spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăPensionarii botoşăneni rămân cei mai săraci din ţară (video)

Pensionarii botoşăneni rămân cei mai săraci din ţară (video)

♦ Majorarea pensiilor este aşteptată de toţi vârstnicii botoşăneni, însă această măsură va accentua şi mai mult diferenţele dintre pensiile botoşănenilor şi cele din restul ţării.
♦ Două treimi dintre pensionarii din Botoşani încasează lunar sub 1.265 de lei, cât este valoarea punctului de pensie

Pensionarii botoşăneni sunt cei mai amărâţi din întreaga ţară, ei având de departe cele mai mici venituri. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), la sfârşitul primul trimestru pensia medie lunară a înregistrat o uşoară creştere, cu 0,8%, la 1.423 de lei, cauzată de decesul câtorva mii de pensionari, majoritatea cu venituri mult sub media naţională, şi de intrarea în sistem a unor noi pensionari cu venituri ceva mai mari.

Judeţul Botoşani a rămas în continuare cu cei mai săraci pensionari, pensia minimă înregistrată la noi, potrivit INS, fiind de numai 1.095 de lei, cu 730 de lei mai puţin faţă de cea mai mare pensie medie, 1.825 de lei, care se înregistrează în judeţul Hunedoara. Pensii foarte mici se mai înregistrează în judeţele Giurgiu (1.102 lei) şi Vrancea (1.120 lei), pe când la polul opus se situează municipiul Bucureşti (1.738 lei) şi judeţul Braşov (1.635 lei).

„Nu prea sunt soluţii constituţionale”

Acest decalaj se va accentua şi mai mult odată cu punerea în aplicare a majorării pensiilor potrivit legii adoptate de către majoritatea PSD. Pensiile mari vor fi şi mai mari, în timp ce cele mici nu vor creşte prea mult. Vrând-nevrând, deputatul social-democrat Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a fost nevoit să recunoască acest lucru, dar susţine că tocmai pentru că pensiile la Botoşani sunt cele mai mici din ţară este bine ca acestea să crească. „Într-adevăr aşa va fi, acea diferenţa între pensia medie din Botoşani şi la nivel naţional va creşte… Cu siguranţă oamenii din Botoşani au mai multă nevoie şi fac apel la parlamentarii PNL de Botoşani să conştientizeze şi să memoreze aceste cifre şi să ceară guvernului lor să majoreze pensiile”, declară fostul ministru al Muncii.

Marius Budăi susţine că nu prea sunt soluţii constituţionale pentru modificarea structurii pensiilor, astfel încât şi pensiile de la Botoşani să se apropie de media naţională. „O măsură de creştere pe structură nu se poate în momentul de faţă, pentru că ar fi neconstituţională. Calculul în formula pensiilor este pe valoare de punct de pensie”, a mai spus Budăi, refuzând ideea unei impozitări progresive, care ar reduce ecarturile dintre pensiile cele mai mici şi cele mai mari şi ar asigura şi bani mai mulţi la buget. „Pentru pensiile pe contribuţie nu susţin această soluţie”, a mai spus Budăi, în schimb a avansat ca idei creşterea pragului până la care pensia să nu fie impozitată şi a celui până la care se acordă medicamente compensate şi gratuite.

Două treimi dintre pensionari încasează lunar sub 1.265 de lei

În luna aprilie, în judeţul Botoşani erau în plată 93.659 de pensionari. Două treimi dintre pensionarii din Botoşani încasează lunar sub 1.265 de lei, cât este valoarea punctului de pensie, iar 50.411 persoane au avut în această lună pensii mai mici de o mie de lei. Cea mai mare parte dintre acestea, 37.468, sunt din mediul rural, în timp ce 12.943 sunt din mediul urban. Aproape 13.000 de vârstnici au pensii cuprinse între 1.000 şi 1.265 de lei. 7.205 dintre aceştia trăiesc în municipiile şi oraşele judeţului, în timp ce 5.711 în mediul rural.

Cauzele valorii mici a pensiilor plătite la Botoşani sunt multiple.

Principala este faptul că angajaţii din Botoşani au avut, de-a lungul anilor, venituri mai reduse decât în restul ţării, motiv pentru care zona a fost, este şi va rămâne pentru mult timp săracă. Din cauza veniturilor modeste, şi valoarea pensiilor calculate este una derizorie.

Apoi, valoarea pensiei medii în Botoşani este trasă mult în jos de faptul că o treime dintre pensionarii din judeţ beneficiază de indemnizaţii de completare până la nivelul pensiei minime. Peste o treime din vârstnicii botoşăneni beneficiau de pensia minimă socială, de 704 de lei, care este acordată pentru persoanele care nu au stagiul minim de cotizare (15 ani). Aşa se face că există câteva pensii de doi-trei lei în plată, diferenţa până la pensia minimă fiind suportată de bugetul de stat.

De asemenea, faptul că judeţul Botoşani a fost şi este unul preponderent agricol se vede şi la nivelul veniturilor pensionarilor. De altfel, unul din şase vârstnici este pensionar agricultor. Vorbim de 15.045 de persoane, care încasează o pensie medie de doar 571 de lei. Peste 10.000 de pensionari botoşăneni primesc indemnizaţii sociale de completare până la 704 lei, Botoşaniul fiind al treilea judeţ la nivel naţional ca număr de foşti agricultori beneficiari de indemnizaţie socială. Singurele judeţe care ne depăşesc la aceste capitole sunt Iaşi (10.805 de beneficiari) şi Dolj (10.574 de beneficiari). Indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat pentru pensionarii agricultori botoşăneni a fost de 127 de lei, cu 15 lei mai puţin decât media naţională, ceea ce demonstrează că majoritatea acestor bătrâni au muncit ani buni în agricultură şi şi-au făcut normele.

Pe de altă parte, trebuie spus că, la Botoşani, cea mai mare pensie de asigurări sociale aflată în plată în acest moment are o valoare de 14.238 de lei, în timp ce cea mai mare pensie specială plătită la Botoşani este de 39.117 lei.

Premierul spune că nu sunt bani pentru creşteri consistente

Premierul Ludovic Orban a declarat că majorarea pensiilor era greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă, dar că acum, când România este într-o criză, creșterea pensiilor cu 40% nu poate fi susținută financiar.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar, pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, a spus premierul.

Până recent, cabinetul Orban, prin vocea ministrului de Finanțe Florin Cîțu, susținea că un scenariu luat în calcul de guvern este majorarea pensiilor cu doar 10% de la 1 septembrie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...