vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăBotoşănenii renunţă la măşti în lupta cu Covid19

Botoşănenii renunţă la măşti în lupta cu Covid19

♦ Mulţi botoşăneni au renunţat să mai poarte mască în spaţiile închise, asta deşi această măsură este obligatorie în lupta cu Covid19
♦ Cei care încalcă prevederile legale în privinţa purtării măştii pot fi sancţionaţi cu amenzi între 500 de lei şi 2.500 de lei

Botoşănenii pare că au uitat să mai respecte normele minime de protecţie, iar masca, un accesoriu obligatoriu în această perioadă, este tot mai rar folosită. Oamenii au renunţat la purtarea măştilor în instituţii, în mijloace de transport în comun, dar şi în biserici, unde de multe ori enoriaşii le atrag atenţia celor care intră cu mască să o dea jos deoarece „că aici nu este virus”.

Din păcate, nepurtarea măştii, socializarea mult mai relaxată la terase, în parcuri, unde se întâlnesc cu uşurinţă grupuri de 10-15 persoane la un loc, fac ca numărul mediu de cazuri noi să ajungă la 10 în fiecare zi în judeţul Botoşani.

 

„Vedem atât de puţin oameni în jurul nostru care mai poartă mască”

 

Mulţi dintre cei care au renunţat să mai poarte mască spun că au luat această decizie deoarece „acest virus nu există”, „este o făcătură”, „se exagerează”, „e ceva creat artificial pentru bani”.

În ciuda adepţilor acestor teorii ale conspiraţiei, cei peste 1.000 de botoşăneni diagnosticaţi cu Covid19, dintre care câteva sute cu forme grave, chiar şi pe reanimare, dar şi rudele celor 74 de persoane decedate după ce au contactat virusul pot contrazice ferm aceste afirmaţii.

Monica Delia Adăscăliţei, director interimar DSP Botoşani

„Din păcate, se pare că tot mai mulţi oameni uită, de la o zi la alta, faptul că aceste măsuri de prevenţie, măsuri minime de protecţie, ale lor şi celor din jur, sunt transmise cu un scop precis. Sunt deja atât de multe studii care arată cât de simplu se poate opri răspândirea unui virus prin purtarea unei măşti şi totuşi, vedem atât de puţin oameni în jurul nostru care mai poartă mască”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Astfel, deşi la începutul pandemiei s-a creat o adevărată isterie la nivel naţional şi mondial, purtarea măştii a devenit deja un soi de ciudăţenie, de cele mai multe ori cei care o au fiind îndemnaţi şi chiar presaţi de cei din jur să o dea jos.

 

„La noi în farmacie 2-3 din 10 pacienţi încearcă să intre fără mască”

 

Conform deciziilor actuale ale Ministerului Sănătăţii, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare dintre spaţiile închise ale incintei. „La noi în farmacie 2-3 din 10 pacienţi încearcă să intre fără mască. Le atragem atenţia şi fie îşi pun una mototolită şi murdară din buzunar, fie ridică din umeri şi spun că nu au. Uneori le spunem că pot cumpăra de la noi, alteori, la persoane care par mai nevoiaşe chiar le dăm noi o mască nouă. Preferăm aşa decât să expunem personalul sau pe ceilalţi pacienţi”, a spus un farmacist botoşănean.

Purtarea măştii este una dintre măsurile de prevenire şi limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măşti nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecţie şi ar trebui adoptate şi alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măştii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor şi cu alte măsuri de prevenire şi control a transmiterii bolilor respiratorii.

Amenzi prevăzute prin lege

 

Purtarea măştii în spaţiile închise este impusă prin lege. Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate contravenţional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit. h, respectiv „nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 2.500 de lei”.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...