Preţ plătit de pacienţi pentru redeschiderea spitalului

♦ Redeschiderea Spitalului Judeţean pentru mai multe categorii de bolnavi a venit la pachet cu un preţ pentru pacienţi şi anume timpii mari de aşteptare pentru internare
♦  În prezent, toţi pacienţii sunt testaţi la internare, iar, fizic, capacitatea unităţii sanitare nu face faţă şi la pacienţi suspecţi, cei confirmaţi, şi cei care nu au covid, astfel că unii bolnavi aşteaptă în corturile şi modulele din curtea spitalului până la venirea rezultatului

0

Revenirea la normal a celui mai mare spital din judeţ nu se face fără probleme, atât pentru cadrele medicale, cât mai ales pentru pacienţi. Dacă până acum bolnavii botoşăneni nu aveau posibilitatea de a se trata pentru diverse afecţiuni, pentru că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) trata doar cazuri covid, de la finele săptămânii trecute, unitatea sanitară a fost transformată în spital mixt. Asta înseamnă că aproape jumătate din spital va putea trata pacienţii care nu sunt infectaţi cu SARS-Cov-2, dar au atât de mare nevoie de ajutorul medicilor în alte afecţiuni. „Covid19 este o boală. Dintre atâtea alte mii de boli, care şi ele trebuie tratate. Sunt urgenţe, pe care trebuie să le rezolvăm. Eu vreau şi încerc, alături de DSP şi colegi, ca spitalul să revină la adevărata lui destinaţie, asta este dorinţa cu care am venit, iar un prim pas, zic eu că l-am făcut”, a spus medicul Radu Malancea, managerul interimar al SJU.

Timpi mari de aşteptare pentru pacienţi

Redeschiderea spitalului a venit, însă, cu alte probleme pentru pacienţii care se prezintă la Urgenţe, sau în ambulatoriu, şi anume perioada mare de aşteptare pentru cazurile care nu reprezintă urgenţe. Astfel, pacienţii aşteaptă ore în şir pentru a putea fi internaţi în spitalul devenit mixt. Asta pentru că, în prezent, toţi pacienţii sunt testaţi la internare, iar, fizic, capacitatea unităţii sanitare nu face faţă şi la pacienţi suspecţi, şi confirmaţi, şi cei care nu au covid. Astfel, pacienţii care au nevoie de internare sunt testaţi, după care, fie aşteaptă în corturile şi modulele din curtea spitalului până la venirea rezultatului, fie sunt internaţi pe secţiile de suspecţi, unde locurile sunt, însă, limitate.

„Prin crearea de saloane non-covid s-a redus şi numărul paturilor pentru suspecţi. Din acest motiv se întâmplă ca pe secţiile de suspecţi să fie perioade în care nu sunt locuri. De aceea pacienţii aşteaptă uneori în cort. Direcţia de Sănătate Publică analizează dinamica îmbolnăvirilor împreună cu cei de la spital în fiecare săptămână, putându-se modifica structura unor secţii, în funcţie de cazurile care apar”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al DSP Botoşani.

„Un suspect poate fi periculos şi pentru societate, dar şi un «balast» pentru spital”

Astfel, pentru a evita noi îmbolnăviri, toţi pacienţii sunt testaţi la internare, ceea ce creează însă timpi de aşteptare foarte mari. „Cei suspecţi stau singuri într-un salon, până la sosirea rezultatelor. Un suspect poate fi periculos şi pentru societate, dar şi un „balast” pentru spital. Pentru că un salon are cinci paturi, dar cazăm un singur bolnav. Aşa ne facem o imagine mult mai rapidă, iar în 12-24 de ore ştim în ce direcţie va merge pacientul, dar în acelaşi timp numărul de paturi din spital e mult mai mic. Dacă e urgenţă îi facem ce trebuie, nu aşteptăm să vină rezultatul, pentru că avem şi săli de operaţii pentru suspecţi şi terapie intensivă pentru ambele cazuri, dar ne ajută să ne organizăm mult mai bine şi mai repede. Îmi imaginez că este greu pentru pacienţi, dar trebuie să înţeleagă că aceste măsuri sunt luate tocmai ca să putem redeschide spitalul pentru toate afecţiunile”, a mai spus medicul Radu Malancea.

 

+23 -10
se încarcă...