Bolnavii de Covid19 asimptomatici, externaţi după zece zile

♦ Ministrul Sănătăţii a aprobat o serie de noi reglementări potrivit cărora pacienţii asimptomatici diagnosticaţi cu Covid19 pot fi externaţi după 10 zile de la internare, chiar dacă nu au două teste negative consecutive
♦ De la intrarea în vigoare a noilor reguli aproape 80 de botoşăneni au fost externaţi

0

Chinul botoşănenilor care erau obligaţi să stea zeci de zile în spital după ce au fost infectaţi cu SARS-Cov-2, deşi nu aveau nici un simptom a ajuns la sfârşit. Astfel, aproape 80 de botoşăneni se bucură deja de noile măsuri luate de Ministerul Sănătăţii (MS), în privinţa pacienţilor asimptomatici. Astfel, de la finele săptămânii trecute, pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării.

Ministrul Nelu Tătaru a aprobat propunerea Comisiei de management clinic şi epidemiologic al infecţiei Covid a Ministerului Sănătăţii privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienţii cu afecţiunea COVID-19. Potrivit documentului, pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de Faza II sau suport. Aceştia vor putea fi externaţi după minim 10 zile de internare în lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puţin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua opt de la internare.

Cazurile grave şi medii rămân în spital

Totodată, pacienţii asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu. „Până în prezent au fost externaţi 79 de pacienţi care corespund prevederilor noului ordin. În cazul pacienţilor cu afecţiune renală care necesită dializă, aceştia vor fi menţinuţi internaţi până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu). Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă. Internarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puţin 72 ore şi ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Potrivit aceluiaşi document, personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecţie (PPE) conform normelor în vigoare pentru toţi pacienţii care se adresează serviciilor medico-chirurgicale.

„Noile criterii de externare au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS”

MS precizează că, după externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină, iar pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţiile de sănătate publică. „Noile criterii de externare au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS şi ECDC, care nu mai condiţionează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidenţiază că pacienţii pot rămâne pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidenţele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecţios”, precizează MS.

 

 

+7 -1
se încarcă...