vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăTeste de un milion de euro pentru depistarea Covid19

Teste de un milion de euro pentru depistarea Covid19

♦ De la debutul pandemiei şi până duminică au fost analizate peste 15.000 de teste pentru a se confirma sau infirma prezenţa noului coronavirus la persoanele suspecte de a fi bolnave
♦ Analizele pentru depistarea botoşănenilor bolnavi au costat aproape un milion de euro

Aproape un milion de euro au cheltuit autorităţile sanitare pentru depistarea Covid19 în judeţul Botoşani. Atât au costat cele peste 15.000 de teste efectuate de către laboratoarele din Botoşani şi Iaşi de la începutul pandemiei şi până în prezent, pentru a se confirma sau infirma prezenţa noului coronavirus la persoanele suspecte de a fi bolnave.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au contorizat, până duminică, nu mai puţin de 15.429 de probe prelucrate de la 7.541 de persoane suspecte sau confirmate cu noul coronavirus. Dintre acestea 12.194 de probe au fost negative, 726 au fost neconcludente, iar restul au fost probe care au indicat prezenţa virusului SARS-CoV-2 în organismul celor testaţi.

„Numărul analizelor a crescut în ultima perioadă, ajungându-se şi la 200 sau chiar peste 200 în 24 de ore. Tocmai de aceea ne bucurăm că, în ciuda numărului mare de teste, persoanele depistate pozitive a fost redus”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Conform tarifului de 270 de lei pe care îl percepe Spitalul Judeţean de Urgenţe pentru a face analize contra cost celor care doresc acest lucru, cele peste 15.000 de probe analizate au însemnat peste patru milioane de lei, cheltuiţi doar pentru kiturile de testare şi reactivii necesari pentru prelucrarea acestora. La această sumă se mai adaugă, însă, salariile şi sporurile personalului implicat în recoltarea şi prelucrarea analizelor, carburantul folosit la transportul acestora precum şi echipamentele de protecţie folosite la prelevarea probelor de la cei peste 7.500 de botoşăneni testaţi până în prezent.

 

Toţi pacienţii care ajung la Urgenţe sunt testaţi

 

Încă de la finalul stării de urgenţă, prefectul Dan Nechifor şi medicul Radu Malancea, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, au anunţat că se testează toţi pacienţii care se prezintă la camerele de gardă pentru internare, indiferent dacă prezintă sau nu simptome de îmbolnăvire cu Covid-19.

„După data de 30 aprilie, în momentul în care am primit cele două PCR Real Time, s-a luat hotărârea ca toţi pacienţii care se adresează unei unităţi de primiri urgenţe sau a unei unităţi spitaliceşti să fie testaţi înainte de a fi internaţi”, declara prefectul la începutul stării de alertă.

Apoi, trebuie spus că tot personalul instituţiilor de protecţie socială, în special a persoanelor vulnerabile din cauza vârstei sau a bolilor, este testat sistematic.

 

Botoşaniul are două aparate de testare

 

Judeţul Botoşani dispune, în momentul de faţă, de două aparate de analize Real Time PCR. Unul a fost primit din donaţii de la mediul de afaceri local, după o campanie iniţiată de asociaţia botoşăneanului Vlad Plăcintă, iar al doilea aparat a fost achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii. Ambele sunt montate în Laboratorul din cadrul Secţiei de Boli Infecţioase, acolo unde se pot prelucra peste 180 de analize în două schimburi. În momentul de faţă cele două aparate prelucrează analize doar în două schimburi, nefiind personal suficient pentru a se asigura şi o tură de noapte pentru a se prelucra şi mai multe analize.

Testul de referinţă pentru diagnosticul specific de COVID-19, cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2, utilizează metoda Real Time PCR (RT-PCR) evidenţiind virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral. Probele recoltate sunt exsudat nazofaringian şi faringian, iar un rezultat pozitiv indică prezenţa în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19.

Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să ţină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la patru ore după acestea.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...