemaţi la spital pentru a fi internaţi a fost faptul că nu mai este voie ca testarea pentru Covid19 să se facă la domiciliul pacientului, ci doar în spital. Această măsură poate fi văzută şi ca una de economie de timp şi resurse, în loc ca echipaje de la DSP sau Ambulanţă să meargă acasă la pacienţi, aceştia să fie toţi în acelaşi loc, însă riscurile expunerii unor asimptomatici la noul coronavirus sunt şi mai mari în spital.

Persoană chemată pentru internare după al doilea test negativ

La fel de bizar este faptul că responsabilii DSP Botoşani au chemat la internare o persoană care a ieşit negativă la a doua testare pe motiv că este ilegală testarea la domiciliu, în condiţiile în care prima retestare la care a fost supusă s-a făcut tocmai la domiciliu, cu exact patru zile mai devreme.

Fiind solicitat un punct de vedere oficial de la DSP Botoşani, răspunsul acestora a fost scurt. „Pozitivii au fost chemaţi pentru internare deoarece aşa este procedura”, au spus aceştia.

Potrivit aceleiaşi surse, în prezent sunt internaţi 189 de botoşăneni confirmaţi cu covid19, iar alţi 30 sunt cu suspiciuni.

„Mi se spunea în continuu că a fost o prevedere, care apoi a fost abrogată”

Bulversaţi de deciziile contradictorii, unii dintre cei care au fost sunaţi pentru a fi internaţi au încercat să ceară lămuriri cu privire la ordinul care îi obligă să sune la 112 pentru a se interna şi mai ales cine spune că testările la domiciliu sunt ilegale.

„Mi se spunea în continuu că a fost o prevedere, care apoi a fost abrogată. Mi se dădea un număr de ordin, dar care nu prevedea nimic de nici o abrogare, nici de internare. La telefon cei de la DSP îmi tot repetau «Asta e legea, trebuie să mergeţi la spital pentru tratament şi testare. Asta spune legislaţia. Respectaţi legislaţia. Mergeţi să vă internaţi. Nu este opţional». Păi colegii mei erau în spital deja de trei zile şi tot tratamentul pe care îl primeau era paracetamol şi nu fuseseră testaţi niciunul. Unde este justificarea? Ei ne cereau să sunăm noi la 112. Le-am zis că nu sun, au spus că vor veni cu Poliţia la uşă. Un apel telefonul nu poate fi considerat un act oficial niciunde în lume, pentru a mă acuza de zădărnicire a bolilor, aşa cum ameninţau”, a spus unul dintre bolnavii care au rămas carantinaţi la domiciliu.

Iar lucrurile nu se opresc aici, deoarece, în timp ce DSP suna oamenii spunându-le să se interneze, cei de la spital sunau disperaţi la DSP pentru a le spune că unitatea este plină pe secţiile care sunt deschise pentru bolnavii Covid şi pentru cazurile suspecte, iar secţiile care încă erau închise, nu puteau fi deschise din lipsă de personal.

Decizii schimbate radical la 72 de ore

Situaţia, ca de multe alte dăţi, s-a schimbat radical la doar 72 de ore. Realizând că măsurile pe care le iau nu au foarte mult sens, dar şi faptul că au reuşit, în doar 24 de ore, să aglomereze Spitalul Judeţean, adică exact ceea ce Ministerul Sănătăţii tocmai încerca să rezolve, adică să externeze pacienţii asimptomatici, reprezentanţii DSP au revenit asupra deciziei potrivit căreia testările nu mai pot fi făcute la domiciliu.

Astfel, deşi în weekend toţi bolnavii erau ameninţaţi la telefon de reprezentanţii DSP că trebuie să se interneze şi li se spunea că testarea la domiciliu este ilegală, ieri echipajele de testare de la Ambulanţă şi de la DSP au primit liste cu zeci de persoane pe care să le testeze chiar la domiciliu, acolo unde în weekend era ilegal. Cei care au avut, însă, nenorocul să asculte de ce li se cerea prin intermediul telefonului, au fost internaţi de vineri sau sâmbătă, însă mare parte dintre ei nu fuseseră testaţi nici măcar până ieri dimineaţă.

Măsuri total opuse luate la Iaşi

În acelaşi timp, la Iaşi, centrul universitar care coordonează activitatea pe Moldova, tocmai a luat decizia opusă şi anume externarea asimptomaticilor. „Cei din judeţul Iaşi vor fi supravegheaţi telefonic de medicul curant şi de psiholog. Vom vedea şi condiţiile de aplicare. Aşteptăm să vedem condiţiile de aplicare pentru externarea celor asimptomatici, transportul şi modul de urmărire în alte judeţe decât Iaşul. La Iaşi este organizat totul pentru un astfel de moment”, a declarat, tot joi seară, profesor doctor Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Autorităţile vor schimbări în conducerea spitalului

Şeful prefecţilor, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), liberalul botoşănean Gheorghe Sorescu, a fost în perioada sărbătorilor pascale acasă şi a băgat în şedinţă conducerea judeţului. Cu această ocazie, prefectul Dan Nechifor a ridicat problema managementului Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, unde peste o sută de cadre medicale s-au infectat cu Covid-19. „Ne confruntăm cu o situaţie deosebită la nivelul Spitalului Judeţean, în sensul că peste 120 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv cu coronavirus. Este un semnal mare de alarmă asupra capacităţii de a gestiona această situaţie, de aceea, am adus şi la cunoştinţa domnului secretar de stat necesitatea instituirii unui management capabil să creeze un circuit de lucru care să împiedice răspândirea Covid-19”, a spus prefectul judeţului.

Acesta va continua demersurile pentru punerea pe o direcţie clară în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei de la criză de la nivelul unităţii spitaliceşti, în calcul, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, fiind luate două variante: numirea lui Radu Malancea ca manager general sau a unei conduceri militare aşa cum s-a întâmplat şi în alte spitale afectate de pandemia de Covid-19.

Spitalul Judeţean s-a infectat chiar de la primul pacient cu Covid-19, o tânără în vârstă de 27 de ani, din Cândeşti, care, până la confirmarea cu noul virus, a fost plimbată pe mai multe secţii, infectând mai multe cadre medicale. De aici, boala s-a extins şi s-a ajuns în situaţia ca secţiile de diabet, oncologie, chirurgie, oftalmologie, medicală 1, urologie, cardiologie şi ORL să fie închise, iar după dezinfecţie acestea să trateze doar bolnavi sau suspecţi de Covid-19, spitalul întreg devenind unul pentru această afecţiune.

Statistică ireală cu privire la numărul de medici infectaţi

Haosul indus la nivel local de deciziile contradictorii şi lipsa de comunicare a celor de la DSP nu este cu nimic mai prejos decât a şefilor de la Ministerul Sănătăţii. Astfel, Grupul de Comunicare Strategică, constituit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a prezentat, săptămâna trecută, o statistică ireală cu privire la îmbolnăvirile cu Covid-19 în rândul cadrelor medicale. Acesta a raportat în dreptul judeţului Botoşani doar nouă cazuri, în condiţiile în care situaţia din spitalele din judeţul Botoşani este cu totul şi cu totul îngrijorătoare, autorităţile de aici raportând nu mai puţin de 162 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în rândul medicilor, asistenţilor medicali şi personalului auxiliar. Dintre aceştia, 135 sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, 25 la Dorohoi şi 2 la Spitalul de Recuperare. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din numărul total de bolnavi de Covid19 din Botoşani sunt cadre medicale, un raport nemaiîntâlnit în alt judeţ din România, care, însă, pare a fi văzut ca o normalitate de Ministerul Sănătăţii, care nu a luat vreo măsură specială până în prezent în judeţul nostru.

Ulterior, un reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică a explicat că totul s-a blocat la respectiva instituţie, care nu ar fi actualizat baza de date.

Numărul îmbolnăvirilor creşte la Botoşani

Numărul de persoane diagnosticate cu coronavirus la Botoşani a cunoscut, ieri, o creştere. Astfel, dacă duminică au fost raportate 327 de cazuri de Covid 19, ieri numărul persoanelor pozitive era de 333, cu şase mai mult.

Până în prezent, 19 botoşăneni au decedat pe teritoriul judeţului, iar 35 de persoane au fost declarate vindecate.

Până ieri, potrivit datelor centralizate de către DSP, pe teritoriul judeţului Botoşani erau în carantină instituţionalizată 249 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alţi 138 de botoşăneni sunt în izolare la domiciliu. De la începutul stării de urgenţă, 3.939 de botoşăneni s-au aflat sau se află în autoziolare la domiciliu.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică, la nivelul judeţului Botoşani, 333 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19.

Pe teritoriul României, au fost confirmate 9.242 cazuri de persoane infectate cu virusul Covid – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate şi externate. Totodată, până ieri, 498 de persoane diagnosticate cu Covid-19 au decedat.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 245 de pacienţi.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 13.372 de persoane. Alte 41.136 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 101.552 de teste.

 

TELEFOANE UTILE ÎN CONTEXTUL
PANDEMIEI DE CORONAVIRUS

– Persoanele din municipiul Botoşani izolate la domiciliu care nu au aparţinători care să le asigure aprovizionarea cu alimente, medicamente şi bunuri – 0231/502200 sau 0372/316724.

– Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Botoşani: 0231/508.155

– Cazurile de persoane care încalcă izolarea sau carantina pot fi reclamate la 112

– Număr naţional Telverde informaţii despre coronavirus, nu pentru urgenţe – 0800.800.358

– Cadrele didactice, elevii, părinţii care doresc în această perioadă consiliere gratuită – 0771.141.767 şi 0771.141.750 (sau pot scrie specialiştilor la adresa de e-mail proactaedu@gmail.com)

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
53 %
4.5kmh
63 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...