Analize în hopuri pentru depistarea Covid19

♦ Analizele pentru depistarea SARS-Cov-2 s-au făcut, timp de câteva zile, cu un singur aparat la Botoşani din cauza lipsei de reactivi
♦ La nivelul judeţului Botoşani, cele două aparate au prelucrat până la finele lunii mai aproape 2.200 de probe

0

Analizele pentru depistarea noului coronavirus se fac din nou, în salturi, de câteva zile la Botoşani. Asta pentru că, de la începutul acestei săptămâni, a revenit vechea meteahnă a românilor, şi anume aprovizionarea deficitară. În acest caz, este vorba despre reactivii necesari pentru analiza testelor prelevate de la pacienţii suspecţi de Covid19. Astfel, timp de câteva zile din cauza unei întârzieri a furnizorului, în speţă Unifarm, unul dintre cele două aparate de analize Real Time PCR, pe care le deţine judeţul Botoşani, nu a funcţionat, din cauza lipsei de reactivi.

„Acum avem aparate, doar că lipsesc substanţele să le folosim. Din cauza asta trimitem o parte dintre analize la Iaşi, aşa cum făceam şi la început”, a spus un angajat al laboratorului Secţiei de Boli Infecţioase, acolo unde sunt plasate cele două aparate pentru depistarea Covid19. Lipsa de reactivi îi face acum pe cei din laborator să lucreze analizele doar cu un aparat, astfel că restul probelor prelevate sunt trimise la Iaşi cu o maşină a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), într-o ladă frigorifică.

În aceste condiţii, se înregistrează o întârziere în comunicarea rezultatelor testării, iar cei care aşteaptă să fie externaţi trebuie să stea chiar şi câteva zile în plus în spital din această cauză. „Sunt acum pacienţi care au un test negativ şi la 24 de ore trebuie să primească al doilea rezultat, care, normal, speră să fie negativ. Sunt care aşteaptă şi de două zile şi încă nu au primit nimic. Sunt la limita depresiei”, a spus unul dintre pacienţii internaţi la Secţia de Boli Infecţioase.

La nivelul judeţului Botoşani, cele două aparate au analizat, până la finalul lunii mai 1.094 de exsudate nazale şi faringiene, adică au prelucrat aproape 2.200 de probe. „Pe un singur aparat au fost prelucrate, în medie,  100-110 probe cu rezultate. Cu tot cu repetări. Pe amândouă aparatele aproximativ 200 de rezultate”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

 

Botoşaniul este pe locul patru la nivel naţional în privinţa îmbolnăvirilor

 

Cu un număr 796 de cazuri confirmate, judeţul Botoşani rămâne în continuare pe locul patru în România, după Suceava, Bucureşti şi Neamţ în privinţa numărului de îmbolnăviri. 555 de persoane din judeţ au fost deja declarate vindecate, iar 51 au decedat ca urmare a infectării cu noul coronavirus.

La nivel naţional, de la ultima informare, au fost înregistrate alte 238 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, ajungându-se la un total de 19.907 îmbolnăviri, ceea ce arată că numărul infestărilor începe uşor să crească.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate şi externate, iar 1.306 şi-au pierdut viaţa.

Datele centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică arată că pe teritoriul judeţului Botoşani, la ora actuală, în carantină instituţionalizată sunt 16 de persoane. Pentru toate acestea se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat sau nu virusul SARS-Cov-2.

De asemenea, la ora actuală, numărul botoşănenilor aflaţi în izolare la domiciliu este de 2.857.

Pe de altă parte, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat ieri că purtarea măştii încă rămâne obligatorie în spaţiile închise şi la locurile de muncă, cu câteva excepţii.

 

 

+12 -5
se încarcă...