sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăNoul virus a ajuns şi la Pediatrie

Noul virus a ajuns şi la Pediatrie

♦ Direcţia de Sănătate Publică a declanşat o anchetă epidemiologică după ce un adolescent a fost diagnosticat cu Covid19, deşi iniţial primise două rezultate negative în urma unor teste rapide
♦ Băiatul a ajuns la spital după ce a căzut de pe bicicletă fiind suspect de o fractură de antebraţ stâng

[audiofile]

Cadrele medicale din cadrul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavormati” au intrat în alertă şi fac, în prezent, obiectul unei anchete epidemiologice, după ce un adolescent din judeţul Suceava a fost confirmat cu Covid19, în ciuda asigurărilor medicilor suceveni că acesta nu are nimic.

La această situaţie s-a ajuns după un incident care a avut loc în localitatea natală a adolescentului de 17 ani, pe 20 mai. Acesta se afla în Hânţeşti, judeţul Suceava şi se plimba cu bicicleta în apropierea casei părinţilor. La un moment dat băiatul s-a dezechilibrat şi a căzut, aterizând pe mâna stângă. Ulterior acesta a simţit o durere puternică, motiv pentru care şi-a alertat părinţii, iar aceştia l-au transportat la Spitalul Municipal Rădăuţi.

Medicii de acolo au realizat că, fiind minor, copilul nu putea fi tratat pe secţia acelui spital, care era oricum deja plină şi cu cazuri mai grave. Conform fişei medicale, băiatului i-a fost efectuate două teste rapide pentru depistarea covid, ambele venind negative, astfel că s-a solicitat transferul la Secţia de Pediatrie de la Botoşani.

Adolescentul a fost preluat de compartimentul de ortopedie pediatrică, fiind suspect de o fractură de antebraţ stâng. La internare, conform protocoalelor stabilite de conducerea spitalului şi de cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), s-a dispus totuşi testarea pentru covid şi cu analize de laborator, iar, spre surpriza medicilor, acestea au venit pozitive, o zi mai târziu, tot personalul intrând în alertă.

Anchetă epidemiologică declanşată de DSP

„În teorie toţi pacienţii trebuie trataţi ca suspecţi de covid şi personalul să se protejeze. Dar când acel pacient are două teste negative, automat, chiar şi în subconştient, intervine relaxarea”, a spus un asistent din cadrul secţiei.

După primirea rezultatului pozitiv a fost anunţată imediat Direcţia de Sănătate Publică, care a declanşat o anchetă, la finalul căreia s-ar putea ajunge până la izolarea cadrelor de pe secţia de ortopedie, şi aşa puţine la număr. „În prezent este în desfăşurare o anchetă epidemiologică. La finalizarea acesteia se vor lua măsurile care se impun, în funcţie de concluzii”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

După ce a fost tratat pentru traumatismul pentru care a venit, minorul a fost transferat la Secţia de Boli Infecţioase Suceava pentru a fi tratat de Covid19, conform procedurilor.

Zeci de cadre medicale izolate după un caz similar

Din nefericire acesta nu este, însă, singurul caz de acest fel petrecut în municipiu. Astfel 49 de cadre medicale au intrat în autoizolare după ce au intrat în contact cu o pacientă infectată. Femeia, în vârstă de 27 de ani, din Cândeşti, a fost primul pacient cu Covid19 din Spitalul Judeţean, iar până la confirmarea cu noul virus a fost plimbată pe mai multe secţii ale spitalului. Femeia s-a infectat după ce a participat la înmormântarea mamei sale unde veniseră şi mai multe rude din străinătate. După câteva zile aceasta a început să se simtă rău şi a fost transportată la spital. Însă, deşi avea simptome specifice, medicii infecţionişti care au consultat-o au refuzat testarea din cauza definiţiei de caz de la vremea respectivă. Într-un final, după insistenţele mai multor cadre medicale tânăra a fost testată rezultatul fiind pozitiv. Ulterior aceasta a fost transportată la Iaşi, iar câteva zile mai târziu şi-a pierdut viaţa.

Iniţial femeia a fost considerată pacientul zero de la SJU, însă după câteva săptămâni, în urma unei anchete epidemiologice a fost descoperit faptul că la aceeaşi înmormântare a participat şi o asistentă din cadrul unităţii sanitare, care a ascuns cu seninătate acest lucru. Acesta şi-a infectat cel puţin o colegă şi s-a ales cu un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Botoşaniul este pe locul patru pe ţară la îmbolnăviri

Până ieri, pe teritoriul judeţului Botoşani, 710 persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19.

Dintre acestea, 446 au fost deja declarate vindecate, în timp ce în carantină instituţionalizată sunt 100 de persoane. Pentru acestea se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul SARS-Cov-2. Alte 2.033 de persoane se află în izolare la domiciliu.

În acest moment Botoşaniul este depăşit la numărul de îmbolnăviri doar de judeţul Suceava, Bucureşti, şi judeţul Neamţ.

44 de botoşăneni şi-au pierdut viaţa din cauza infecţiei cu coronavirus.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.070 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-Cov-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.399 au fost declarate vindecate şi externate. Până la închiderea ediţiei 1.185 de persoane şi-au pierdut viaţa.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...