vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăMilioane de euro înghiţiţi de pandemie

Milioane de euro înghiţiţi de pandemie

♦ Lupta cu coronavirusul aduce costuri uriaşe la Botoşani, doar pentru echipamentele de protecţie cheltuindu-se milioane de euro
♦ Sume importante de bani au fost decontate spitalelor pentru a putea plăti salariile angajaţilor, având în vedere că numărul serviciilor medicale efectuate în această perioadă a fost unul extrem de mic

Peste 20 de milioane de lei au fost cheltuiţi la Botoşani în lupta cu covid în decurs de mai bine de două luni pe timpul pandemiei de Covid19. O parte dintre bani au fost folosiţi pentru achiziţia de materiale sanitare de protecţie, iar la aceste cheltuieli se adaugă sumele plătite pentru botoşănenii aflaţi în carantină în toate această perioadă, carburantul consumat de ambulanţe cu transportul acestor pacienţi, care au fost într-un un du-te – vino aproape continuu, între Spitalul Judeţean şi Secţia de Boli Infecţioase, dar şi sporul covid pentru aproape 1.000 de salariaţi din Sănătate.

Cele mai mari sume au fost cheltuite, per total, de cea mai mare unitate sanitară din judeţ. În decurs de două luni, achiziţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) s-au ridicat la peste patru milioane de lei. „În lunile aferente situaţiei de urgenţă au fost achiziţionate peste 23.000 de combinezoane, aproape 450.000 de măşti de toate tipurile, aproape 30.000 de halate, la care s-au adăugat, mănuşi, botoşei, cagule, bonete, capeline şi dezinfectanţi, toate cu o valoare de peste patru milioane de lei”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU „Mavromati”.

De asemenea aproape 900 de angajaţi ai unităţii sanitare au promit sporul covid, ceea ce ar însemna aproape 4,5 milioane de lei pentru cele două luni cât a durat starea de urgenţă.

 

Cheltuieli importante şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă

 

O altă instituţie greu încercată a fost Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), care a cheltuit peste 500.000 de lei pentru achiziţia a 4.400 de combinezoane, 19.000 de măşti, 170.000 de mănuşi şi 600 de litri de dezinfectant. „Din fericire noi am reuşit să facem achiziţiile la timp, plus ce s-a primit din achiziţiile făcute de stat şi am reuşit să ne protejăm echipajele de intervenţie în permanenţă”, a precizat medicul Liliana Mateciuc, managerul SJA Botoşani.

Şi angajaţii de la Ambulanţă au primit sporul covid, sumele totale apropiindu-se de un milion de lei pentru două luni.

La toţi aceşti bani cheltuiţi se mai adaugă şi carburantul consumat pentru transportul pacienţilor cu suspiciune sau confirmare de Covid19 de la şi la Secţia de Boli infecţioase şi Unitatea de Primiri Urgenţe pentru investigaţii, analize şi evaluare, aproape 200.000 de lei fiind consumaţi în acest sens în perioada pandemiei.

 

Materiale de protecţie achiziţionate de stat

 

Cele două entităţi medicale, alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), au primit şi cantităţi semnificative de materiale de protecţie achiziţionate de statul român. Aproape 12.000 de combinezoane, peste 60.000 de măşti, peste 8.000 de viziere şi 150 de litri de dezinfectant, toate evaluate la peste un milion de lei.

 

Milioane de lei pentru carantina instituţionalizată

 

O altă cheltuială semnificativă a fost cea pentru carantina instituţionalizată a botoşănenilor care s-au întors din străinătate. Pentru fiecare persoană s-au plătit câte 330 de lei pentru cazare, masă şi prelucrarea deşeurilor, suma totală plătită la nivelul judeţului Botoşani ajungând la aproape şapte milioane de lei.

 

Ajutor pentru plata salariilor

 

Sume importante de bani au fost decontate şi spitalelor, în special SJU, pentru a putea plăti salariile celor aproape 2.500 de angajaţi, având în vedere că numărul serviciilor medicale efectuate în această perioadă a fost unul extrem de mic.

Pe perioada pandemiei de coronavirus şi a stării de urgenţă, spitalele botoşănene au fost ocupate la mai puţin de un sfert din capacitatea pe care o au, fiind degrevate de cazurile care nu necesitau internare şi fiind pregătite pentru a primi eventualele cazuri de coronavirus.

Conform statisticilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani, dacă în lunile ianuarie sau februarie gradul de ocupare al tuturor spitalelor botoşănene a fost de 100%, în luna martie a scăzut până la 85%, iar în luna aprilie procentul a ajuns la 25-35%, existând în această lună spitale care au fost ocupate chiar şi sub 10%.

Există, însă, şi unităţi medicale care, datorită profilului avut, şi-au menţinut gradul de ocupare la 100%, cum ar fi Secţia de Psihiatrie, Secţia de Pediatrie sau Maternitatea, sau chiar au lucrat mai mult, cum este cazul Spitalului Dorohoi, care, fiind considerat Spital non-covid, a preluat pacienţii din întreg judeţul.

La polul opus sunt spitalele care nu au desfăşurat activitate medicală sau aceasta a fost la limita de avarie în luna aprilie, cum ar fi spitalele de Recuperare şi cel de Pneumoftiziologie. „În perioada stării de urgenţă, spitalele au avut reglementări speciale, unele fiind nominalizate ca spitale Covid, non-covid, sau spitale suport. Finanţarea a fost asigurată din fondurile CAS sau de la minister, dintr-un fond special. Spitalul Judeţean, spre exemplu, nu a mai avut internări de zi, nu a mai avut consultaţii în policlinică, iar spitalul a internat doar cazuri Covid19”, a spus Carmen Nicolau, directorul general al CAS Botoşani.

Conform contractelor încheiate cu CAS, spitalele din Botoşani au primit peste 10 milioane de lei, fonduri de la Ministerul Sănătăţii, care au fost decontaţi pentru servicii medicale neefectuate din cauza pandemiei.

 

Donaţii de peste un milion de lei

 

La toate acestea se adaugă, desigur, donaţiile extrem de consistente ale afaceriştilor botoşăneni şi asociaţiilor, în frunte cu cea condusă de Vlad Plăcintă, toate acestea ajungând la peste un milion de lei.

Astfel, trăgând linie, după două luni de pandemie, judeţul Botoşani a cheltuit, din fonduri proprii, ale statului sau ale Uniunii Europene, peste 28,7 milioane de lei, adică aproape şase milioane de euro.

 

16 noi cazuri diagnosticate la Botoşani

 

În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Botoşani, încă 16 persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus, astfel că totalul celor infectaţi de la debutul epidemiei a ajuns, ieri, la 924, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică. Botoşaniul este pe locul cinci la nivel naţional în privinţa numărului de îmbolnăviri şi se află printre cele 10 judeţe în care au fost înregistrate mai mult de 10 noi cazuri. Până ieri 64 de botoşăneni şi-au pierdut viaţa din cauza Covid19.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 22.760 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-Cov-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.117 au fost declarate vindecate şi externate, iar 1.451 au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 345 de noi cazuri de îmbolnăvire, la nivel naţional.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...