vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăCarantină transformată în afacere

Carantină transformată în afacere

♦ Peste 1.000 de persoane au stat în carantină în hotelurile din Botoşani, statul plătind sume consistente într-o perioadă când unităţile nu prea aveau clienţi

Guvernul pare să fi ajuns la fundul sacului. După o lună şi jumătate în care a plătit câte 230 de lei pentru fiecare loc de cazare asigurat persoanelor carantinate, Executivul a ajuns la concluzia că sunt prea mulţi bani cheltuiţi şi a decis ca această sumă să fie plătită pentru fiecare cameră pusă la dispoziţie şi nu pentru un loc de cazare.

Aceasta nu schimbă, totuşi, prea mult datele problemei, deoarece, ca să respecte normele impuse de autorităţi, hotelierii, în general, îi cazează singuri în cameră pe carantinaţi, cel mult câte doi. „Decizia de a muta la 230 de lei per cameră şi nu pe persoană nu va afecta în mod radical pentru că nu pot să stea foarte mulţi în cameră pentru că nu au voie să stea trei-patru persoane în cameră. Noi avem circa 40 de hoteluri care lucrează în asemenea condiţii, ele sunt puţin afectate, dar nu cred că e o măsură dramatică încât să ne plângem”, recunoştea Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România şi General Manager IBIS Continental Hotels, adăugând că această situaţie „a fost o salvare din punct de vedere financiar comparativ cu o perioadă în care nu ar fi încasat niciun ban, acum au încasat măcar ceva… totuşi a fost o afacere bună pentru toată lumea”.

Costuri suportate de Ministerul Sănătăţii

Exemplu hotelierilor botoşăneni este elocvent. Ei practicau preţuri mult mai mici în mod normal în această perioadă. De exemplu, potrivit booking.com, o noapte de cazare cu mic dejun, la Hotel Rareş sau la Pensiunea Bianca, nu depăşeşte 120 de lei, în timp ce la Hotel Maria, unde sunt cazate cadrele medicale ce tratează bolnavii de Covid, preţurile nu trec de 165 de lei noaptea.

Banii pentru carantinaţi sunt suportaţi de la bugetul de stat, mai exact din cel al Ministerului Sănătăţii, care prin intermediul direcţiilor de sănătate publică asigură fondurile către consiliile locale sau judeţene care au încheiat contractele cu furnizorii de locuri de cazare.

De la începutul perioadei de carantinare şi până la sfârşitul lunii aprilie, în spaţiile din Botoşani, au stat 1.086 de persoane. Dintre acestea, 286 se mai aflu încă în carantină, numărul lor crescând la 358 la sfârşitul săptămânii.

Cheltuială uriaşă la nivel naţional

Pe lângă cazare, potrivit Hotărârii nr. 269/2020 privind modificarea şi completarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi luarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, cu fiecare persoană carantinată statul mai cheltuieşte 70 de lei/zi pentru hrană şi 30 lei/zi/persoană pentru colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare şi cheltuielile cu dezinfecţia spaţiilor, la sfârşitul fiecărei perioade de carantinare.

Cheltuiala este uriaşă dacă o extrapolăm la nivelul întregii ţări. Mai mult, trebuie spus că tuturor celor carantinaţi li se fac teste pentru a vedea dacă sunt sau nu pozitiv la Covid-19. Un test costă aproximativ 600 de lei.

Astfel, până la apariţia noilor norme prin care s-a decis ca decontarea cazării să se facă pe pat nu pe cameră, numai la Botoşani cheltuielile totale cu carantinaţii au depăşit patru milioane de lei, adică se apropie de milionul de euro.

Sute de mii de euro pentru cazarea personalului medical

Pe de altă parte, peste trei milioane de lei, adică aproximativ 700.000 de euro au fost alocaţi de către  Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani pentru plata cazării şi mesei personalului medical şi de suport dedicat secţiei Covid-19 şi a celor care interacţionează cu pacienţi şi care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului propriu în hotelurile Maria şi Rapsodia.

„Dacă nu vom mai avea locuri în spitale, cazurile noi le vom duce şi în locurile de carantinare”

Şi businessul nu se opreşte aici. La decizia comandantului acţiunii, care la Botoşani este prefectul, bolnavii asimptomatici şi cei cu forme uşoare de Covid-19 pot fi cazaţi sub supraveghere medicală în hotelurile din zonă şi menţinuţi în carantină până se vindecă, dacă nu mai sunt locuri disponibile în spitale. Iar cum situaţia sistemului sanitar judeţean se agravează pe zi ce trece, nu e exclus ca în cel mai scurt timp să avem persoane bolnave de covid internate în hoteluri sau pensiuni. „Nu-i vom externa pe cei asimptomatici sau cu forme uşoare din spital. Ei vor rămâne acolo până se negativează. Dacă nu vom mai avea locuri în spitale, cazurile noi le vom duce şi în locurile de carantinare”, a declarat Dan Nechifor, după vizita ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...