vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăSex cu minori trecut cu vederea

Sex cu minori trecut cu vederea

♦ Poliţiştii au clasat cazul unei fete în vârstă de 14 ani din judeţ care a întreţinut raporturi sexuale cu mai mulţi bărbaţi
♦ Ancheta în acest caz a fost demarată după ce reporterii „Monitorul” au sesizat DGASPC, iar reprezentanţii instituţiei au mers la spital unde au vorbit cu minora
♦ O anchetă jurnalistică a scos la iveală că în România, când un minor cu vârsta sub 15 ani este abuzat sexual, şansele ca fapta să fie considerată viol sunt extrem de reduse

Situaţie revoltătoare într-o anchetă a poliţiei în cazul unei fete în vârstă de 14 ani, din Blândeşti, care a întreţinut raporturi sexuale cu mai mulţi localnici. După o anchetă care a durat aproape şase luni, poliţiştii au propus clasarea cazului, întrucât faptele s-ar fi petrecut cu consimţământul fetei. Soluţia pare cel puţin surprinzătoare, în condiţiile în care Codul penal prevede clar că raportul sexual comis cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani, fără să se facă vreo trimitere la existenţa vreunui consimţământ sau nu.

Ba mai mult, în alte situaţii, când minorele ar fi chiar în concubinaj cu iubiţii lor mai mari ca vârstă, s-a mers pe trimitere în judecată. Cel mai recent caz este cel al unui tânăr din Conceşti, care a fost inculpat pentru act sexual cu o minoră, deşi el şi partenera sa convieţuiesc şi acum împreună.

Cazul din comuna Blândeşti a ridicat suspiciuni localnicilor încă din start, întrucât autorităţile s-au făcut iniţial că nu ştiu nimic despre cele întâmplate. De altfel, ancheta a fost deschisă abia după ce reporterii „Monitorul” au sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), iar reprezentanţii instituţiei au stat de vorbă cu fata.

Copila a încercat să-şi pună capăt zilelor

În fapt, pe 30 iunie 2019, fata, care abia împlinise de 14 ani, s-a întâlnit cu alţi copii în faţa şcolii, unde obişnuiau să se joace, după care a mers la un magazin din sat, de unde şi-a cumpărat un suc şi o pungă de seminţe. Când să plece, câţiva tineri care chefuiau lângă o maşină în drum au acostat-o, dar la intervenţia gestionarei au lăsat-o în pace.

Ulterior, minora a fost dusă pe un imaş, unde ar fi întreţinut raporturi sexuale cu cel puţin unul dintre tineri. Când a văzut că se întunecă şi fata nu ajunge acasă, mama copilei a plecat prin sat să o caute, dar fără succes.

Minora a revenit la domiciliu abia spre miezul nopţii, când a recunoscut ce s-a întâmplat. Luată la rost de mamă şi de sora mai mare, ea a vrut atunci să-şi taie venele cu un ciob. A doua zi, pe 1 iulie 2019, copila a fost luată de acasă de poliţistul din sat şi dusă la spital, dar timp de o săptămână cazul a fost ţinut sub tăcere. Povestea a ieşit la iveală abia când un localnic, realizând că nu se face nici o anchetă, a relatat întâmplările jurnaliştilor.

Anchetă pornită după ce povestea a apărut în presă

Abia după ce reporterii „Monitorul” au sesizat DGASPC, iar reprezentanţii instituţiei au mers la spital unde au vorbit cu minora, aceasta recunoscând că a întreţinut raporturi sexuale consimţite cu doi tineri cu care a avut relaţii de prietenie, cercetările au fost declanşate. Asta pentru că, au susţinut atunci poliţiştii, nimeni nu ar fi avut cunoştinţă că fata ar fi întreţinut relaţii sexuale, deşi mai tot satul ştia, şi nimeni nu a făcut o plângere în acest sens până atunci. „A fost deschis un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracţiunii de act sexual cu un minor, întrucât ambele raporturi sexuale au fost cu consimţământul minorei”, spuneau reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Din câte a relatat fata, primele acte sexuale le-ar fi întreţinut în 2018, pe când avea doar 13 ani, cu prietenul de la acea vreme, însă ulterior relaţia de prietenie s-a destrămat. Anul trecut, fata s-ar fi împrietenit cu un alt tânăr în vârstă de 21 de ani, cu care a întreţinut din nou acte sexuale pe 30 iunie. Cu toate acestea, poliţiştii au propus la începutul acestui an clasarea dosarului.

Practică judiciară necorelată cu legea protecţiei copilului

Cazul de la Blândeşti face parte însă dintr-o serie lungă de dosare în care dreptatea a fost strâmbă. O anchetă jurnalistică făcută de o organizaţie formată din jurnalişti independenţi, denumită Dela0.ro, a scos la iveală că în România, când un minor cu vârsta sub 15 ani este abuzat sexual, şansele ca fapta să fie considerată viol sunt extrem de reduse. Dacă agresorul nu lasă urme, anchetatorii pleacă de la premisa că actul sexual s-a produs şi cu acceptul copilului.

„În puţine cazuri se iau în considerare factori secundari, precum posibilitatea existenţei constrângerii psihice sau inabilitatea victimei de a înţelege în întregime consecinţele deciziilor sale”, se arată în analiza făcută de Dela0.ro.

Astfel, potrivit aceloraşi surse, în perioada 2016 – 2019 au existat cel puţin 20 de cazuri în care anchetatorii şi instanţele au considerat că fete de 12 ani se pot afla în situaţia de a fi de acord să întreţină relaţii sexuale cu bărbaţi. Asta în condiţiile în care Codul penal românesc prevede clar că minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, considerându-se că nu are suficient discernământ pentru a înţelege consecinţele acţiunilor sale, iar la minorii cu vârste de 14 şi 16 ani este considerat discernământ diminuat.

În acest context, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a avansat ideea că practica judiciară, Codul penal şi Codul civil nu sunt corelate cu legea protecţiei copilului. „Ar trebui ca legea protecţiei copilului să dicteze şi celelalte să se alinieze”, crede Daniela Boşca, directorul FONPC, care propune ca magistraţii să abordeze cazurile de abuz asupra copiilor ca circumstanţe agravante, pentru interesul superior al copilului, indiferent de vârsta pe care acesta o are.

De altfel, dezvăluirile făcute de Dela0.ro a determinat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze, la sfârşitul lunii trecute, Inspecţia Judiciară pentru realizarea unui „control tematic la instanţe şi parchete referitor la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 – la zi”. Obiectivele verificării – arată minuta CSM – “practica instanţelor şi parchetelor referitoare la aprecierea consimţământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei”. Prin urmare, inclusiv cazul de la Blândeşti ar putea ajunge în atenţia Inspecţiei Judiciare.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...