Examene terminate cu beţii de comă

♦ O adolescentă din Botoşani, care a obţinut o medie peste 9 la evaluarea naţională, a sărbătorit reuşita cu o beţie în urma căreia a ajuns la spital
♦ Cazul nu este unul singular, iar după afişarea rezultatelor 10 copii au ajuns la spital din cauza consumului de băuturi alcoolice în exces

Mai mulţi copii, cu rezultate notabile la evaluarea naţională, au ajuns în ultimele zile la Pediatrie în stare de ebrietate sau chiar comă alcoolică. Unul dintre cazuri a fost înregistrat miercuri după-amiază, când o fată a ajuns la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) Pediatrie. Aceasta le-a spus părinţilor că iese în oraş cu mai mulţi colegi pentru a sărbători, mai ales că tânăra avea media generală peste 9. După câteva ore, părinţii au primit un apel telefonic de la unul dintre membrii grupului cu care ieşise tânăra, prin care au fost anunţaţi că aceasta era în comă alcoolică şi a fost chemată o ambulanţă.

„Este cel puţin surprinzător. Părinţii erau în stare de şoc. Ei au ajuns de acasă la spital, în acelaşi timp cu ambulanţa. Nu ştiau nici ei nimic, ce a băut fata, unde a băut, cu cine. Dar din păcate cam acesta este situaţia la cazurile de acest fel. Părinţii ştiu ceva, iar copiii ajung la spital din alte locuri şi anturaje. Fata aceasta a luat peste 9 la capacitate”, a spus un asistent din cadrul CPU Pediatrie.

Situaţii similare în judeţ

Potrivit cadrelor medicale, de la afişarea notelor la evaluarea naţională aproape zece copii au ajuns la spital, atât la Dorohoi, cât şi la Botoşani, din cauza consumului de băuturi alcoolice în exces. Ciudat este faptul că toţi cei care au ajuns la spital sunt copii cu note mari, printre aceştia nefiind niciunul dintre cei care au picat sau au luat note mici.

Din păcate, cazurile de copii în comă alcoolică sau stare de ebrietate au devenit o obişnuinţă pentru cadrele medicale. Anul trecut, un băieţel de opt ani din localitatea Tocileni a ajuns la spital în comă alcoolică după ce a băut vişinată dintr-o sticlă găsită în casă, acesta rămânând singur.

Un alt caz, aceleaşi motive. Un copil de 11 ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a consumat o cantitate apreciabilă de alcool. Băiatul, originar din localitatea Durneşti, a ajuns la spital în comă alcoolică după ce ar fi consumat ţuică împreună cu mai mulţi prieteni. Copilul a băut în sat după care, cu picioarele împleticindu-se, a mers spre casă, unde locuieşte împreună cu bunicii. Băiatul a mai apucat să intre pe uşă şi să-i spună bunicii sale că a băut rachiu şi îi este rău, după care şi-a pierdut cunoştinţa.

În total, anul trecut au fost peste 40 de prezentări la CPU Pediatrie, a unor copii cu starea generală afectată de consumul de alcool.

 

 

Deja ai votat!